Vraj im zase zdvihli tarifné platy. Do pekla za čo?Veď učia 100h mesačne.
Nenažratí učitelia
Jaja15
celkovo suhlasim, az na jednu malickost. Ano, je smutne, ake maju platy napriklad kucharky v skolach, hlavne ak patrime do "vyspelej Europy" uz viac ako 10 rokov. Ale predsa len- ak nebudu mat ucitelia motivaciu, tak v ucitelskom zbore budu len ucitelia, ktori casto nemaju motivaciu podavat kvalitnejsie vykony. Je to bludny kruh. Nikdy nebudeme mat tak kvalitnych ucitelov, akych by sme mohli mat, lebo ti naozaj dobri sa na Slovensko vykaslu a odidu prec. Viem, ze porovnavanie nas a zapadu je trochu scestne, ale na zapad od nas vedia, ze blahobyt naroda zavisi hlavne od jeho vzdelanosti. Ak mladi nebudu kvalitne pripraveni do zivota, nebudu mat dost inovativnych myslienok, nebudu tvorivi atd.. vsetko s tym suvisi. A dobry, schopny ucitel ked uvidi, ake su platy v skolstve, tak sa na to radsej vykasle. Som zato, aby sa priskrtili ine oblasti statnej spravy a armada a policia. Nie je normalne, ake platy a dochodky maju clenovia armady (uz som o tom pisal) a takisto nie je normalne, ze na pocet obyvatelstva mame jeden z najvacsich policajnych zborov v Europe. Neustale sa nakupuju nove policajne auta, predrazene radary, vybavenie... ved neustale o tom pocujeme aj zo sprav. Podla mna vybavenostou nasho policajneho zboru by sme supli do vrecka aj mnohe zapadne krajiny. Preto som presvedceny, ze ucitelia (a takisto aj nizsi uradnici, kucharky v skolach a ini statni zamestnanci) su pravom rozhorceni. Ano, je lahke povedat "zmen pracu ak sa ti to nepaci", ale potom sa necuduj, ze ak chces ist nieco niekam vybavit, tak sa dockas neprofesionality, neochoty, alebo nekvalitnych ucitelov.
V čom sú učitelia iní ako zvyšok obyvateľov Slovenska? Ano v štátne správe sú aj profesie ktoré ju riadne nadhodnotené, ale rovnako je tam XY ďaľších profesií (aj kde pracujú ľudia s VŠ) a platy sú menšie ako majú učitelia.....Pre ostatných v štátnej správe platí ak sa ti nepáči, zmeň miesto....Rovnako je to v súkromnej sfére...Ja naozaj nevidím jediný dôvod zvýšiť platy len všetkým učiteľom...čo napr.také kuchárky v školách? - tie pracujú za minimálne mzdy....čo napr.zamestnanci na katastroch(tiež majú VŠ) a platy nižšie ako učitelia? všade platí, že komu sa nepáči má zmeniť miesto....
Učiteľom by mali dávať kurzy bachari, ktorí strážia väzňov v base. Nie je to až také zlé, stačilo by ísť len po druhú nápravno-výchovnú skupinu:-)
Heeej! Ma tu šmíruješ? A čo potom povieš na toto?
luster45 - vidíš, súhlasím. Bez hĺbkových, systémových opatrení to ostane iba populizmom. Ale ja osobne na veľké reformy neverím, na tie máme tam hore príliš malých ľudí. Preto som rád za každú maličkosť, aj pár eur učiteľom, aj tým, ktorí si ich nezaslúžia...
Keď ťa to tak serie, choď robiť učiteľa aj ty.....Čo ti v tom bráni?
Dnes sú neni deti ako za komunistov, slušné, vychované.....Dnes na všetkých odborných školách máte zbierku ľudského odpadu - vulgárne, agresívne, arogantné a nevzdelávateľné hovädá, ktoré ale nie je možné vyhodiť, lebo celý systém je financovaný tak, že tieto hovädá tam musíte držať a predstierať, že sú to žiaci a vy ich niečo učíte....Dáte mu päťku alebo ho necháte prepadnúť a doničia vám auto na parkovisku. Učiteľ upozorní slušne kreténa, že nemá fajčiť v priestoroch školy a ten ho fyzicky napadne. Dnes to nie je školstvo, ale jeden bordel, kde sú učitelia zhnusení, šokovaní a bezbranní. Celé skupiny chlapov okolo 50-tky dávalo po mesiaci výpovede, čo to nezvládalo, lebo to sa ani dlhodobo zvládať nedá pozerať sa na retardované hovädá s vyloženými nohami na stole, čo len vulgárne hrešia, žerú a prdia na hodine, nemajú knihu ani zošit a smejú sa vám do tváre vediac, že sa im nič nestane....Lebo sú chránení ako kamzíci v Tatrách alebo degenerovaní rómovia, čo napádajú starých ľudí na východe....takže prosím vás, žiadnemu učiteľovi nezáviďte, a ak musíte, choďte si to vyskúšať na jeden mesiac a potom súďte....Áno, každá robota je ťažká a náročná, ale ako tu už niekto spomenul, celý národ sa má podporovať a držať spolu za slušné podmienky komplet pre všetkých a uväznenie zlodejov tam hore, čo na národe parazitujú a podporujú tento stav bordelu v školstve, zdravotníctve i inde.....
učím v škôlke, 580 mám na výplatu, je to strašne máličko tak nezávidte učiteľom
jax ty si toho bol zjavným príkladom, nevedel si dobre jazyk, odišiel si za mláku a potom si to učil :D predpokladám, že bez pedagogického vzdelania
O tomto to je, že napr. jazykár musí byť viac zaplatený ako napr. dejepisár, alebo telocvikár. Toto je to rovnostárstvo, socializmus v školstve teda všetkým rovnako podla tabuliek čo tam potom,že niečo je dôležitejšie, žiadanejšie na tieto argumenty učitelia reagujú podráždene, lebo vedia že 50% z nich nemá kvalitu s len tam parazitujú.
bagration, adria ja vidím aj ostatné problémy, armáda, súdnictvo živím tento štátny aparát len mám pocit, že táto štátna správa je preto tak rozbujnelá lebo je tam kopec nekvalitných ľudí a sú radi, že sú tam kde sú a politici si to uvedomujú tak to na úkor ľudí čo ten štát živia nechcú okresať
Učitelia sú potrební, menšia špecializovaná armáda je potrebná, sudcovia sú potrební, keď chceme žiť v akom takom právnom štáte, len je tu velikánsky nepomer medzi tými čo ten štát živia z daní a tými nepotrebnými ľuďmi v školstve, armáde, súdnictve.
Najviac ma škrie,že akonáhle sa to dotkne nejakej skupiny tak tá hneď kričí my nie, najskôr nech tí druhí škrtajú racionalizujú.
Školstvo je posledný sektor, ktorý neprešiel od revolúcie žiadnou zmenou preto nastal čas, aby sa to začalo riešiť.
MMonika - sorry ale to co pises je jedna subjektivna skusenost a nie objektivna realita. Nehovoriac o tom, ze ak slecna anglicky skutocne vedela a ucitelka na nej sedela, stacilo ju dat do inej triedy alebo poziadat o skusky pred komisiu. Problem vyrieseny. Co ste urobili? Predpokladam, ze nic...
Sk skolstvo je v otrasnom stave, vacsina ludi iba nadava a nijak ho nezlepsuje, ale ze sa najdu aj ludia, ktori budu nadavat i na snahy o jeho zlepsenie, tak to uz je fakt zle.
Opakujem, kym ucitelia nebudu zarabat slusne peniaze primerane narocnosti, zodpovednosti ich prace a ocakavaniam na nich kladenym, nepohneme sa z miesta. Az ked budeme mat novym ucitelom co ponuknut mozme vyhadzat tych starych, pretoze dnes to jednoducho kvalitni ludia robit nechcu a niet si z coho vyberat. Za sucasne peniaze to nikto sudny robit nebude. Detto napr. policia, tam je to este tragickejsie
(samozrejme netreba ma brat doslovne, najde sa mnoho ochotnych aj kvalitnych, zial nie dost a zial este aj z toho mala mnohi velmi rychlo odidu, sucasny stav je jednoducho neudrzatelny a degenerativny)
Viete co je smutne? Ze tu vacsina normalnych ludi zaraba podpriemer. Kamoska robi v taliansku v hoteli pri mori 3mesiace rok co rok, prac.doba doobeda 3h (9-12h), potom ma od 12-19h volno a vecer zas 4h odrobi (19-23h). A zarobi tolko co jej brat tu na sk ako elektrikar za cely rok
Chyba slovakov je zavist, kratkozrakost ai. Uz cesi su v tomto sudrznejsi vychcanejsi. Navzajom sa treba podporovat a nezavidiet si. Systematicky zvysovat a nastojit raz jednym, potom dalsim ai ai. Ze na kazdeho pride. A nie ze niekomu zvysia almuznu a idu sa niektori z toho po5rat. Dopraj a bude ti tiez dopriate