Prosím veľmi pekne o objektívne rady.
Spoznala som pred pol rokom muža a od začiatku som vedela, že je cudzinec, veľa sme sa rozprávali, padol mi do oka. Pochádza z Uzbekistanu, nevyzerá ako cudzinec, možno trošku, ale človek na ulici by nespoznal, že nie je stadiaľto. Žije tu už 7 rokov.
Pol roka sa teda stretávame a až pred 2-3 mesiacmi sme sa bavili o viere a tak, a povedal, že je moslim. Nevedela som to a trochu ma to zaskočilo, keďže sme nechodili k sebe, nevedela som ako žije, čo je jedáva.
Neviem teraz, čo robiť. Nikomu som sa s tým nezdoverila, lebo neviem ake mam čakať reakcie rodiny, priateľov, keď čítam o moslimoch na internete, aké sú skusenosti, som totálne zmätená ľudia.
On je ku mne veľmi milý pozorný, každá raz keď sa stretneme mi niečo prinesie, hovorí mi pekné veci, skutočne tak pozorného muža som v SR ešte nespoznala, len ide o to, že mám teraz strach, neviem ako mu mám veriť, vela sa ho pýtam na jeho krajinu, rodinu a tak, aj mi odpovie ale už sa mi zdá, že mu to trochu začina liezť na nervy, len ako mu mám veriť, ked o nom vela neviem. Má tu len vzdialenu rodinu a kamarátov, od kt. sa ťažko asi niečo dozviem, nemožem takto vyzvedať.
Inak žije fakt slušne, má byt, chodí do práce už 6 rokov do jednej, nikdy sa nestaral do mojho sposobu života, žiadne zahalovanie, uplne normalne všetko.
Len je vo mne taka ta xenofobna nedovera a netušim čo mam robiť. Nemám vobec dovod opušťať ho, lebo taku lásku som ešte nezažila. Ale rozumiete ako to myslim...
Budem velmi vdačná za každu odpoved :)
Vzťah s cudzincom - moslimom
Distan ma pravdu, zdvihnuty ukazovak pouzivaju ako pozdrav a znamena, ze Boh (Alah) je len jeden. To je vlastne aj ich najvacsia vyhrada voci inym nabozenstvam vratane krestanstva, kde Boh je trojjediny.
Prezivka;
1., Pretoze ti "moslimovia" nimi skutocne niesu, kricia to pretoze su pometeni, oklamani a/alebo zdrogovani (captagon) v 90% pripadoch. V tych videach su proste ludia co trepu nezmysly, pritom v kazdej jednej krajine kde beru islam velmi vazne (SAE,UAE,..) je zato trest smrti (za drogy, vrazdu a teror). Od vojakov maju tito neviem ako ich nazvat velmi daleko.
2., nie, je to symbol diktatu a po novom symbol isis (obdoba hailovania za hitlera).
D...a
Ty poznas moslimsku rodinu kde by niekto bol shia, sunni, alewi a cojaviem este aky zmixovany dokopy? Ja nie...
Mne osobne sa z koranu pacia dve vety;
1., Ked niekoho zabijes, je to to iste akokeby si zabil vsetkych ludi.
2., Zenu mas bit ked ta neposlucha, ale ak jej sposobis akekolvek zranenie a/alebo sa jej dotknes tvare, caka ta tisic ran bicom.
Realita je bohuzial ina.
Pre Prezyvku: zdvihnutym prstom ukazuju na nebo - na Alaha.
tak netreba sa nechat ovplyvnovat radami.ja som sa nechala a teraz sa mozem zozierat do konca zivota.radsej sa popalit ,ako nieco lutovat.spoznavaj,ved hned sa nemusis vydavat a to,ze niekto prekonvertuje na krestansku vieru este neznamena ,ze z neho bude dobry clovek.su tam aj kulturne rozdiely,ale to vsetko sa da s respektom.pekne pomaly spoznavat,casu je dost :) drzim palce
loury, vzhladom k tomu, co ja viem o islame a korane, by bol pre mna jediny dokaz jeho lasky, ak by konvertoval na krestansku vieru. Lebo v tom spociva vlastne cely problem. Ak aj tvoj mily nie je zaryty moslim, vzdy je tam nebezpecie z jeho rodiny, ci priatelov.
Nechcem sa vyslovene riadiť skúsenosťami iných, ale je lepšie počuť aj cudzie rady. Vobec nie som z tých čo pozerajú na to, čo si kto myslí, som ochotná bojovať si za svoje, ak to je správne. Ale pri dnešnom svete mám aj ja pochybnosti, bojím sa postaviť za niečo, čím si nie som uplne istá.
Preto chcem aj počuť čo povedia iní ludia, samozrejme uprednostujem osobné skusenosti a tých kt. sa snazia poradiť a nie pisat tu že slovenky sa potrebuju ku*vit s moslimami a podobne, toto mi vie ozaj dvihnut tlak..hlavne ked to napiše taký človek čo bol najdalej na dvore pred domom...
Budem sa snazit nadalej spoznavat toho svojho cudzinca aj ked to mozno bude trvat dlho dlho nez ten vztah bude uplne vazny a budem schopna spravit aj dalsie kroky :)
Ach Prezyvka, ved si pisal, ze zijes v DE a mas nemecke obcianstvo.....a to vies o moslimoch tak malo? :)
distan vdaka ze si mi pozisťoval čo to :) inak musim povedať, že ked si pisal o tej svojej priatelke, tak ma to mierne rozosmialo :D myslím ten štyl akym dokažeš podat svoj pribeh :) fakt velmi si mi pomohol :)
Neviem ti poradit ale ak by si mohla sa opytat svojho priatela zaujimali by ma 2 veci, ale kedze moslimov nepoznam velmi tak sa nemam koho spytat.
1. preco ked su videa na internete a rachne nejaka bomba alebo niekto striela tak kricia allah akhbar, nemyslim tym ze co to znamena to viem ale skor ze preco tak casto, ked to porovnam trebars s nejakymi inymi vojakmi usa a rusko, tak oni nekricia ze boh daj na silu ale ked si dam nieco z arabskej kuchyne tak v 1 minutovom videu pri jednej bombe to typek zarave aj 5 krat
2. no a druha vec je ze ked davaju tie fotky teroristou, preco sa moslimovia fotia so zdvyhnutym prstom? Je to nieco na ten styl ako napriklad usa maju "selfiecka" alebo ten zdvyhnuty prst ma nieco znacit?
Dik
Nemôžeš sa riadiť skúsenosťami druhých. Ak sa slovák rozvedie so slovenkou a robia si zo života peklo, čo to má spoločné s tvojim životom? Aké závery si z toho môžeš vyvodiť pre seba?? Je to proste ICH maslo. Šťastné a spokojné manželstvá s cudzincami sa v médiách a na nete nepretriasajú, lebo by nebolo o čom diskutovať, nemali by čím šokovať. Tak je momentálne nastavená spoločnosť, že sa všade pretriasa bolesť, problémy, nie radosť, úspechy, pokrok. Ale šťastné medzinárodné manželstvá sú a je ich dosť. Poznám slovenku, čo sa vydala za černocha a moslima. Žijú v Dubaji, majú 3 deti, chlap je skvelý manžel, ona je katolíčka a súhlasí s tým, že si muž môže zobrať druhú ženu. A chlap druhú ženu nechce - je to finančne náročné. Obyčajní moslimovia, čo nie sú práve ropný šejkovia si viac žien proste nemôžu dovoliť. Takýchto medzinárodných manželstiev s černochom/černoškou, moslimom poznám viac. Podotýkam, že šťastných manželstiev.
Sama som rozvedená s dvoma deťmi a ex NIE JE z Európy. Hoci sme mali veľa veľa veľa fakt veľa konfliktov medzi sebou, o deti sa zaujíma, platí mi viac, ako súdom určené výživné a nikdy som sa nebála, že by mne alebo deťom mohol ublížiť, uniesť ich či podobné kráávoviny. Proste obyčajný človek. Nesadli sme si, išli sme od seba a ako tak fungujeme. Mnohokrát lepšie, ako rozvedená slovač.
.
Pozri, poznáte sa pol roka. To ešte ani neni vážny vzťah, nejdete sa brať. Ale spoznávajte sa navzájom ďalej. Možno sa rozídete o dva roky kvôli nejakým iným veciam, a to že je moslim bude to najmenej. Veď sa mu kľudne priznaj, že nie si scestovaná, neprichádzaš do kontaktu s inými kultúrami, národmi a toho neznámeho sa jednoducho bojíš. Môžeš sa dohodnúť s bratom, bratrancom, strýkom, otcom a vyberte sa na spoločnú dovolenku i s priateľom do Uzbekistanu. To ti úplne zmení pohľad na všetko a buď otvorí oči, že sa nemáš čoho báť, alebo vystraší natoľko, že s cudzincom sa v živote nezapletieš. Pozri si cestopisy, blogy ľudí čo cestujú po svete, aký majú dojem z ľudí a krajín v blízkosti Uzbekistanu.. mňa osobne tieto krajiny fascinujú. Ja som očarená inakosťou a paradoxne tým, že ľudia sú všade na svete rovnaký aj keď majú iné zvyky, históriu, podnebné pásmo... Sama uvidíš ako sa tam žije, že asi je tam chudoba v ktorej priateľ žiť nechce, korupcia a politická situácia, ktorá ho frustruje natoľko, že radšej odišiel žiť inde. Preto sa aj dotrepal do Európy. Ano, maj oči otvorené a všímaj si ho ako človeka. Ale neriaď sa predsudkami a nebuď ustráchaná kvôli extrémom. Oveľa častejšie ako únosy detí a predanie priateľky za ťavu sú napríklad dopravné nehody. A poznáš niekoho, kto si nesadne ani za boha do auta, lebo je to najrizikovejší spôsob prepravy? Ja nie.
Začať si s cudzincom chce ale naozaj trochu gule. Ak si labilnejšia povaha so sklonom k hystérii, nevieš sa riadiť podľa svojich názorov a pocitov, ale strašne ti záleží na názoroch okolia, radšej cúvni z kratšej cesty. Ubije ťa to. Blbých kecov od ľudí, čo nevytiahli päty z domu budeš počúvať strašne veľa. To že je moslim radšej nikomu nehovor.