Nepřipadá vám současný svět ( nepochybně i ten minulý), ale vůbec doba, jako nějaký labyrint, ve kterém jen člověk tápe a chybí mu pomyslná Ariadnina nit, jako ve známé řecké pověsti o Théseovi a díky které se hrdina vymotá ze tmy tohoto podzemí, obývaného hrozivým Minotaurem. Nenosíme náhodou ony brýle mámení a uzdu všetečnosti jako onen poutník v Komenského díle Labyrint světa a ráj srdce? Ale ten na rozdíl od nás některých vidí koutkem oka reálný svět, jelikož mu brýle nepřiléhají. Jinou představou labyrintu je knihovna ve slavném románu Umberta Eca- Jméno růže (Il nome della rosa), knihovna plná pro jiné zakázaného vědění, jejíž skryté tajemství, je třeba teprve odhalit. Abyste mohli takové tajemství odhalit, musíte nejprve získat indicie a s indiciemi správně pracovat, pokud budete mít štěstí, naleznete určitou strukturu a řád a tím i klíč k pochopení. Zdánlivá nejasnost a chaos labyrintu, se promění ve strukturu, která má jasná pravidla. A takový je možná i tento svět a lidská společnost. Internet je rovněž takovým labyrintem plným pravd, polopravd, nepravd, mámení, svádění, podvádění. Je místem, kde lidé na sebe berou různé podoby, nosí masky na tváři a připomínají tak herce- fantomy, protože jejich pravou identitu neznáme. Podobně herec na jevišti, na konci představení masku z tváře sundá a my vidíme jeho pravou vnější podobu, ne však tu vnitřní. Podobně na konci každého lidského života ona pomyslná maska padá z tváře, ale tato maska je ve skutečnosti život onoho člověka, život jaký žil. A my za ní můžeme vidět jen tvář obyčejného člověka, ať už byl během života čímkoliv.
Když jsem tady psal své předchozí příspěvky, tak mě někteří psali, že jich je zbytečně mnoho, že jsou si navzájem podobné, že je to jakési filozofování a že bych si měl založit jen jeden příspěvek, kde bych takové problémy řešil. Jedno ale měli společné, to společné bylo hledání. Hledání odpovědi, ale aby člověk nalezl odpověď, musí si nejprve položit dobrou otázku. Myslím, že toto je univerzální téma, zde je možné psát cokoliv.
Svět jako labyrint
Dicku, ale napriek tomu vsetkemu - vsetkym problemom, ci uz lhar, ci uz pravdomluvec, ci uz nasilnik, ci uz trpitel atd.....kazdy jeden ma v konecnom dosledku len to, co si ozaj zasluzi - nic vic a nic min, nemyslis?
Vývoj bytosti, formy života. :o)
Kýčera, z mého stylu psaní, přece nemůžeš poznat jaký jsem doopravdy člověk s nejenom já. To žihadlo, to nebylo myšleno tady na fóru. Já k běžným lidem nepociťuji většinou negativní emoce, ale velice špatně mě ovlivnil život v Ostravě, ti lidé, ta atmosféra, ta sídliště a škola. A to má vliv na emoce, negativní. Takže existují typy lidí, které začnu a říkám to natvrdo nenávidět a to velice silně, jako jen málokdo, tak tehdy se stanu tím sršněm. Ale stačí i vnitřní myšlenky a ty mám velmi bohaté. To jsou negativní emoce, ale ony se nedají zastavit, dají se jen proměnit a já jsem duše jak analytická tak i umělecká, naštěstí. Ale celkově má zvláštní vztah k ostatním, prostě mám jiný styl myšlení a žebříček hodnot, ti co mě znají, mě asi berou takového jaký jsem. A jsem velice háklivý na lhaní v takových věcech, kde to není nutné. Takže na fóru nemáš možnost poznat emoce ani mé a ni někoho jiného. A je to tak dobře. Na závěr napíši jen toto, že právě lidé jsou tím největším problémem, na tomto světě. Ne nemoci, ne smrt, lidé!
anjelik *, vývoj, ale čeho? Do této chvíle si jsou lidé neuvěřitelně jisti, že bez dalšího vývoje by byl snad konec civilizace. Vývoj vědy a techniky "musí" jít a půjde, i kdyby to měl být "konec" této civilizace. Ale je to jisté, že půjde nějak zásadně dál?
Uvedu příklad z umělecké tvorby, protože tam vidím nejlépe úpadek či stagnaci. Nejsložitější a co do struktury nejbohatší spatřuji hudbu někde od baroka až do romantismu, řekl bych, že v této době byla složena nejkrásnější hudba, dál co do krásy bych uvedl už jen Pucciniho, který v tomto dosáhl vrcholu, ale byl kritizován právě proto, že nebyl novátor. Celá moderní filmová hudba čerpá z bohatého zásobníku melodií a motivů těchto hudebních géniů tedy skladatelů od 17 do 20 stol. Skladatelé minulých dob zase čerpali z předchozích vzorů. prostě a jednoduše od té minulosti se člověk stále má co učit a čím více do minulosti půjdeme, tím většího ducha uvidíme. Pro ostatní druhy umění platí totéž co u hudby. A nezažíváme právě dnes úpadek, či minimálně stagnaci, vysoké umění je nahrazeno nízkým atd. kdysi filmy plné dialogů, dnes buď prázdné dialogy či jen akce. Ono totiž vytvářet skutečná díla je velmi náročné na techniku i čas. Kdo by chtěl dnes piplat obraz několik týdnů či měsíců, když chceme aby obrazy promlouvali k aktuálním tématům, či byly odrazem mysli autora.
A nezačíná být i ta věda trošku tuctová, zakázková, aplikovaná. Je to tím že buď jsou ty problémy příliš složité a lidé na ně nestačí, případě nejsou kapitalisty dané projekty podporované, protože se na nich nedá vydělat. Každý velký vědec v minulosti řešil nějaký základní problém a časem se ukázalo, že se dá přeměnit v něco užitečného a vydělat na tom. Tady nechci jmenovat konkrétní lidi, to by bylo na samostatný příspěvek-téma, možná ho dám později.
Takže i to náboženství má co říci i dnes, ať už člověk bere biblické texty doslovně či alegoricky. A hlavně lidé jednotlivých zemí jsou zcela rozděleni, takže pokud jim chce někdo rozumět, musí se zajímat jejich kulturu i to náboženství, ne je zbavovat jejich tradic, jak by si to mnozí přáli a rádi by to udělali i tady. Já bohužel žiji v zemi, která se nechvalně pyšní tím, že je nejvíce ateistická země na světě, jenomže, nejhorší jsou lidé, kteří nevěří vůbec ničemu, cynici, ale to nejsou ti cynici jako ten velký antický filozof Díogenés ze Sinópé, to jsou malí lidé. Českou republiku vnímám, jako zemi rozkladu všeho, plnou povrchních lidí, to dobré si ze západu nevezmou, to špatné okamžitě! A toto bohužel bude zachvacovat i další země! Jen tak mimochodem, Češi jsou na západě považováni za velice nekulturní lidi a je to pravda a to se kdysi říkalo, "Co Čech, to muzikant, nebo dokonce Češi byli považování za velice věřící, takže toto už neplatí!!! Bohužel, už jim zůstal jen ten sport! To je málo, pramálo. Ale tady se ti lidé pyšní svou povrchností, ale pokud umře duch, umře i člověk.
"Veľmi krátky a nepokojný je život tých, ktorí zabúdajú na minulosť, nedbajú o prítomnosť a boja sa budúcnosti."
L. A. Seneca
A netreba zabúdať, že zajtra bude už aj dnešok minulosťou...
Dick, možno... Ale na mňa nemáš! Ty keď zúriš, tak ja sa len rozbieham... : D Na fóre som len raz mierne vybuchla a čo to o mne dokazuje? Len to, že nie som stroj. Bola to však moja chyba, lebo ak som unavená a mám horúčku, mám myslieť na seba a nezachráňovať niekoho, kto sa zachrániť nechce!
Už som si poradila aj so 100 kg ožratým chlapom, kedysi dávno v autobuse plnom ľudí a sklapol,... Včera po vyčerpávajúcom dní ma o 21,15 zobudil telefón s otázkou, či je to tá a tá kancelária. Moja odpoveď - pohrebný ústav, o akú rakvu máte záujem? Dotyčná rýchlo stratila záujem.
Hoci mám celkom dobrú fantáziu, Teba si ako sršňa predstaviť nedokážem! : D
S tou pomocou pravdu máš, aj keď... Aj keď sú tu ľudia, ktorí nemajú v sebe ani toľko, aby na odpoveď zareagovali, povedali aspoň "bú" a keď aj zareagujú, tak sa mnohokrát pustia do prispievateľa. Beda, ak im nenapíše to, čo chcú počuť, či odhalí už v začiatku, že klamú. A pritom by stačilo, aby si prelustrovali témy a tam našli aj kvalifikované odpovede. Všetko chcú hneď a zaraz a na zlatom podnose.
Ja viem, Dick, uznávaš hodnoty, nezaujímajú Ťa plytké veci... Ale nie každý číta, aj antickú literatúru...
Všimla som si, že tu máš ešte jednu tému, tak ostatné Ti budem adresovať tam. Mám jeden zlozvyk, že popri písaní odbehujem a potom sa mi príspevky strácajú. A ešte tak nájsť v sebe dostatok síl premôcť únavu...
Podľa mňa je skôr hanbou súčasníka, keď sa stále riadi tým, čo bolo *vymyslené* pred dvetisíc rokmi. Vývoj by mal snáď napredovať a nie stagnovať stále dokola.
m.na jedné straně by asi každý měl respektovat určitou svobodu každého, právo na názor, víru a téměř jakoukoliv odlišnost. Na druhé straně ale souhlasím a už jsem o tom psal i v jiných příspěvcích, Evropa má jiné základní kameny jak náboženské, tak filozofické. Pro mě osobně je to antická tradice( filozofie, věda, umění), ta křesťanská má velký vliv na věřící i "nevěřící. proč i na nevěřící, protože je součástí umělecké tvorby, ale i didaktiky. Třeba takové pohádky, tam je patrný onen vliv, kdo se neučí z biblických příběhů a metafor, mohl by se alespoň učit z pohádek.
To jestli má člověk předurčen osud, jestli reinkarnuje, na to ať si odpoví každý sám. hnutí Děti květin-Hippies úspěšné nebylo, zde byly patrné vlivy východní filozofie, náboženství, komunismu, ale i jiné vlivy. A co to vypovídá o západním, evropském člověku? Že na rozdíl od toho východního stále hledá, je nejistý vlastní tradicí (dokonce touží se ji zcela zbavit), nikdy však zcela nepřijme to východní se vším všudy, dokonce to i špatně chápe viz. Hippies a jejich volnost ve všem! Západního člověka-Evropana vidím v současnosti, jako nejohroženější "druh". Ta antika byla jistota, hledání v pozitivním slova smyslu, dokonce i bez náboženství, ale teď zájem o ní ochabuje! Můžeme to vidět na umělecké tvorbě současnosti, knihách a filmech.
Jedinou pozitivní cestu vidím v tom, znovuobjevit staré, ale to dobré staré a nevěřit moc v novodobé šarlatánské "filozofy" dneška.
lLily, slovní konfrontace a zpochybňování, je zcela normální, pokud je co zpochybňovat, protože určitá míra nejistoty je vždy! Rozhovory a fóra jsou od toho, aby se vedl (někdy) i spor, ale v pozitivním slova smyslu.
Len to som chcel ešte spomenúť, že ľudia by sa nemali nechať zaťažovať vecami ako karma, čakry a podobné. Je to síce ľahšie ako prijať našu vieru, ale isto pre človeka menej prospešné a vedúce nikam. My sme neboli učení o tom, že existuje karma alebo čakra a už vôbec neviem, kde sa spomína, že by bolo možné odstrániť karmu človeka, ak má človek dostať to, čo si zaslúži, či už skôr alebo neskôr.
Netreba sa nechať zviesť zo správnej cesty.
Hodnoty vyznávané našou vierou majú slúžia na to, aby sme sa správali ako ľudia a nie ako zveri. To, človeku má postačiť, aby kráčal po správnej ceste a aby neblúdil po labyrintoch.