Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako sladiť. Používať cukor alebo med?

Príspevok v téme: Ako sladiť. Používať cukor alebo med?
PumpinBoi

Pekný deň vospolok,

chcem sa vás opýtať ako pri príprave domácich dezertov, jedál, či len limonád a nápojov sladíte. Používate cukor? Ak áno, používate klasický biely alebo hnedý?

Ja som napríklad dlho sladil hnedým cukrom, no snažím sa zbaviť aj toho, preto prechádzam na med a v postate sladím už len ním.
Problém je ale v tom, že mojim dvom malým synom med veľmi nechutí, no za to majú radi sladké.

Od známeho, ktorý už dlhšie žije v zahraničí som sa dopočul, že tam je bežne dostupný ochutený med. Viete o niečom podobnom aj u nás? Vedeli by ste mi niečo podobné odporučiť?

Za všetky reakcie aj pomoc vopred ďakujem!

Peter

ynga

@miza: Si dobrá, že si ho vôbec skúšala. Je keď som videla, aký je drahý tak som ho ani len nekupovala! Keby ho mám neustále používať ako sladidlo, tak zbankrotujem:(:( Pečiem totiž dosť často! Dá sa povedať, že dva krát do týždňa:)

miza

Pablito-javorový sirup som raz vyskúšala ale moc mi to nechutilo:(:( Neviem, či som len ja nejaká divná ale jednoducho pre mňa je cukor najlepšie sladidlo!

Pablito

Bez cukru aj medu sa dá kľudne vydržať a ked už človek potrebuje si osladiť dačo nech radšej skúsi javorový sirup

nikuska333

Agava pocula som nieco take a celkom tomu aj verim.. vies, aj med moze byt zle vyrobeny a potom moze mat aj skodlive ucinky.. v dnesnej dobe to je tazko.. my stale sladime len cukrom.. je to overena klasika a ti, ktori hovoria ze nie je cukor zdravy, tak klamu.. vsetko v primeranom mnozstve je zdrave!..

agava

Pekný deň všetkým :-) Rada by som sa taktiež informovala, čo používate na sladenie? Prednedávnom som čítala jeden článok, kde bolo písané, že aj med môže byť jedovatý. Je to pravda? Počuli ste o niečom takom? A čo teda skôr uprednostňujete, med alebo cukor??

EmmaS

Zaujímavou možnosťou ako sladiť zdravšie okrem toho, čo je tu už spomenuté je sladenie pomocou Lucuma prášku, ktorý obsahuje aj veľa iných výživných látok. Na tejto stránke sa dá kúpiť a je tam aj o ňom dobrý článok: www.vitarian.sk

Fleur-de-lis

nápoje nesladiť ničím :)
Aj deti sa na to dajú navyknúť...
Ešte aj nápoj sladiť je zlý zvyk.

Dá sa aj deťom vysvetliť, prečo si niečim škodíme a že sa tomu treba vyhýbať.

A koláče sladím sušeným ovocím, alebo ak klasický recept, tak dávam menej cukru.
Med sa veľmi neoplatí, lebo počas pečenia sa znehodnotí.
Zo sladidiel využívam kokosový a brezový cukor, obyč. biely cukor, javorový sirup a stéviu.
Fruktózové sirupy sú tuším horšie ako biely cukor, a patrí sem aj agave. Fruktóza ako súčasť ovocia je niečo iné, ako čistá...

smilova

biely cukor je rovnaky ako hnedy a med nie je o nic vyrazne lepsi nez cukor. a fruktoza zdravsia nie je uz vobec. Zalezi od mnozstva prijatych cukrov - a teda energie celkovo.
Osobne pouzivam taky cukor, aky prave mam. Skor sa snazim obmedzovat sacharidy celkovo..