Glutaman sodný - čo si o ňom myslíte?

lenka1961

Mám rada čínu, používam aj ochucovadla, takže ja sa glutamanu nebojím. Tiež som čítala, že sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách okolo nás a v takom množstve, ako sa pridáva u nás do potravín, je neškodný.. takže za seba hovorím, že s glutamanom som ok. :)

Kimmuška

"El. mag. vlnenie je realita. Tá zelená farba je vnem. Nech by si vedela o el. mag vlnení o ľudských očiach a o mozgu čokoľvek, nebudeš z toho schopná určiť, aké je to vnímať zelenú frabu. Keby vnem vychádzal z hmoty, tak z toho el. mag. žiarenia, stavby oka a mozgu by sa dalo nejak predpovedať ako vyzerá vnem "zelená farba"."

Moment. Nepovedal náhodou Einstein (alebo niektorý z tých ďalších fyzikov) že svetlo sa chová aj ako častica aj ako vlna? To znamená, že keď je to stavané AJ z častíc, tak to teda "hmota" je, no nie?

Mozog vnemy vníma a spracováva, sú na to bunky a napr. už sa dá celkom dobre opísať, ako mozog spracováva vnemy ako napr. rozličné písmenká, ako sa to v mozgu procesuje, atď... o tomto sú aj rozličné neurologické výskumy, neurologické pomôcky...

Kimmuška

A už som na poslednej stránke príspevkov a vidím že sa to tu zvrhlo na filozofickú diskusiu á la René Descartés, v štýle "myslím teda som, a pretože existujem a som sa zamyslel, tak Boh existuje" či ako to bolo v tých jeho Meditáciách písané.

Taký Descartés bol síce strašný hňup (pretože týral zvieratá), ale údajne vraj aspoň vynašiel ďalekohľad a nejaký teorém (neviem ako sa to po slovensky nazýva), tak aspoň nejaký biedny osoh z neho bol...

Kam sa až téma neposunie pri diskusii o C5H8NO4Na....:))))))

Kimmuška

A k téme, ja MSG moc neverím a snažím sa potraviny ktoré ho obsahujú ako umelo pridaný nekonzumovať, pokiaľ sa to dá. Kedysi možno pred viac ako desiatimi rokmi, keď som sa na univerzite učila predmet v znení niečo ako "Metódy štatistických výpočtov pri behaviourálnych vedách" (dobre, uznávam že to môže byť trochu iné ako pri biomedických výskumoch, pri behaviourálnych vedách je asi väčšia možnosť variancie - odchýlky), tak tam raz pri diskusii aj učiteľka povedala, že výsledky výskumov sa dajú manipulovať podľa toho, ako sa nastavia parametre (zjednodušene povedané). Záleží na každom ako si to sám nastaví, možno glutaman sodný nie je až taký škodlivý ako sa traduje (ktovie), ale ja sa mu radšej budem snažiť vyhýbať, rovnako ako antieperspirantom s hliníkovými soľmi, parabénmi v kozmetike, a ďalšími podobnými "pokladmi".

Kimmuška

Tak som začala čítať diskusiu a dostalo sa to až ku knihám Agáty Christie (niekde na strane 2 alebo 3 starých príspevkov), tak ma tu zlomyeľne (ale nie so zlým úmyslom ;) ) napadlo pokaziť vám to tu :) Ja som jej knihy síce nečítala (hoci moja mama a jej manžel ich hltajú v originále) ale zato som videla sfilmovaný príbeh Opona a v tej časti Poirot naozaj zomrie (na starý vek a tuším aj chorobu so srdcom) ale ešte predtým odstráni jedného psychopata, ktorý síce nerobí nič za čo by ho mohli zákonne postihnúť, ale aj tak ničí ľudí manipuláciami a intrigami. Aspoň tak to bolo spracované vo filmovej adaptácii s hercom David Suchet. Howgh :-)

anjelik *

Ahoj. :o)
Pozri, prečo trvám na tom, že vnem je rovnako hmotný ako čokoľvek iné. Pretože iba vtedy vieš niečo ovládnuť, zmeniť, zlepšiť, keď tomu dokážeš porozumieť, rozložiť to, vyskladať, rozložiť a znovu vyskladať a znovu dôjsť k tomu istému. Ak sa jedná o filozofické debaty, filozofický problém..dôjdeš k výsledku, ktorý je platný nielen pre teba, ale aj pre ostatných. Tak sa tvoje filozofovanie postupne stáva pravdou, čím viac bytostí zistí, že áno, takto to funguje. Dá sa ovšem k pravde dospieť aj prostredníctvom sily a násilia, keď ti stačí vyhlásiť, ja som tvoj Boh a mať dostatok armády na potlačenie ostatných potenciálnych bohov, poprípade, pochybovačov. Kritériom pravdy je potom nie pochopenie, ale sila väčšiny, poprípade strach a nepochopenie. :o)

Vnem je vždy hmotný, lepšie povedané, má časticový charakter, len nie z častíc , ktoré sa v bežnej fyzike nazývajú atómy. Ak by nemal časticový charakter, akoby mohol vzniknúť a ako by si ho mohol pozorovať? Leda tak, že by si to zaradil do kategórie *božské* a viac by si to nerozoberal. A ja ti potom bez mihnutia oka začnem tvrdiť, že sú anjeli, diabli , Boh, hriechy a ostatné bláboly. :o) Lebo stačí, že tomu uveríš, že je to nepoznateľné, božské a je to potom Božia pravda.

Vnem..vzniká tak, že musí byť pozorovateľ a pozorovaný predmet. Svetlo je vlnenie, narazí na predmet, trebárs je to kocúr. Kocúr vytvorí prekážku pre svetlo, vznikne odraz a ten sa spätne odrazí v tvojom vedomí. Vedomie je časticové a častice sa preusporiadajú do tvaru kocúra. Prečo? Lebo je tam myseľ, ty, pozorovateľ (to isté, inak menované) A ty máš vlastnosť spájať, lebo si gravitáciou. V tom istom okamihu, ako vyskladáš v hlave, mozgu, v čelovej oblasti, v centre krátkodobej pamäte obraz kocúra, sa kvantovo prepojíš s prvou spomienkou o kocúrovi, čo máš..a tá ti poskytne návod, vysvetlenie toho, čo vidíš..je to kocúr. Ak si ho už ovšem niekedy predtým videl. Ak nie, hľadá sa najbližšia spomienka ...čo to je pred tebou..potom tí neznalejší môžu vidieť aj somára..Vďaka tomu, že ten, čo pozoruje, je živý a život je vždy cítiaca hmota..rovnako v danom okamihu vzniká aj pocit z toho, čo pozoruješ. pre niekoho fuj, pre niekoho krása, pre niekoho potrava...Záleží opäť od vývoja. Si mysľou, ktorá pozoruje, ale súčasne aj mysľou, ktorá pozoruje toho, kto pozoruje. :o) Sebavnem sa to volá.

Takže Filip, súhlasím, pozorovateľ a hmota, telo, sú dve odlišné kategórie, ale naveky spojené, pretože obe sú hmotou. len jedna je hmota živá a druhá hmota neživá.

Pri takomto nazeraní na svet, kde všetko je vysvetliteľné, rozložiteľné a vyskladania schopné, neexistuje potom Nič, neexistuje potreba Stvoriteľa a niekoho, na kom lipnúť a pre to lipnutie potom nevidieť svet reálne. :o) Pretože práve dogmy, ktoré sú pre náboženstvo tak príznačné, vytvárajú prekážku k ovládnutiu samého seba. To totiž viera nikdy neposkytuje. Poskytne ti návody, ako máš rozumieť svetu, kto je Boh, ale nikdy nie, kto si ty. To netreba. Tebe stačí vedieť, že si služobník Pána, bohabojný kresťan..kde v slúžení a bátí sa vidíš poznanie?
Vždy ma udivovalo, že prečo ľudia v kostole modlitby iba opakujú ale vôbec nerozmýšľajú, že čo to dokola vravia?? Potom si asi zaslúžia byť spasení..byť potravou pre predátorov. Možno ich to raz prestane baviť. Možno.:o)

Filip TT

Ahoj Anjelik,
píšem zase so slepicami ;)
Takže ten pozorovateľ: pozorovanie vytvára vnemy. Vnem nemá žiadnu hmotnú podstatu. Elektromagnetické vlnenie vlnovej 510 nm
vnímame ako zelenú farbu. jankosmejkal.sk
El. mag. vlnenie je realita. Tá zelená farba je vnem. Nech by si vedela o el. mag vlnení o ľudských očiach a o mozgu čokoľvek, nebudeš z toho schopná určiť, aké je to vnímať zelenú frabu. Keby vnem vychádzal z hmoty, tak z toho el. mag. žiarenia, stavby oka a mozgu by sa dalo nejak predpovedať ako vyzerá vnem "zelená farba". To sa ale nedá.

To ako vyzerajú vnemy nie je dané len tým, čo je pozorované, ale aj pozorovateľom. A keďže sa ten vnem nedá určiť z hmoty, tak pozorovateľ nie je hmotný. Pozorovateľ nie je hmota, pozorovateľ nie je mozog. Pozorovateľ musí byť celkom inej povahy ako hmota.
Máme dva rozličné fenomény; hmotu a pozorovateľa. Spoločným vplyvom tvoria vnemy. Realita sa skladá z hmoty a pozorovateľa.

Aj my sami sa skladáme z pozorovateľa a hmoty. Áno, bez hmoty na tomto svete žiť nemôžeme. Ja ti anjelik rozumiem, že vo viere vidíš psychologického pomocníka a že s týmto pomocníkom sa dá obchodovať. To ale nemá súvis s tým, či to je pravda alebo nie. Toto nie je kritérium na posúdenie pravdivosti.

Mne sa nejaví ako zločin, keď deti preberajú svetonázor rodičov, oni ho aj tak zväčša nepreberú, detstvo je krátke, samostatný život obsahuje plno situácií, keď si človek vyberie....

prajem ti pekný deň