Ahojte, zaujímalo by ma, aký je váš názor na glutaman sodný a výrobky, ktoré ho obsahujú. Veľa sa hovorí o jeho škodlivosti, no na druhej strane som čítala, že je to zbytočná hystéria.
Glutaman sodný - čo si o ňom myslíte?
Radsej byt za blazna tzv "normalnym" ludom a byt stastny ako byt "normalny" a zit normalny zivot :) Nemam pocit ze ti normalni ludia co su vsade okolo, su stastni :)
Len či tebe prospieva akt, že ťa tu niektorí majú za blázna. ;)
Takže by si mala svoje terapeutické schopnosti trochu vylepšiť, pretože na teba akosi neúčinkujú. Keďže ty tú hlavu akosi stále nemáš v poriadku. ;)
Lombardo, aj smiech lieči, aj smiech lieči... Čo by som pre vás nespravila, aby som vám hlavičky napravila?! Robím a urobím všetko, čo je v mojich silách! ;)
To, že existuje intolerancia, nikto nepopiera.
Je len potrebné upozorniť na to, že nie všetko, čo sa o ňom hovorí, je pravda. Napríklad tá neurotoxicita prijímaného glutamanu sodného z potravy. To je bullshit na plnej čiare. A propagovať by malo byť trestné: "Toho autora clanku by mali zavriet za sirenie bludov."
"Studie vzdy dokazuju to,co chce ten kto ich plati." platí aj pre tie štúdie, ktoré hovoria to, čo chceš počuť?
Kýčera, k tebe sa nezvyknem vyjadrovať, pretože mi za to nestojíš. Človek, ktorý nedokáže filtrovať informácie a automaticky všetko považuje za pravdu, žije trochu mimo reality. A to je dôvod, prečo si tu viacerým na smiech.
Len taká otázka do pléna: Aty skutočne vieš, z čoho ten anafylaktický šok bol? Alebo sa len domnievaš, pretože sa jednalo o čínsku reštauráciu?
Lombardo, vyjadrím sa len k tomu bronchospazmu. Tá Tvoja perla si zaslúži ocenenie aspoň na úrovni Nobelovej ceny, lebo... Lebo ako laička vieš toho omnoho viac ako kapacity z týchto odborov žijúce na Slovensku a v Čechách, a to by nemalo zostať bez povšimnutia, vážne!!!
Mnohi sa ho snazia zamaskovat pod ine nazvy, velmi oblubeny je na bio cipsoch ale mozno aj na inych vyrobkoch pod menom Hefeextrakt - extrakt z kvasnic - neviem ci na svk sa to uvadza takto. Ale je to vlastne tiez msg.
Lombardo, Tebou uvádzané štúdie majú pre mňa nulovú výpovednú hodnotu. Pre mňa majú obrovskú výpovednú hodnotu nie štúdie, ale odborníci z odboru alergológie a imunológie - MUDr. Martin Hrubiško, PhD.,...!!! Bronchospazmus môže nastať až 14 hod. po požití!!! Bola si v čínskej reštaurácii a zažila si ako sa počas obeda začala dusiť baba pri vedľajšom stole a začínal u nej anafylaktický šok? Nebyť toho, že dostala dávku Epipenu, už tu nemusela byť! Názor lekára z RZP!
Glutaman sodný z jedla nemôže pôsobiť ako neurotoxín, pretože sa nedostane cez mozgovú bariéru.
Súvislosť medzi priberaním a glutamanom sodným je diskutabilná.
Súvislosť medzi vyjedaním a glutamanom je diskutabilná.
Karcinogenita dezinterpretácia.
Glutaman sodný nemôže spôsobiť žiadny brochospazmus a iné príznaky u asmatikov.
Studie vzdy dokazuju to,co chce ten kto ich plati. U mna v tomto plati zdravy selsky rozum. Ked sa niekto po niecom neciti dobre, asi mu to skodi. Mne tiez po jedeni v cinskej restauracii prisli bolesti hlavy ale ja som si to spojenie nespravila. Povazovala som to za náhodu.
Filip, potom Tvoja manželka trpí tým syndrómom. Glutamán sodný (Aji-no-motto) spôsobuje aj nevoľnosť, bolesti hrdla... A nevyskytuje sa len vo vegete. Nájdeš ho v bujónoch, instantných polievkach, omáčkach (sójová,...)...Používa sa pri príprave syrov, rýb, zeleniny, rôznych druhov mias, omáčok... Je to látka na zintenzívnenie chuti - príchute, označovaná ako E 621.