Messje, ako je to teraz v Bruseli?

adr1a.

Cao brasko) Az teraz som zbadala v tom smutnom prispevku o nepodarenych deckax ze si ma sem volal) Tak som tu) No vidim teda, ze som start rakety nezmeskala))

anjelik *

Filip, prírodné zákony sú zákony, vzťahujúce sa k prírode. Platia v prírode, alebo teda vo fyzikálnom svete. Fakt netuším, kde si došiel k názoru, že sú vedomé a nevedomé a skúšala som si predstaviť, že ako môže zákon nadobudnuť vedomie, poprípade ho stratiť. Vedomie, ako také, je možné len u živých bytostií...len tie sú schopné myslenia..mŕtvi toho moc nenamyslia. :o)
To, že zažívam zázrak myslenia..to záleží výlučne odomňa..zase nie všetci, čo majú mozog, ho aj používajú.
Opakujem, stupeň chápania a pochopenia je závislý od snahy každej jednej bytosti...nie je to dar Boha ani Ježiša, ani nikoho. To, či si múdry, alebo sprostý.
Vedomie sa postupne vyvíja..od úplne jednoduchého..prvoky trebárs..ktoré sú schopné iba reagovať na základe cítenia..trebárs nebezpečenstva..tak uhýbajú..až po najzložitejšie..reprezentované u človeka mozgom a nervovou sústavou.
Zvieratá, väčšinou majú stádovité vedomie..kde celé stádo myslí ako jedna bytosť..tiež sa od seba líšia. Inak *zmýšľa* blcha a inak potkan.
Slobodná vôľa, to beriem od teba skôr ako vtip..keď o slobodnej vôli vraví kresťan, verne sa pridŕžajúci Desatora. ;o) To už skôr môj kocúr si robí, čo chce.
Či je prejavom inteligencie, veriť na hovoriace hady a láskavé bytosti bez tela a s krídlami, na to, že Biblia prišla faxom z neba..že po smrti už nie je nič, len blaženosť..len ako si ju budeme uvedomovať bez vedomia, keď vedomie je tvorené telom?? Radšej budem ten tupec, čo tvrdí, že Boh neexistuje. :o)

Filip TT

Adria, veľmi sa mi páči ten príspevok, čo si napísala v tej téme, kde zakladateľka nechce nikdy vzťah s mužom. :)
Len mi to nejde dohromady s tým ako opisuješ seba obvykle. Ale vzhľadom k tomu, že si nadpriemerne spoločenská by som povedal, že pochádzaš z takýchto rodinných pomerov a že máš v sebe niečo z takéhoto prostredia.
Ale to nič, to ja len tak btw.... ;-)

Filip TT

Anjelik pozri, zoberme to z ateistického hľadiska: prírodné zákony popisujú všetko, čo sa na tomto svete deje. Tu nemôže prebiehať žiadny dej, ktorý by nebol popísaný prírodnými zákonmi. Aj myslenie je dej, ktorý prebieha na tomto svete. To, že myslíme, tak to môžeme jedine preto, že prírodné zány popisujú aj dej "myslenie". Ak niečo chápeme, tak to len preto, že prírodné zákony umožňujú aj taký dej, ako je "chápanie". No a keď zažívaš taký zázrak ako je "myslenie" alebo "chápanie" tak to nezažívaš niečo, čo si utvorila ty, to zažívaš možnosť, ktorú umožňujú prírodné zákony. No a tento dej "myslenie" a "chápanie" môže byť pre teba predmetom myslenia - áno môžeme myslieť o tom ako myslíme, ale hlavne to môže byť niečo, čo ZAŽÍVAŠ, niečo, čo pozoruješ zvnútra. Myslenie teda môžeš zakúsiť zvnútra, môžeš do toho vojsť svojou mysľou a poddať sa tomu.

U nevedomých prírodných zákonov je však jeden problém: nie je jasné ako to, že umožňujú vedomý dej - vedomie pozorovateľa. Nevedomé prírodné zákony popisujú vedomie - to je rozpor. Máme dve možnosti: buď vedomie je nevedomé (asi ako keby sme ho naprogramovali na PCčku) - a to je vlastne to, čomu veria ateisti, alebo prírodné zákony sú vedomé - to je to, čomu veria teisti.

Vedomé prírodné zákony umožňujú popísať aj vedomého pozorovateľa, lebo majú túto kvalitu - vedomie. To že máme možnosť žiť vedomie, je umožnené tým, že prírodné zákony majú túto kvalitu a umožňujú to.

Vedomé prírodné zákony sú všadeprítomné, vševediace a všemocné - je to skrátka jeden z prejavov Boha. ČIže to, že žijeme vedomie, tak to je preto, že žijeme Boha. To že môžeme zažiť múdrosť, tak to je preto, že je tu Božia múdrosť ako možnosť, ktorú môžeme využiť a zažiť ju na sebe. To, že môžeme zažiť lásku, tak to je preto, že je tu Božia láska ako možnosť, ktorú môžeme využiť a zažiť ju na sebe. V tomto význame sa Boh o seba s nami delí - môžeme ho skrátka zažívať.

Je to paradoxné, že inteligentníí ľudia si myslia, že múdrosť ukazujem že Boh nie je. Pritom práve samotná existencia múdrosti dokazuje, že Boh je.

Kohúta nemáme - nanajvýš tak kohútiky a s tými som sa ešte nerozprával :) - moja pubertálna dcéra by povedala: Tato to bolo trapnééé.

Zvieratá nemajú vedomie, nemajú tým pádom slobodnú vôľu a nemajú zodpovednosť - neviem ako je to s dušou. Priznám sa, že som na túto tému nečítal nič....

Filip TT

Messje, dakujem za ponuknutie, ja by som si dal. Vraj mozog je najvacsi spotrebitel energie v tele - tak by som viac myslel, aby som tie cukry spalil.

anjelik *

Messje, ak som jednou z tých dvoch ja, no ja si musím dávať pozor na líniu. :o)) Tak potom len kúúúštik. ;o)

MP, jasné, že nie. ;o))