S priatelom sme spolu cez desat rokov, pred dvoma rokmi sme kupili pozemok, s tym, ze budeme staviat dom. Uz dva roky sa ale frajer k nicomu nerozhybal. Furt sa vyhovara, ze nemame dost penazi, ze musime pockat, ze je to investicia a pod. Mne dochadza trpezlivost, aby sme mohli zobrat hypoteku na dom, zmenila som pracu za taku, ktora ma nebavi, som v nej od rana do vecera a non stop v strese, brala som to ako obetu a bola dohoda, ze po skusobnej dobe vezmeme hypo a zacne sa stavat a samozrejme nemame este ani projekt. Samozrejme, pohadame sa kvoli tomu aspon 2x do tyzdna, nepomahaju vyhrazky, ze odpredam svoju polovicu, dobre slovo, sluby, prikazy, nic, aby sa rozhybal. Mam uz svoj vek, v najblizsej dobe budem chciet aj dieta, ale to som chcela, aby uz vyrastalo v dome, ale to tazko, kedze za dva roky sme sa nikam nepohli a nebudem mat predsa dieta v 40tke. Co by ste robili na mojom mieste?
Priatel sa nevie rozhybat
Ja by som na jej mieste ešte zo desať rokov počkal. Deti majú čas. Dnes ženy úplne bežne rodia po štyridsiatke.
Lulu s mesačným princom ani nediskutuj, to je strata času, ten chlap sa hrá na psychológa a pritom by sám nejakého potreboval. S ním nikto nevydrží, on nevydrží ani sám so sebou. Však sama vidíš aké rozumy ti dáva a čo o vás tvrdí pričom vás vôbec nepozná, nad tým sa až rozum zastavuje.
A k tebe, nemusíš sa cítiť vinná za to, že na neho tlačíš, pretože ste sa jednoznačne na niečom dohodli, ty si aj vo viacerých veciach ustúpila a prispôsobila sa. A zrazu nie je schopný sa podielať na tom, na čom ste sa dohodli. Čakáš už dva roky, čo je už dosť dlho. Výhovorky, že nemáte peniaze neobstoja, koľko z mladých ľudí má peniaze na to, aby si zfleku kúpili byt či postavili dom, takmer nikto, práve preto si väčšinou berú hypotéku. Kde bývate teraz, pravdepodobne v podnájme a tam to tiež niečo stojí, lepšie je dávať peniaze do svojho aj keď jasné že preplatíš, ale inak sa to proste nedá. Mala by si sa s priateľom porozprávať, že prečo od toho upustil a ako si to vlastne predstavuje teraz, ako si predstavuje budúcnosť, či chce vôbec ten dom stavať a ak áno tak kedy, či chce mať niekedy deti, ak áno kedy. Lebo ty nemôžeš čakať v neistote že čo bude ďalej. Každý normálny človek by mal mať nejaké plány a ak on nejaké má, nech ti ich povie. Ak žiadne nemá a chce žiť v jaskyni ako tuto mesačný princ tak asi vás žiadna spoločná budúcnosť nečaká. Máš právo vedieť na čom si. Ak sa nebude vedieť vyjadriť, ak nevie či chce dom a či chce bývať s tebou a založiť rodinu, no tak ti neostane nič iné len svoju časť pozemku predať a zariadiť sa už ďalej bez neho. Nemôžeš predsa čakať dokým budeš neplodná. Ten tvoj nie je muž činu, je to muž sľubov.
Ja ju úplne chápem s tou svadbou, každý si to predstavuje inak. Niekto chce 200 ľudí a niekto 20 a pritom sú obaja úplne spokojní. Napr. pre mňa by bola svadba o 2 svedkoch urážka rodičov, inému by to neprekážalo. My ale s rodičmi vychádzame dobre a chcem, aby tam boli s nami spolu aj s ďalšími príbuznými a priateľmi. Je pravdou, že svadba niečo stojí, ale medzi klasickou pompéznou svadbou a minsvadbou na úrade je vhodným kompromisom svadba menšia, napr. pre 15-20 ľudí. Toto by ste podľa mňa mohli zrealizovať, ak obaja chcete a zďaleko to nevýjde toľko, koľko sa zdá, lebo aj na svadbe sa dá ušetriť (služby po známosti; čo sa dá, urobiť vo vlastnej réžii; miesto mulatčáku až do rána slávnostnejší obed a pod). Ak máš obavy, aby ti nevykrikoval, "koľko ste minuli", môžeš si to zafinancovať sama alebo s podporou od svojich rodičov.
Ale väčší problém než svadba je skôr to bývanie, pozemok a pod.. No určite by to chcelo rozhovor alebo ako tu už bolo napísané, vziať to do vlastných rúk. Ale či to pomôže, to je vo hviezdach.
Ja ju úplne chápem s tou svadbou, každý si to predstavuje inak. Niekto chce 200 ľudí a niekto 20 a pritom sú obaja úplne spokojní. Napr. pre mňa by bola svadba o 2 svedkoch urážka rodičov, inému by to neprekážalo. My ale s rodičmi vychádzame dobre a chcem, aby tam boli s nami spolu aj s ďalšími príbuznými a priateľmi. Je pravdou, že svadba niečo stojí, ale medzi klasickou pompéznou svadbou a minsvadbou na úrade je vhodným kompromisom svadba menšia, napr. pre 15-20 ľudí. Toto by ste podľa mňa mohli zrealizovať, ak obaja chcete a zďaleko to nevýjde toľko, koľko sa zdá, lebo aj na svadbe sa dá ušetriť (služby po známosti; čo sa dá, urobiť vo vlastnej réžii; miesto mulatčáku až do rána slávnostnejší obed a pod). Ak máš obavy, aby ti nevykrikoval, "koľko ste minuli", môžeš si to zafinancovať sama alebo s podporou od svojich rodičov.
Ale väčší problém než svadba je skôr to bývanie, pozemok a pod.. No určite by to chcelo rozhovor alebo ako tu už bolo napísané, vziať to do vlastných rúk. Ale či to pomôže, to je vo hviezdach.
my sme mali maličkú svadbu s manželom minulý rok ja on a naši dvaja známy svedkovia. Sestra utratila za veľkú svadbu tisíce a načo to bolo dobré tie peniaze sa vždy zídu do domácnosti. U nás to bolo obmedzené lebo my si na všetko musím zarobiť úplne sami ale pravdou je že ani keby máme viac peňazí tak by som veľkú svadbu nechcela. Proste nieje to o tom pretrčať sa a zaplatit mega sumu zato ale o tom že sa vydám za niekoho s kým chcem stráviť svoj život. Napríklad sestra dala len za šaty okolo 500 eur+ ja by som zato kúpila nejaký nábytok do bytu. + ešte menu pre toľko hostí a zaplatenie miestnosti výzdoba atd mne sa to proste vidí zbytočné.
Ahoj Filip. Co som bola teraz na svadbach, kazdy daval peniaze a tieto pary boli napokon este v pluse, aj na svadobnu cestu im ostalo ai.
Lulu. Vsak ste spolu uz celu "vecnost". Musite sa predsa poznat uz tak dobre. Tak si sadnite a porozpravajte sa spolu. Nedaj sa odbit a pokojne kludne ked bude ok nalada bez stresu pokecajte, komunikujte spolu. Bez toho sa dalej nepohnes neposunies. A uz z info sa zariadis ako-co dalej
Lulu, my sme mali v dvojizbaku (54m2) 3 deti a nemame z toho ziadnu traumu.
Tiez mi nie je jasne, preco si nemozete dovolit svadbu. Ved hostia nie su na hlavu padnuti a daruju mladym tak, aby na nich neskodovali.
Neviem, ci to neberiete prilis komplikovane. Alebo mozno ta priatel odhovara od svadby a neriesi stavbu preto, lebo naozaj si nie je isty tym vztahom.
Ked je naozaj vztah v poriadku, tak si dohodnite PEVNE terminy, kedy bude stavba, kedy idete objednat projekt a kedy sa vybavuje stavebne povolenie... ked termin pride a priatel nic, zacni konat bez ohlasenia sama. Jednoducho povedz, ze uz mas zarezervovanu salu, ze uz mas dohodnuteho projektanta atd.
mna fascinuje ako dokaze niekto kto je dlhodobo bez partnera radit niekomu inemu vo vztahovych problemoch...podla mna by si sa s nim mala na rovinu porozpravat ze ti to vadi a dalej to takto nevidis... imho ten dom/pozemok/byt nieje az taky dolezity... neviem kolko mas rokov ale skus zacat s tym dietatom ak odmietne tak je to imho jasne. Inak dieta mozete mat v pohode aj v 2 izbaku... je to sice tesne ale co uz? predat pozemok ak je to niekde rozumne zase az taky problem predat nieje a kupit novy byt tiez nie
mna fascinuje ako dokaze niekto kto je dlhodobo bez partnera radit niekomu inemu vo vztahovych problemoch...podla mna by si sa s nim mala na rovinu porozpravat ze ti to vadi a dalej to takto nevidis... imho ten dom/pozemok/byt nieje az taky dolezity... neviem kolko mas rokov ale skus zacat s tym dietatom ak odmietne tak je to imho jasne. Inak dieta mozete mat v pohode aj v 2 izbaku... je to sice tesne ale co uz? predat pozemok ak je to niekde rozumne zase az taky problem predat nieje a kupit novy byt tiez nie
Mesacny v. Kolko by si este odporucal cakat ty?)