Ahojte, ja som včera po takmer 3 rokoch navštívila psychiatra, lebo už to bolo neúnosné,mávala som zlé stavy, búšenie srdca, vytváranie si katastrofických scenárov, pocity závrate, na vracanie, raz som sa spotila ale končatiny som mala ľadové, triašku v žalúdku, pocity na odpadnutie a niekedy aj bez zjavného dôvodu, len tak "to " na mňa prišlo, strach, že umieram, že mám infarkt a tak. Lekár mi nasadil liečbu paretínom a Helexom, no dnes som si dala prvý krát polovičku Paretínu a vedľajšie účinky sa dostavili a dosť v ťažkej forme a to som v práci a robím a tvárim sa, že som v pohode a stojí ma to veľmi veľa síl a už teraz sa bojím, čo bude zas zajtra, keď si ho dám. Ale stav som mala už taký, že naozaj neúnosný, že som sa rozhodla, že už musím niečo pre seba urobiť. Takže dala som sa do liečby s vierou, že snáď mi to pomôže aj keď vidím, že privykanie si organizmu na takéto lieky je veľmi ťažké. Máte niekto skúsenosti s týmto liekom a jeho vedľajšími účinkami? Do kedy mi bude z neho takto zle?
Panická porucha
Áno, plne si ma pochopila, beriem ich len 4tý deň a tie vedľajšie činky nie sú nejaké neznesiteľné, len mi je tak divno, nepríjemne, trochu pálenie vo vnútri a tak podobne.Najviac mi vadí ten stav hlavy, taká som akoby malátna, akoby som mala hlavu v sáčku a trošku problém aj s videním, také rozhádzané oči, ale ako píšem, nič neznesiteľné, skôr nepríjemné.
A ty aj máš nejaké konkrétne dôvody, ktoré ťa k takémuto psychickému stavu doviedli? Niečo ťažké si prežila? Niečo ťa traumatizovalo? Lebo u mňa je to dôsledok dlhodobej nespokojnosti, nie som nešťastná, skôr som taká apatická, neviem sa tešiť z bežných vecí, ktoré robia ľudí šťastnými.
Mam 33. Ja som sa snazila celkovo brat iba AD, ten neurol iba v najhorsom. Len ako som spominala asi to bola chyba, lebo z prvych AD mi bolo hrozne, normalne som myslela ze sa zblaznim. Tie mi potom zmenil a potom som Neurol uz nebrala. Hrozne sa ho bojim, aj ked priatel sa mi divi, ze si nedam ked mi je tak hrozne, ze by to bolo lepsie ale ja sa snazim vydrzat :(.
Inak kdeze beries AD len tusim 4 den, ak som spravne pochopila, tak sa nemusis bat, tie stavy malatnost, take ako keby sa vsetko dialo tak nejak v dialke a nic nedochadza ... neviem ako to opisat... to je uplne normalne to prejde, mne toto preslo za 10 dni...
Mne sa teraz snazi upravit davku tak aby ma tie uzkostne stavy uz vobec nenapadali (strach atd). Aby som si uplne vydychla a zacala fungovat normalne.
Tak dufam, ze coskoro budem. Pri zvysovani davky sa mi vzdy vratia aj pociatocne vedlajsie priznaky, ale da sa to.
Ja som mala najhorsie peklo s tymi prvy tabletkami, to nikomu neprajem zazit, ale tebe sa trafil a to je super.
BE1804 mám 45.A ty? Ja neurol beriem už 3 roky, ale úplne príležitostne, napr. týždeň ani jeden a potom dva dni po sebe po jednom kuse 1x za deň, takže nič pravidelné a návykové, len také pohotovostné a tiež len 0,25ku. Preto sa bojím pustiť do nejakej pravidelnosti toho Helexu a asi si znížim jeho dávku, dám na večer len pol tablety z 0,5ky, lebo mne ho kázal brať len jeden večer. Myslím, že ten Neurol a Helex sú na tej istej úrovni.
Ja keď užijem paretín, teda len polovičku si dávam, tak cca do 3-4 hodín príde na mňa taký divný stav a zatial som si každý deň hodila neurol a prešlo mi to po nom, ale chcela by som sa toho zbaviť úplne.Tebe ako dlho trvalo, kým si mohla brať len samotné ANTDPRSVa?
Astra ak sa smiem spytat kolko mas rokov?
Toto Helexu by som sa aj ja bala. Ja som ho sice nemala, ale dal mi neurol ten najnizsi 0,25... bolo tam tusim 30 tabliet a 9 este mam. Mne povedal, ze to mam brat iba ked bude najhorsie. Ale asi som ho mala na zaciatku brat aspon nejaky cas. Mne prve tabletky netrafil a to bolo fakt peklo. A co to mi z toho ostalo v hlave a preto sa teraz bojim takých divných veci... :(.. Oni vacsinou tie tabletky zacinaju byt navykove az po nejakych 4 tyzdnoch ak nie dokonca viac.
Tie clanky som citala aj ja, ale zas povedzme si narovinu, ten komu uz zacali zaberat tabletky o tom radsej necita a nepise, lebo si to nechce pripominat.
Mne uz bolo dobre napr. po tej 1 tabletke, a z nicoho nic sa mi trochu zhoršilo a tak mi zvysil.
Ja to beriem tak, teda aspon sa snazim to tak brat... ze ak mi zaberu to je hlavne, ze sa budem moct tesit zo vsetko a chodit kam chcem bez strachu a atd. ak by som ich aj mala brat stale tak mi to nevadi, aj tak nepijem :)
Ja práveže strach z ľudí a veľkých priestorov nemám, ja dokonca rada chodím do veľkých NC, na mňa taký stav prichádzal skôr tak nečakane, niekedy vyvolaný až takým chorobným strachom o syna, ja som si dokázala aj si dokážem napiecť také zlé veci, keď mi napr. nezdvihne mobil, alebo keď hlásia nehodu na tej ceste, kde sa práve on nachádza(a je to často na R1), alebo že sa mi niečo stane, že ma chytá infarkt a tak, že proste potom ma to chytí - vnútorná triaška, ľadové ruky, taký zlý pocit vnútri tela, ale to pozná len ten, kto to už zažil lebo ono sa to nedá ani nejako konkrétne popísať.
To vstávanie ráno mi robí dosť problém, ale musím sa premôcť a aj teraz ešte cítim také "oťapenie", ťažšie sa sústredím na prácu, hlavu mám ako v hmle ale je to ešte málo dní na to,aby si organizmus privykol. Inak som aj trochu naplašená, lebo som si čítala názory ľudí, čo berú takéto podobné lieky a že sú to riadne svinstvá a návykové záležitosti, tak sa trochu toho obávam, hlavne toho Helexu.Veľmi sa chcem z toho dostať a užívať si život "normálne", bez takýchto stavov.
Ahoj, ja som si tiez sukromie strazila, ale toto cele ma dalo hrozne na kolena. Ano mam stavy ze sa bojim chodit medzi ludi, ale snazim sa to prekonat. Teraz chodim na jogu 2x tyzdenne a na poslednej hodine nas tam bolo 14. Tak mi to dalo zabrat. Mne to vacsinou po par minutach ten strach prejde.
Som rada, ze sa citis dobre. Ja som mavala tiez rano pocit, ze ani nevstanem, ale celkom sa to upravilo. Sem tam sa mi nic nechce, ale to asi kazdemu. Ale rano vstavam podstatne neskor ako ty, chodim do prace az na pol deviatu.
A ako ti teraz vlastne je? Urcite je dobre, ze sa vyspis, docerpas energiu a to je hlavne. Mne dal naspanie Mirtazen, beriem jednu tabletku vecer, a ked zavriem oci tak hned zaspim a zobudim sa az rano :).
BE1804 takže vlastne ti lekár nič v naordinovaných liekoch nezmenil a máš to vydržať ďalej, tie stavy. Chce to teda asi dlhší čas? To je fajn, že máš chápavého priateľa a vie o tvojom probléme. Ja som skôr taký typ, čo si stráži súkromie a toto fakt nemám chuť nikomu vešať na nos. Musím sa s tým popasovať sama. je mi relatívne dobre, dnes som len štvrtý deň na liečbe,len mám problém ráno vstať a o vstávam 6.45, čo nie je také hrozné a tak doobeda cítim takú malátnosť, ospalosť.Asi je to z toho Helexu, čo užívam večer, lebo ja hp užívam len 1x0,5 večer + prothanzin.Spím ale konečne dobre, lebo to už bolo hrozné s tým mojím spaním.Ty sa dnes ako cítiš?Ty máš aj také stavy, že sa bojíš ísť medzi veľa ľudí?
ahoj, tak uz som aj spat, davku mi nezmenil a ani lieky. Tu vyssiu beriem este kratko, pytal sa ci chodim k psychologicke, ale ma teraz volno.Prijde mi spat az zaciatkom aprila. Za nim mam prist ked tak o tyzden na kontrolu ci sa to zmenilo. Uvidim co dalej.
Ja si neviem představit, ze by som sa o tom nemala s kym bavit. Priatel vie, ze chodim a dost sa aj zaujima, snazi sa ma podporit. Viem ze to nemá teraz moc lahke so mnou a tak sa snazim mu toho az tak vela nehovorit.
Na robotu sa dost tazko sustredim.
No mozeme obe dufat, ze uz bude len lepsie :).
Som rada, ze mam s kym takto popisat, niekto kto chape ako mi je.
To je dôležité, že máš podporu od niekoho, ja síce mám manžela, aj bol u lekára so mnou ale on si myslí, že som tam šla hlavne kvôli tej nespavosti, nechcem mu povedať, že mi predpísal ANTDRPSVa a vlastne nikto o tom nevie a tu v práci chalani už vôbec nie.Ja len verím, že mi bude lepšie časom.Veľmi ťažko sa mi ráno vstáva ale musím sa premôcť a ísť do práce. No som zvedavá, čo ti dnes lekár povie na tie stavy, určite mi napíš. Som rada, že si s niekým takým, kto má podobný problém ako ja, môžem "pokecať"