Messje, mohla by si nam prosim nieco napisat ako je to teraz v Bruseli a Belgicku?
Messje, ako je to teraz v Bruseli?
No ano Adria, ucime sa, aj zvierata sa ucia. Vieme toho stale viacej.
Ale viera sa netyka toho co vieme, ale toho co este nevieme. Viera je to, co si myslime o neznamom.
Cim viac toho vieme, tym viac sa meni nas nazor o tom, ake je asi to, co nevieme.
To co je naivne o to nas zivot pripravi, ale viera ako taka zostane, ba sa prehlbi.
Filip, "vekom a zivotnymi skusenostami, negativnymi zazitkami stratou dovery ai" sa nemusi zmensit viera, ale naivne idealy o svete a o ludoch. Nesuhlasim) Predsa zvierata nemaju dake naivne idealy ci uz o svete ako takom ci o nas ludoch a predsa realizovane pokusy experimenty (pavlov skinner ai) na zvieratach dosvedcuju, ze podmienovanie, chovanie spravanie ucenie suvisi s odzitymi naucenymi skusenostami a zazitkami. A tak je to aj u ludi. Emocne podmienovanie vyvolava citove reakcie a podiela sa na vzniku strachu, roznych zavislosti ci citovych reakcii aj co sa viery dovery ai tyka
Prezyvka keď už neuznávaš za pravdu čo píšem, ďakujem aspoň za to, že si to označil za pekné. :)
anjelik - ďakujem, že si hoc aj so zaťatými zubami prečítala, čo som linkol.
S tým služobníkom je to takto: pozri na matematiku: je overená a keď človek nechce byť za hlupáka, musí rozmýšľať tak, ako mu ona káže.
Čiže svojou mysľou musíš byť otrocky presná a do detailu dodržiavať čo diktuje. Keď sa však zbavíš vlastného chcenia a dodržuješ vôľu matematiky. dosiahneš slobodu - lebo to, čo myslíš, zodpovedá tomu, čo je v realite. Realita ťa nebude plieskať po hlave, bude ti slúžiť, budeš ju vedieť ovládať. Na tom princípe tu funguje naša technika. Niekto bol dôsledným otrokom matematiky a teraz nám niečo krásne funguje a realita nám slúži.
Ako povedal Spinoza: Sloboda je poznaná nevyhnutnosť. Sloboda teda nie je v tom, že sa postavím zákonom rozumu, ale v tom, že ich prijmem za svoje.
Zákony rozumu, teda múdrosť, sú nezávislé od človeka, človek múdrosť, nevymýšľa, netvorí, on tie zákony hľadá, objavuje ich na to, aby ich prijal za svoje.
Tieto zákony môžeš chápať v ich objektivite a nezávislej existencii tak hlboko, že ich vnímaš ako určitý druh látky, ktorá tu všetko preniká, je pohyblivejšia ako čokoľvek iné, má dokonca vlastnú vôľu, že vyhľadáva svojich ctiteľov, aby sa u nich usadila. Má všetky tie vlastnosti, ktoré opisuje Šalamún. Ja toto Šalamúnove chápanie múdrosti s nim zdieľam, cítim to rovnako
Adria, "vekom a zivotnymi skusenostami, negativnymi zazitkami stratou dovery ai" sa nemusi zmensit viera, ale naivne idealy o svete a o ludoch.
Zivotnymi skusenostami moze clovek pochopit, ze svet ho neuspokojuje a nikdy neuspokoji. Ze ma vacsie tuzby, nez ake moze uspojit tento svet a ludia v nom.
Moze pochopit ze so svetom a s ludmi je to tak, ako hovoril Jezis.
No Kýčera, má pravdu tvoj manžel. Musí byť systematický človek keď ju prečítal celú. To ja nie som. Ale mám teraz o motiváciu viac sa na to dať.
A čo si Tvoj manžel z toho odniesol, keď je ateista? Ja by som nechcel, aby mi to zostalo len ako informácia, že v Biblii sa píše to a to, ale ako pravda o živote.
Tie Tvoje body sa mi naozaj pozdávajú viac, sú mi bližšie a hovoria o hlbších zákonitostiach ako u tie tibetské. Chápem ich všeobecne, aj keď ty si ich zrejme uvádzala kvôli konkrétnej situácii tu na fóre.
Filip, ten môj sa pýta, čo si za veriaceho, ak si neprečítal celú Bibliu?
A odkazuje Ti, že on ako ateista ju má celú zmáknutú. : D Inak tá moja citácia je z kapitoly VII./ 5. Čo sa týka tibetských mníchov, tak ja na nich nemám. Nesiaham im ani po päty, ani myslením, ani životom, ani výrokmi. Mne sa páčili aj Tvoje, aj to, čo napísal Ovečka : "Nie si šťastný? Tak buď!" . Je to krátke, vystižné, pravdivé aj vtipné! A k tým mojím bodom - s každým jedným sa dá polemizovať! Ten 8. bod " ignorovaním istých skutočností sa tie skutočnosti ako také nemenia" som mala na mysli namiesto toho, aby som horekovala aké vulgarizmy,... používa daná osoba, tak tú skutočnosť neignorujem, ale zasiahnem, poviem, že sa mi to nepáči, upozorním ju a nechám na nej, čo spraví. A zdá sa, že to zaberá. To pre prípad fóra. A v realite, neprejdem okolo človeka, kt. treba pomôcť, či zabrániť mu v páchaní neprávosti. A samozrejme, súhlasím aj s tým, čo si napísal. Je skutočnosť a skutočnosť a každá je iná...
Anjelik*, ospravedlňujem sa, že som Ťa nechala čakať, ale "zakladanie hliadok a domobrany" mi zabralo veľa času a síl. Ty si vysvetľovala doteraz a teraz začnem vysvetlovať zasa ja. V bode 12. som použila elipsu, takže si to pochopila správne, inak sa to ani chápať nedá! Príspevok z 25.5. som ani ja nemyslela tak, ako som ho napísala. Len som Ti názorne predviedla ako vznikajú nedorozumenia. A že mi to zhltneš aj s navijákom, mi tiež nenapadlo. Ty by si mala pre zmenu vedieť, že ja sa neurážam. Ako erudovaná osoba si mala zapojiť to svoje pochopenie, o kt. nám tu veľakrát píšeš. A či "atakuješ postavičky z fóra" musíš najlepšie vedieť Ty sama. Ja Teba a iných poznám len z príspevkov, kde sme sa stretli. Nelustrujem vás, nesledujem, nekopírujem, neotváram všetky témy, som tu dokopy necelý rok. Tiež sa neoháňam tým, čo kdo - kde o vás napísal, názor si vytváram sama a vždy ma poteší, ak ho môžem zmeniť k lepšiemu. Na druhú stranu dokážem lúštiť inotaje a moje oči vidia, aj keď prsty nepíšu... Ak rozumieš, že som ten "text" mohla stiahnuť k sebe, potom si pochopila, kde si spravila chybu. Ono len s určitou dávkou fantázie môže patriť aj k Filipovi, on sa totiž vzťahuje ku mne! Je len veľmi tenká hranica medzi nepriamym úmyslom a vedomou nedbanlivosťou... ; )
Messje :D poviem to takto neslusne, hovno clovek tiez nepotrebuje vyskusat aby vedel ze je to be be :D
No on tej pravde veri) a uz len ta viera je fajn. Lebo vlastne verit niecomu/niekomu clovek potrebuje tuzi chce dufa) Tato vlastnost je krasna a typicka pre cloveka uz od jeho utleho detstva. Len vekom a zivotnymi skusenostami, negativnymi zazitkami stratou dovery ai sa ta viera zmensuje otupieva) Ale clovek verit vo svojej podstate vlastne chce. To iste plati pre lasku ai ai.
Cau Messje)