Prosím veľmi pekne o objektívne rady.
Spoznala som pred pol rokom muža a od začiatku som vedela, že je cudzinec, veľa sme sa rozprávali, padol mi do oka. Pochádza z Uzbekistanu, nevyzerá ako cudzinec, možno trošku, ale človek na ulici by nespoznal, že nie je stadiaľto. Žije tu už 7 rokov.
Pol roka sa teda stretávame a až pred 2-3 mesiacmi sme sa bavili o viere a tak, a povedal, že je moslim. Nevedela som to a trochu ma to zaskočilo, keďže sme nechodili k sebe, nevedela som ako žije, čo je jedáva.
Neviem teraz, čo robiť. Nikomu som sa s tým nezdoverila, lebo neviem ake mam čakať reakcie rodiny, priateľov, keď čítam o moslimoch na internete, aké sú skusenosti, som totálne zmätená ľudia.
On je ku mne veľmi milý pozorný, každá raz keď sa stretneme mi niečo prinesie, hovorí mi pekné veci, skutočne tak pozorného muža som v SR ešte nespoznala, len ide o to, že mám teraz strach, neviem ako mu mám veriť, vela sa ho pýtam na jeho krajinu, rodinu a tak, aj mi odpovie ale už sa mi zdá, že mu to trochu začina liezť na nervy, len ako mu mám veriť, ked o nom vela neviem. Má tu len vzdialenu rodinu a kamarátov, od kt. sa ťažko asi niečo dozviem, nemožem takto vyzvedať.
Inak žije fakt slušne, má byt, chodí do práce už 6 rokov do jednej, nikdy sa nestaral do mojho sposobu života, žiadne zahalovanie, uplne normalne všetko.
Len je vo mne taka ta xenofobna nedovera a netušim čo mam robiť. Nemám vobec dovod opušťať ho, lebo taku lásku som ešte nezažila. Ale rozumiete ako to myslim...
Budem velmi vdačná za každu odpoved :)
Vzťah s cudzincom - moslimom
Keďže som už mala skúsenosť s moslimom ( bola som s jedným päť rokov ) prispejem do tejto diskusie. V Islame je veľa pekného a moslim, teda pravý moslim ten, ktorý žije podľa Koránu nemôže byť zlý človek. Ja som s ním prežila krásnu lásku, toľko pozornosti sa mi od nikoho ešte nedostalo. ALE treba si uvedomiť, že je to iná kultúra, iná viera, iná výchova, názory. My sme sa rozišli a je to tak lepšie, aj keď som ho veľmi ľúbila. Vo veľa veciach sme si boli veľmi podobný a vo veľa veciach tak veľmi rozdielny, že ten vzťah jednoducho nemohol fungovať. Ja by som si moslima za muža nezobrala a myslím si, že aj moslim by sa mal radšej oženiť s moslimkou, takýto vzťah má perspektívu. Tie ženy vedia, aké sú ich práva a povinnosti my to nevieme, lebo nepoznáme ich náboženstvo a kultúru. A je pravda, že my Slovenky im veľmi ľahko podľahneme a potom sme prekvapené. Oni sú naozaj herci a my sme naivné. A tie, ktoré si ich vezmú za mužov si v 95% pokazia život. A treba si uvedomiť, že keď prídu deti môže byť ešte horšie. Treba si prečítať niečo o manželstve v Islame. Ak sa Slovenka rozhodne vziať si moslima tak musí rátať s tým, že ona sa mu bude celý život prispôsobovať a nie on jej. Nájdite si radšej niekoho iného, s podobnou kultúrou a zvykmi. Myslite na budúcnosť, hlavne kvôli deťom.
Ja by som do vzťahu s moslimom nikdy nešla, je to príliš veľké riziko. Ani nemusíš ísť do jeho krajiny, aby ti uniesol deti, pokojne ich môže uniesť aj tu a odísť s nimi sám. Prečítaj si knihu Stratené, aby si vedela, čo všetko ťa môže postretnúť. Samozrejme môže sa aj stať, že tvoj moslim bude celý život takýto milučký a dobručký, ale je to dosť málo pravdepodobné. Môže sa ti stať aj to, ako jednej Nemke zo spomínanej knihy, že jej nielenže uniesol dcéru, ale ešte tej aj nechal zmrzačiť pohlavné orgány - obriezku. A to kým žili v Európe bol rovnako dobručký a milučký ako tento tvoj moslim a vtedy keď sa s ním o tom bavila, hovoril, že on by toto svojej dcére nikdy neurobil. A urobil. Tvoj sa správa ako úplne typický moslim. Spočiatku je veľmi dobrý, milý, láskavý, tlačí ti kaleráby do hlavy o tom, aká si pre neho úžasná, dokonalá a jediná. Kupuje si ťa darčekmi. Až ťa bude mať dokonale istú, tak až vtedy spoznáš jeho pravé ja. Odporúčam ti prečítať nejaké knihy o moslimoch, aby si vedela, do čoho ideš. Prečítať si skúsenosti iných žien. Ale ženy tvojho typu tomu aj tak neuveria, lebo všetky do jednej si myslia, že ich moslim je iný. A keď zistia, že nie je, je už neskoro.
D...a -> sorry ale ked niekto pise ako retard tak sa inak neda
Ja sama som povodom z Uzbekistanu (nie Uzbecka), ale moslimka.. Nabozenstvo nepraktizujem, ale ctim si ho ako nabozenstvo mojich predkov.. Precitaj si prvy prispevok od Dristana.. je tam zhruba obsiahnute vsetko.. K ostatnym komentom "expertov na islam" asi tolko: chcelo by to dostudovat fakty, pred tym ako nieco pisat do eteru!!
Akej narodnosti je priatel? V Uzbekistane je vela etnickych skupin..
Nie je moslim ako moslim, takze vacsinu nazorov, ktore tu odzneli si nevsimaj.. Viem o com hovorim, ver mi;)
Prezyvka, ty si nechaj laskavo svoje urazky pre seba! Ja sa na rozdiel od teba neznizim k urazkam, zato ty to robis bezne, poznam ta z inych tem.
Dakujem ludom co mi objasnili tieto dilemy na kt som sa pytal.
D...a -> no asi ze sa nerozpravam s kazdou narodnostou ktora v nemecku je/zije a ked nemam ziadnych takych kamaratov tak asi nepoznam kto by to objasnil. Sorry ze to takto napisem, ale niektore otazky ktore pises, ci uz su priame alebo recnicke vyzneju tak ako keby si trpel nejakou mentalnou poruchou.
Určite by som do vzťahu s moslimom nešla v žiadnom prípade kvôli deťom.Ked sa človek poháda s mužom na SK,no dobre,je to cirkus,ale v islame dieťa od 7 rokov patrí otcovi a basta.A pre nich neplatí naše právo,ale právo islamu.Vezme dieťa a žiadna moslimská krajina Ti ho nevráti.Porad sa o tomto.Láska je pekná vec ale prísť o dieťa v prípade problémov by som teda nechcela.
@distan, nie, nepoznam a ani nechcem poznat. Ja sa medzi roznymi moslimami pohybujem tak ci tak, ci chcem, ci nechcem a to mi staci.
@Marion, isteze nie je zaruka, ze stane dobrym clovekom, ak prekonvertuje. On udajne dobry clovek je, aspon sa tak javi. Najväcsi problem a preco tie manzelstva s muslimami koncia väcsinou nestastne je to, ze ta ich viera je velmi silna, casto az fanaticka a fanatizmus v akejkolvek podobe je vzdy nebezpecny. Z toho vyplyva vela vela problemov! On moze byt superdobry clovek, s tym to nema nic spolocne. Dolezite je, ako hlboko siahaju jeho korene vychovy, aku rodinu ma, medzi kym sa pohybuje a ci vobec a do akej miery je ovplyvnitelny.