Ahojte, zaujímalo by ma, aký je váš názor na glutaman sodný a výrobky, ktoré ho obsahujú. Veľa sa hovorí o jeho škodlivosti, no na druhej strane som čítala, že je to zbytočná hystéria.
Glutaman sodný - čo si o ňom myslíte?
Štúdia, ktoré vyvracajú spojitosť medzi astmou a glutamanom a tým, ž glutaman astmatikom škodil:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
A ďalšia št
Táto štúdia skúmala výskyt alergických reakcií: jn.nutrition.org
Záver štúdie: The results suggest that large doses of MSG given without food may elicit more symptoms than a placebo in individuals who believe that they react adversely to MSG. However, the frequency of the responses was low and the responses reported were inconsistent and were not reproducible. The responses were not observed when MSG was given with food.
Výsledky naznačujú, že vysoké dávky MSG podávané bez jedla, môžu vyvolať viac príznakov ako placebo u ľudí, ktorí sa domnievajú, že negatívne reagujú na MSG. Avšak, miera odozvy bola nízka a nahlásené reakcie nekonzistentné a nereprodukovateľné. Reakcie neboli hlásené, keď sa MSG podávalo s jedlom.
U mojej manzelky glutaman vyvolava bolest hlavy. To ma overene. Musime pouzivat len bezglutamanovu vegetu.
Žiadna hystéria! Používa sa na zvýšenie chuti a spôsobuje tzv. "syndróm čínskej reštaurácie" - búšenie srdca, bolesť hlavy... Zvlášť opatrní by mali byť alergici a astmatici, môže u nich spôsobiť bronchospazmus aj niekoľko hodín po požití!!!
Glutaman sodný v jedle sa cez mozgovú bariéru nedostane: www.ncbi.nlm.nih.gov
Obezita a vyjedanie je zatiaľ diskutabilné:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
ajcn.nutrition.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
Umelo navodená obezita u novonarodených myší bola vyvolaná injekčným podávaním glutamanu sodného priamo do mozgu. Vtedy sa naruší metabolizmus monoamínu, ktorý pretrval až do dospelosti a zvýšil príjem potravy. Taktiež taká injekcia dokáže rozhodiť hormóny štítnej žľazy, ktoré vedie ku naberaniu hmotnosti. Tento model sa používa na štúdium obezity spôsobenej nerovnováhou neutrotransmiterov.
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
Karcinogenita je tak trochu o niečom inom.
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.truthinlabeling.org
Tu je to zrozumitelne opisane,ten rozdiel.
Toho autora clanku by mali zavriet za sirenie bludov. No ale co uz. Jedna vec je kyselina ktoru prirodzene vytvori nas organizmus, pripadne rastlina ci zivocich ktoreho skonzumujeme a druha vec je umelo vytvoreny msg!!! Hydrolyzou pridanim dalsich latok ktore su karcinogenne. Ja tu ten proces nebudem opisovat,kto vie po anglicky,si to nastuduje, kto nechce, neuveri, kto chce,bude aspon opatrny. Su to dve rozne veci a msg je jed.
Osobne sa domnievam, že ide o zbytočné zveličovanie.. odporúčam prečítať aj niečo takéto, ako stále vyhľadávať len negatívne info, lepšie povedané, prijímať negatívne info a príliš sa tým zaoberať:
primar.sme.sk
Zbytocna hysteria to urcite nie je. Je to velmi skodliva latka, posobi ako neurojed,meni spravanie v mozgu, nuti cloveka aby si zobral este kusok a este a este. Vidiet to dobre na cipsoch napr. To mam z vedeckeho článku. Je jedovaty ako aj biely cukor a kopec inych veci ktore su ludom podstrkovane aby neboli prilis zdravi :)