Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vzťah s cudzincom - moslimom

Príspevok v téme: Vzťah s cudzincom - moslimom
loury

Prosím veľmi pekne o objektívne rady.
Spoznala som pred pol rokom muža a od začiatku som vedela, že je cudzinec, veľa sme sa rozprávali, padol mi do oka. Pochádza z Uzbekistanu, nevyzerá ako cudzinec, možno trošku, ale človek na ulici by nespoznal, že nie je stadiaľto. Žije tu už 7 rokov.
Pol roka sa teda stretávame a až pred 2-3 mesiacmi sme sa bavili o viere a tak, a povedal, že je moslim. Nevedela som to a trochu ma to zaskočilo, keďže sme nechodili k sebe, nevedela som ako žije, čo je jedáva.
Neviem teraz, čo robiť. Nikomu som sa s tým nezdoverila, lebo neviem ake mam čakať reakcie rodiny, priateľov, keď čítam o moslimoch na internete, aké sú skusenosti, som totálne zmätená ľudia.
On je ku mne veľmi milý pozorný, každá raz keď sa stretneme mi niečo prinesie, hovorí mi pekné veci, skutočne tak pozorného muža som v SR ešte nespoznala, len ide o to, že mám teraz strach, neviem ako mu mám veriť, vela sa ho pýtam na jeho krajinu, rodinu a tak, aj mi odpovie ale už sa mi zdá, že mu to trochu začina liezť na nervy, len ako mu mám veriť, ked o nom vela neviem. Má tu len vzdialenu rodinu a kamarátov, od kt. sa ťažko asi niečo dozviem, nemožem takto vyzvedať.
Inak žije fakt slušne, má byt, chodí do práce už 6 rokov do jednej, nikdy sa nestaral do mojho sposobu života, žiadne zahalovanie, uplne normalne všetko.
Len je vo mne taka ta xenofobna nedovera a netušim čo mam robiť. Nemám vobec dovod opušťať ho, lebo taku lásku som ešte nezažila. Ale rozumiete ako to myslim...
Budem velmi vdačná za každu odpoved :)

distan

adr1a - presne na tomto vznikol medzi nami obrovsky, a zatial jediny konflikt. A to som jej len tolko povedal, ze mi nema pomahat nosit drevo, ze je to CHLAPSKA robota. O to horsie ze u nas boli dalsi znami (pomocnici), tzn. urazil som ju + este pred ostatnymi ludmi. Aj ked oni tiez nechapali co sa stalo. Nebavila/ignorovala/zazerala asi tri alebo styri dni.
Ja jej mozem povedat ze je krava, alebo nemehlo, ani zdaleka ju to nenasere tak ako ked jej poviem ze je zena a preto je slaba, alebo nieco nevie, alebo kvoli tomu nemoze o niecom rozhodovat.
Tam odkial je, je zena ta, co rodi deti, je ta co ma pravo o sebe rozhodovat, je ta ktora ma pravo robit to iste co muzi, ak chce. Uz mi to pride cele tak, ze skvor sa stavaju do pozicie obeti ony. Tam odkial je, zeny robia to iste co muzi. Nejake mnohozenstvo neprichadza do uvahy. Ako ona vravi odsudit cloveka je lahke, hlavne ked o nom vies len to ze je moslim.
Ja by som v prvom rade vychadzal s toho odkial je, a ake su tam zvyky. Uzbekistan - postsovietsky stat kde je povolene akekolvek nabozenstvo = super.
Modlenie neberie az tak vazne, takze je pravdepodobne shia moslim = super, aj ked nie az tak, shia nenavidi sunni/wahabbi.
Dokonca pises tu hore ze sa nemodli vobec, to znamena ze ak tvrdi ze je moslim tak je alewi, ti tvoria iba 0.3% populacie UZB. Je tazke to vysvetlit, a ja odial nepoznam nikoho ale alewi nedodrzuje nic, ziaden "oblek", nic na hlave, obcasne modlenie, zapadny styl. Aspon v syrii. To mi tvrdi priatelka. Vravi ze chce aspon 3 deti, ktore budu chodit do skoly tu. A ze oni sami si maju vybrat, co budu. Ze ak nebudu nic ze aj tak dobre, ale ak nepovedia ze mama je kurd, bude problem. Neviem co este napisat viac.
Aj tak tuna slovaci ti len tolko povedia ze moslim = terorista, cest vynimkam. (Hlavne ze ta moja je uplne ina, chcel som rozhodnu samostatnu zenu, mam "modrooku ciganku s handrou vo vlasoch" ktora je strasne hrda ale zaroven dokaze akceptovat druhych, vazit si aj hlupu utierku na riad atd...). Tiez som si myslel ze to je smradlave nemehlo co nevie ako sa zapina tv, mylil som sa.

loury

zdradca ďakujem za prispevok, možem sa spýtať, či to platilo v globale na všetkych moslimov kt. si poznal, či už turkov arabov atd. alebo len na niektorych. Lebo ja som teraz o tom čitala a napr Moslimovia zo S. Arabie z Emiratov a podobne to vraj maju celkom extremne, podobne ako pišeš, ale napr som čitala o tych nearabskych ako je Turmensko, Tadžikistan, Uzbekistan a tam udajne sa normalne pary rozvadzaju, ked je napr žena neverna, o ziadnom ukamenovani tam nebola reč, s detmi tazko povedať ako to je..naozaj nechcem sa vobec hadat.
Len ide skor o to, že ja NIKDY neplanujem ist do jeho krajiny. On tu žije 7 rokov a povedal, že tu chce byt navždy, ma tu byt splaca ho čo je jeho zavazok a ked budem tu neviem či by mohol uplatnovat hentake tradicie...oprav ma ak sa mylim

loury

Kýčera

ďakujem velmi pekne za prispevok, taketo niečo som chcela počut, skorej ako ho spoznať. Aj ostatnym dakujem, ktory ma hned neodsudili, lebo ja som nehladala nejaky extrem, ja som proste našla a zistila som časom ako všetko je :/ určite sa zameriam na tie veci, ktoré si vypichla, najmä by som mala spoznať čo najviac ludi od nich a zažiť ho v roznych situaciach.
Inak čo sa tyka prislušnosti, je slovak, to viem určite podla dokladov, ma tu trvaly pobyt.
Odo mna nepožaduje prestup na vieru, sam sa vobec nemodli ani nič podobne a povedal že krestanov velmi rešpektuje. Čo sa tyka deti, musim nejako časom vyzistiť, viem že deti chce, len otazne či so mnou, keď teraz to povazuje za priťaž
Ono asi skutočne pokial nepridu deti, je vždy možnosť vycuvat, aspon si teda myslim, lebo by tam neboli zavazky

zdradca

Kedze zijem dlhe roky v zahranici tak hned na uvod sorry za pravopis.
ked mozem poradiť tak len tolko.
Pracoval som v Anglicku aj Holandsku s moslimami. Super ludia, fajn chlapi. Bolo jedno ci boli s Indie, Turecka, ci Iraku. Pokecali sme, posrandovali no nikdy sme si navzajom neurazali svojho boha alebo vieru. A kedze som ich poznal dlchsiu dobu dovolil som si aj take otazky im davat co skor by som si nedovolil. A to ti mozno otvori oci.
1. Ak si moslim berie moslimku berie si aj jej rodinu, co znaci svadbou sa rusia spory ak su medzi rodinami, svadba je dohodnuta predom a schvalovana rodinnymi staršími.
2. Ak ma nejaka strana nejaky problem s niekym uz pri dohovarani sobasa sa o tom vie. Lebo plati po svadbe je problem tvojej rodiny aj problemom mojej.
3. Rodiny moslimov su velke, ako povedal doktor zijuci na Slovensku povodom zo Syrie. Rodina moze byt velka ako 2 dediny a viac, kedze rody sa stale zväčšujú.
4. V moslimskej rodine ma hlavne slovo muž. Ako zivitel a ochranca rodiny
5.deti narodene vo vztahu patria vzdy rodine manzela ak sa nahodou vztah rozpadne
6. Kym muzovi je tolerovany mimomanzelsky styk,a to aj s nemoslimkami, u zeny je neakceptovatelny a v niektorych etnikach moze muz zabit svoju nevernu zenu, bez postihu, alebo aby to narusilo vztah medzi rodinami
7.moslim si moze vziat za zenu nemoslimku, ak to schvalia starsi no ona musi prejst na ich vieru a dodrziavat moslimske zakony
8.zena sa s moslimom moze rozviest ale musi uvadzat velmi vazne dovody. Napr.ak je inpotentny a ona chce deti. Dovod ako ze je bita ci znasilnovana je nepodstatny
9.moslim moze mat viac manzeliek, no s kazdou novou musi ta pred nou suhlasit ze si ju moze vziat. O deti sa potom staraju vsetky zeny rovnako. No kazda zena musi dostat to iste ako ina vo vztahu. Nesmie byt jedna uprednostnovana pred druhou.
10. Vycuvaj kym mozes, dobre ti radia ty predomnov. Bublina zamilovanosti praskne a ked sa objavia problemy, moze byt neskoro.

loury

Jax nie ďakujem..nemam predsudky, a viem že Slovak može byť niekedy horší ako cudzinec..len chcem sa nejako vyrovnať s touto neistotou

EstherEsther a odkial bol tvoj priatel, ak sa možem spytat

adr1a ja viem, bola to taka čudna reakcia na tie deti, možno je to ešte skoro pre neho alebo ja neviem, alebo možno ma naozaj neberie tak važne. Ved trochu ma zaraža že všetci jeho kamarati maju moslimky len on si vybral mna. Pritom on od začiatku vedel ze ja nie som. Ja som sa to dozvedela az po čase. Vela som nevedela o Uzbekistane, prisla mi to taka ruska krajina, myslela som ze tam bude nejaka vetva protestantov alebo tak..a teraz som v takejto situacii

loury

Distan nie je to tak jednoduche, že spytaj sa frajera..ja som sa s nim x-krat snazila rozpravat o rodine, o kulture a tak..on mi povie, ale ja neviem či je to pravda ja som nikdy nevidela jeho bratov, sestru, otca..nikoho len jeho kamošov kt. tu ma napr Z Afgan. alebo Tadžik. alebo tiež Uzbek. ...oni su hrozne milí, porozprávali mi aj o naboženstve a tak, ale čo ja viem či je to všetko tak ako hovoria..nechcem byť nedoverčivá, len je to také, že ked si chces preveriť slovaka tak vždy je nejaka cesta, lebo poznaš tuto povahu ako tak, spoznaš rodinu, blizkych, ale pri ňom ktovie či spoznam alebo kedy.
Inak dakujem ze si napisal svoju skusenost. Rada si čitam pribehy ludi, kt. niečo podobne preživaju aj ked je to trochu opačne, lebo ja som sa s ničim podobnym nestretla

rovinuska

Ja by som ti radila sa s nim pohadat. Aby si ho zazila v konfliktnej situacii. V kazdom vztahu su nejake situacie, kedy to nie je ruzove. A to je velmi dolezite do buducnosti, ako obaja tento problem riesia. Vytoc ho ako len vies, a sleduj, ako sa bude spravat. Ked sa ukaze, ze je to debil, tak vies, ze ho mozes nechat. Ale pokial bude v pohode a dokazete si navzajom odpustit a dalej fungovat ako doteraz, tak je to vynimka medzi typickymi pripadmi s moslimami, a nebala by som sa ho uz tak velmi :)
Tiez ho musis zazit ozrateho na mol. Ako sa bude spravat, ci ti nebude nadavat, ponizovat ta atd.
Kym si spolu neprejdete aj zlymi chvilami, na manzelstvo ani nepomysli.
Tolko moja rada, vezmi si ju k srdcu :)

Kýčera

Máš tu príspevky a určite aj dobré rady. Ja by som začala tým, že nie je človek ako človek, a to platí o každom. Každý vzťah prináša so sebou aj riziká, nik na začiatku nevie ako skončí, nech by to bol vzťah so seberovným, rovnakej národnosti a aj rovnakého vierovyznania. Ak sa jedná o vzťah s cudzincom, tak treba byť viac obozretný.Musíš sa o svojom milom dozvedieť čo najviac, nestačí len informácia odkiaľ pochádza. Naštuduj reálie tejto bývalej krajiny bývalej ZSSR, pozornosť zameraj na náboženstvo, veľa sa s ním rozprávaj, stretávaj s jeho komunitou, sleduj signály, kt. vysiela do svojho okolia, spýtaj sa, či aj jeho súrodenci posielajú peniaze otcovi, zistí jeho štátnu príslušnosť, koľko deti chce mať, ako ich chce vychovávať, aké občianstvo im chce dať, ako by sa zachoval, ak by si neplánovane otehotnela,... Tiež si zistí aké má plány s Tebou, či ráta s tým, že prestúpiš na jeho vieru, on na Tvoju, každý si necháte svoju a v akom náboženstve budete vychovávať deti, toto je teraz alfou a omegou v Tvojom rozhodovaní. Čo je pre neho najdôležitejšie, miluje Ťa tak, že dá prednosť láske s Tebou alebo náboženstvu a vlastnej rodine? Využi všetko, čo máš, vrátane svojej intuície, nikam sa neponáhľaj, dopraj tomu čas,...Môžeš ho podrobiť záťažovej skúške a podľa jej výsledku sa rozhodnúť, či áno, či nie. Ak v danej skúške obstojí, môžeš ho rodine predstaviť. Ak budeš mať raz deti s cudzincom, maj na pamäti, aby mali Tvoje občianstvo a aby si nepretržite určitý čas s nimi žila na svojom území! Teraz si šťastná, tak si to užívaj a nech Ti to trvá až donekonečna!

adr1a

Jax ma tiez velku pravdu :D tam chlapci z terchovej oravy ai sa hraju na velkych dominantov ale s D / S to ma pramalo spolocne ak to chapu iba tak, ze sa opiju, zene daju puta zviazu ju, urobia hlboky oral potom anal vosk ai zmlatia ju a myslia si ze o tomto je D/S vztah :D