Ako sladiť. Používať cukor alebo med?

Príspevok v téme: Ako sladiť. Používať cukor alebo med?
PumpinBoi

Pekný deň vospolok,

chcem sa vás opýtať ako pri príprave domácich dezertov, jedál, či len limonád a nápojov sladíte. Používate cukor? Ak áno, používate klasický biely alebo hnedý?

Ja som napríklad dlho sladil hnedým cukrom, no snažím sa zbaviť aj toho, preto prechádzam na med a v postate sladím už len ním.
Problém je ale v tom, že mojim dvom malým synom med veľmi nechutí, no za to majú radi sladké.

Od známeho, ktorý už dlhšie žije v zahraničí som sa dopočul, že tam je bežne dostupný ochutený med. Viete o niečom podobnom aj u nás? Vedeli by ste mi niečo podobné odporučiť?

Za všetky reakcie aj pomoc vopred ďakujem!

Peter

Pundisska

Mirinda890 ahoj:-)

Smiem sa spýtať, ty len zacukríš tie jahody a necháš ten cukor rozpustiť a potom ho varíš? Nedávaš to na zahustenie? Tak by si mala jahodový lekvár predsa rýchlejšie spravený, nie?

P.S: Si mohla aj mne spraviť, jahodičky sú úžasné;-):-)

mirinda890

boli vyborne;):) kupovala som ich pri Prievidzi v jednej dedine. prisiel ich tam Poliak predavat, tak som hned isla a kupila 10kg. 2kg som dala sestre a ostatne sme si nechali na papanie:) zvyknes tiez robit jahodovy dzem?

miza

Ynga-ale zase jeho netreba dávať veľa, takže ti vydrží nejaké to obdobie. Ale máš pravdu, je dosť drahý:(:( Aj ja som si povedala, že radšej budem klasický cukor používať, keďže tiež dosť často vypekám a aj varím sladké jedlá:) Také máme predsa najradšej;)
Mirinda890-mňam, si mi spravila chuť na jahody;);) Kde si kupovala??

mirinda890

osobne na sladenie používam cukor. dnes som sa akurát bavkala s jahodičkami, keďže mi ich drahý doniesol a ideme robiť džemik. zbožňujem tú ich vôňu keď sú už zacukrené :) použila som 4 kg jahôd a 2kg korunného cukru. zajtra ma ešte čaká varenie a džemik bude hotový :) nie je nič lepšie ako jahodový džem ;) :P zbožňujeme ho!

Kubo11

My používame len med - do čaju, kávy, marmelády, sirupy a zaváraniny. Nie je to jedno. S cukrom sa mi sirupy a džemy rýchle kazili - pleseň. S medom mám napr. bazový sirup v chladničke (otvorený) aj niekoľko týždňov a žiadna pleseň. Skúšali sme aj brezový cukor, ale trochu to preháňa, hlavne decká. Kolega je včelár tak kúpim 2x ročne po 10kg - 5-6€/kg. Videl som na trhoch aj ochutené, treba popozerať.

slivca

-0vecka- super si to okomentoval!!! je fakt jedno, ci sa sladi medom alebo cukrom. je to to iste a ked clovek potrebuje usetrit, tak je pre neho vyhodnejsie kupit cukor, ktory stoji cca 1,50€ ako med, ktory je jednoznacne drahsi!!!

0vecka

To som fakt zvedavy ako ste na to prisli ze je cukor nezdravy. V normalnych mnozstvach (10% celeho kaloricke prijmu) pri normalnom BMI je to uplne ok a to ci jete med alebo cukor je +- aj tak jedno, inak by ma fakt zaujimalo o kolko je ten med akoze sladsi ako cukor? Lebo nikde som nenasiel presne cislo, co vecsinou znamena ze je to nieco zanedbatelne. To su podobne myty akoze kola je nezdrava a jablkovy dzus zdravy pritom je to skoro to iste.

Riesit by sa skor malo fajcenie alkohol (samozrejme aj ine drogy) malo pohybu stres a fakt ci si niekto osladi medom alebo cukrom je skoro uplne jedno.

adikee

Srnec28, ale ona nenarážala na drogy ale iba na cukor. ty si to zobral hneď moc vážne ako tak sledujem. je to každého osobná vec, čo používa ako sladidlo. v mojom prípade to je tiež cukor a vôbec sa za to nehanbím!!

Srnec28

Nikusa, podla Tvojej logiky ked si dam trochu heroinu tak je to zdrave. Biely cukor je najhorsia forma sladidla, comu zodpoveda aj jeho nizsia cena oproti medu alebo inym sladidlam. To je proste dokazany fakt. Samozrejme aj medy su roznej kvality preto sa treba riadit pravidlom ze nakupovat od lokalnych malych vcelarov. Ti nemaju kapacity ani volu aby med falsovali. Ono to zasa nie je take jednoduché sfalsovat med.
Neberiem ti tvoj nazor na cukor, ale ten nazor musi byt aj dobre vyargumentovany, inac to posobi hlupo.