Ako sladiť. Používať cukor alebo med?

Príspevok v téme: Ako sladiť. Používať cukor alebo med?
PumpinBoi

Pekný deň vospolok,

chcem sa vás opýtať ako pri príprave domácich dezertov, jedál, či len limonád a nápojov sladíte. Používate cukor? Ak áno, používate klasický biely alebo hnedý?

Ja som napríklad dlho sladil hnedým cukrom, no snažím sa zbaviť aj toho, preto prechádzam na med a v postate sladím už len ním.
Problém je ale v tom, že mojim dvom malým synom med veľmi nechutí, no za to majú radi sladké.

Od známeho, ktorý už dlhšie žije v zahraničí som sa dopočul, že tam je bežne dostupný ochutený med. Viete o niečom podobnom aj u nás? Vedeli by ste mi niečo podobné odporučiť?

Za všetky reakcie aj pomoc vopred ďakujem!

Peter

ceresnicka10

ďakujem vám veľmi pekne za odpovede ženy;)...tak rozhodla som sa, že tento rok vyskúšam tento želírovací...držte palce, aby to dobre dopadlo;)

simusaaaaas

Ja uzivam melasu pre vysoky obsah mineralov..je to prirodne sladidlo, takze komu chuti moze si pridat do caju,kavy,kolačov..v podstate sa nou da nahradit bezny cukor..len fakt si treba zvyknut na chut...
Mam rada aj domaci med..ale kôli akne ho nesmiem jest vela..
Planujem experiment s melasou ..chcem dat po lyzičke do zavaranin namiesto bieleho cukru..skusim dve tri sklička a uvidime či sa pokazi alebo nie

BJ 2

Pouzivam vsetky tri, aj biely, aj hnedy, vlastne aj trstinovy. Aj med. Dokonca som pouzival aj agave. Podla ceny, a financnych moznosti. Videl som aj take ako brezovy, kokosovy.
OZaj, aj fruktoza sa da pouzit. Ale zakusky a sladkosti z nej mali trochu inu konzistenciu ako u cukru. Jeden zakusok co mal byt len trochu tvrdy, bol po nej ako z kamena.

GOING

Niektorým deťom chýba v rodine láska(cukor), tá by mala nahradiť potrebu konzumácie sladkého.
Ak nie je láska, potom je tu psychická potreba po hmotnom cukre.
To platí aj pre vzťahovú lásku všeobecne.

Napr. po rozvodoch sa začne u niektorých detí prejavovať cukrovka,
stratili 50% lásky / cukru ( 50% strata rodiča).

noela

A my zase iba z klasického bieleho cukru.

Aj keď je pravda, že výroba trvá dlhšie ale nevadí mi to. Som asi čudná ale pri takýchto veciach sa dokonale viem odreagovať a konečne robím niečo iné ako len ťukanie do počítača:-/

paulara

@ceresnicka10 davam presne tento, ktoreho fotku si sem pridala. v rodine nam viacej chuti dzem s tymto cukrom a mna to len tesi, lebo aspon ho mam aj rychlejsie spraveny:) moja mamka robievala tak, ako tu spominala @mirinda890 a s tym sa vzdy trapila dva dni, lebo jeden den boli jahody alebo ine ovocie len zacukrene a cakala, pokial sa cukor trochu rozpusti. bolo to na dlho zbytocne:/

ceresnicka10

ženy smiem sa vás spýtať, keď robíte džem používate klasický biely cukor alebo želírovací?...prvý krát sa chystám robiť džem a neviem, čo bude lepšie... poradte pls...ďakujem..

miza

Mirinda890-super, veď aj ja dúfam, že k nám niekto taký príde predávať jahodičky lebo zbierať sa mi nechce a ani to nestíham tento rok:/:/ Taktiež by sa mi zišlo spraviť džem a taktiež zavariť celé jahody lebo môj drahý to má veľmi rád:)

mirinda890

ano, mas pravdu, ze ked tam das to zahustovadlo, tak to mas rychlejsie ale tym padom tam cukor nedavas. no nam takyto jahodovy dzem vobec nechuti a preto robim takto, ze jahody na 24 hodin zacukrim a potom ho varim. je pravda, ze ho varim aj zo 2-3 hodiny ale stoji to za to!:);) mala si povedat, spravila by som ti, heh:D:D