Panická porucha

Príspevok v téme: Panická porucha
atra

Ahojte, ja som včera po takmer 3 rokoch navštívila psychiatra, lebo už to bolo neúnosné,mávala som zlé stavy, búšenie srdca, vytváranie si katastrofických scenárov, pocity závrate, na vracanie, raz som sa spotila ale končatiny som mala ľadové, triašku v žalúdku, pocity na odpadnutie a niekedy aj bez zjavného dôvodu, len tak "to " na mňa prišlo, strach, že umieram, že mám infarkt a tak. Lekár mi nasadil liečbu paretínom a Helexom, no dnes som si dala prvý krát polovičku Paretínu a vedľajšie účinky sa dostavili a dosť v ťažkej forme a to som v práci a robím a tvárim sa, že som v pohode a stojí ma to veľmi veľa síl a už teraz sa bojím, čo bude zas zajtra, keď si ho dám. Ale stav som mala už taký, že naozaj neúnosný, že som sa rozhodla, že už musím niečo pre seba urobiť. Takže dala som sa do liečby s vierou, že snáď mi to pomôže aj keď vidím, že privykanie si organizmu na takéto lieky je veľmi ťažké. Máte niekto skúsenosti s týmto liekom a jeho vedľajšími účinkami? Do kedy mi bude z neho takto zle?

atra

Ahoj BE1804, no ako sa Ti darilo včera?
Ja som včera k večeru chytila takú paniku, začala mi tŕpnuť jedna noha, (to bude isto niečo neurologického pôvodu), a tak divne za krkom ma bolelo a nechci vedieť, čo sa odohrávalo v mojej hlave, no proste panika, že umieram, že isto embólia a také "napekanie si", tak som si dala Helex, lebo ten mám 1x večer brať a ten ma potom skľudnil.Čakám už fakt nejaké zlepšenie stavu ale ešte to asi krátko beriem (dnes len 9ty deň).Nenašla som moc príspevkov od ľudí, ktorí berú tiež Paretín, tak to ani nemám s kým porovnať, že kedy asi im začal zaberať a bolo im lepšie.

Sizyfos671

Ahoj Atra.Ďakujem Ti za obsiahlu reakciu a vôbec hlavne za to,že si tu takto popíšeme,posťažujeme sa jeden druhému.Je to fajn.Ja len tak v kocke o sebe,aby som svoju situáciu troška ozrejmil.Aj ja beriem AD-čko a to Eliceu 10mg,každý deň poctivo už mesiac.Mal som večer k tomu užívať i Trittico,no to som si sám pre obrovskú nespavosť a ďaľšie ved.účinky vysadil...Nemal som sa ako som už písal,totiž s kým poradiť,keďže psychouš bol na dovolenke.A teraz už ordinuje,no nemá záujem o komunikáciu.Takže tak.A od kedy som začal brať to AD,mám neskutočnú celodennú zimnicu,takže mi je stále zima a mám nízku telesnú teplotu.A k tomu neskutočné závraty,pocity na odpadnutie a bolesti v temene hlavy,ktoré som nikdy predtým neregistroval!Ja nemám tú klasickú Pan.poruchu,kedy príde občas záchvat a predýchavam to do vrecúška.Mám hore uvedené potiaže,ktoré žiaľ nechce so mnou nikto riešiť.A dáš mi isto za pravdu,že každý to svoje telo najlepšie poznáme.Preto som tak poukazoval na to,že nikdy som nebral žiadne lieky,takže moje telo sa ide teraz zblázniť...Lieky na tlak,na nervy,na tamto,na hento...Ja som bol odmalička na všetky lieky strašne precitlivený a teda alergický.Tak si vieš predstaviť,čo so mnou robia antidepresíva.A k tomu môjmu veku...som tuším starší o kúsoček od Teba,ale to neva,mne aj tak každý ráta tak okolo 30-tky.Lebo vyzerám strašne mlado a bol som na to i patrične hrdý!:-).No teraz pri mojom trápení sa mení i môj vzhľad...proste kukneš a vidíš,že sa trápim!A štve ma to,to mi ver...Takže som 47-ročný pán stredného veku,športovej postavy,ktorá ide s váhou dolu a o chvíľku budem ako špáratko...:-(.Psychika vie riadne potrápiť človeka!A môj najväčší problém je v tom,že som rozvedený a mám dve už v podstate dospelé dcéry,na ktoré len platím roky ako chuj (sorry za výraz)a ani s jednou sa vôbec nevidím!Moja ex ma oklamala na celej čiare,vláči ma len po súdoch a je to neuveriteľná špina človek!Aj terajšieho muža na každom kroku podvádza a on jej to pokaždé odpustí...Proste manipulátorka!Takže asi tak moja.A mal som zopár vzťahov s mladučkými dievčatami,do jednej z nich som bol šialene zaľúbený (somár starý)a jasné,že po roku ma poslala kade ľahšie...Neskutočne som sa vtedy trápil a veľmi dlho!Píšeš,že si všetko moc berieš k srdiečku a sa priveľmi pozoruješ...Ja som presne taký istý!Som perfekcionista.A všetko strašne prežívam.Som síce chlap,no povahu mám po matke,ona je strašne precitlivelá.Čítal som kdesi na nete,že dokonalosť od depresie delí len tenká čiara...Áno,ja to poznám...Vždy som tvrdil,že čím je človek menej inteligentný,tým menej sa trápi.A je to tak.Ale však Elicea má dá "do poriadku",už po nej aj začínam zabúdať...:-).A bude po inteligencii a psychouši-mastičkári ma budú mať tam,kde ma chcú mať!Takže kočka,ja moc dôvodov na optimizmus fakt nemám.Zdá sa mi,že čo sa u mňa môže pokaziť,sa aj pokazí(lo).Ale nechcem byť totálny pesimista,vždy je prečo ešte žiť!Mňa držia ešte pri živote hory-turistika,snáď aj na tom biku budem ešte vládať...Len chýba mi tá najpodstatnejšia "vec" a to blízka osoba,s ktorou by som mohol zdielať to dobré i zlé,lebo samota je veľmi,ale veľmi zlá!A teraz ešte i to zdravie ma opúšťa...No bojujem statočne a nič iné nám ani neostáva!Držím palečky,Tebe Atra i všetkým čo sa tu vykecávame-sťažujeme a trápime.Ešte si napíšeme samozrejme,ako pokračujeme!Zatiaľ pekný deň,zajtra má už vraj pršať!:-(.Sizyfos-ten čo celý život tlačí balvan do kopca a keď už je takmer na vrchu,sotí ho zlo naspäť do priepasti!Pa!

florencia oo

dychanie do vrecka houby pomoze ! .. to som skusala .. ked cloveka chytaju brutalne stavy ,ked clovek nevie co sa snim deje ,nechape ako je to mozne ... ked clovek dostane hnacku ,je mu zle ,sekne v krizoch .. mas horucky si brutalne chory ... nic sa nevrovna tej hroze co clovek zaziva !! co dokaze psychika urobit s clovekom ,radsej by som isla k zubarovi !!! a to sa bojim ako certa ! ako zazivat toto ,co som zazivala !!! ako moze pomoct nejaky sacok ? na toto clovek potrebuje len silnu psychiku a velmi silnu !!!! ale ked je psychika oslabena ako to moze zvladnut !!! ako je mozne ze psychlogovia a psychiatri sa este nescvokli ,ked dennodene ,pocuvaju ludi a ich trapenia !!! ked ja len vidim niekoho s rakovinov v telke a musim to prepnut ,lebo mam pocit ,ze sa to na mna nalepi ...... ze si to psychicky privodim :)..

atra

Ahoj Sizyfos671, ty aj niečo berieš, myslím nejaké AD? Si aj na PNke? A to úplne chápem, že farmácia je jeden veľký špinavý biznis a my "depkáči" a nám podobní, sme pre nich veľký prínos zisku ale to my dvaja a ani niekto iný nezmení. Ja keď som pred 2,5 rokom skončila po takomto kolapse týždeň na neurológii, mňa tam vyslovene dali do kopy, ja som bola tak psychicky na dne, vyčerpaná do špiku kosti, lebo len práca, práca, práca, potom domácnosť, doma som všetko chcela mať tip top, dom uprataný, okolo domu všetko ukážkové, riešila som veci aj za druhých, najradšej by som aj skúšky za synátora robila, keby sa to bolo dalo , no proste úplný reset som bola.Tam ma fakt pozbierali po kúskoch a dali do kopy. Každý deň infúzka a tam som si snáď prvý krát v živote maximálne oddýchla.Ja neviem, čo do mňa pchali, ale proste mi ten týždeň neskutočne pomohli a už vtedy mi primárka odporučila návštevu psychiatra. Ja som to samozrejme odignorovala a teraz, už po rokoch, sa dá povedať, sa mi to vrátilo. Lebo zas som chcela mať všetko tip top, lebo zas len práca a práca a stále dokola. A budem ti možno protirečiť, ale ja si myslím, že ak človek tomu verí, že sa lieči, resp.že mu to pomôže, tak už to je 50%ný úspech. Mne aj psychoš povedal, že mne vlastne nič nie je, že ja som úplne ľahký prípad a som zdravá, len si všetko moc pripúšťam a som príliš pedantná a zodpovedná. Myslím, že aj ten Paretín, ktorého polovičku mi predpísal, je z tých ľahších AD.Jasné, pociťujem ešte, že ho beriem a reakciu organizmu, veď ho beriem len týždeň ale proste verím, že ho beriem preto,aby mi pomohol. A vraj to u mňa vidí tak na pol roka, max. rok.Netvrdím, že to tak bude a že budem 100%ne vyliečená, to človek nikdy s istotou nemôže povedať, neviem, čo sa mi v živote udeje, čo ma položí a budem na tom možno ešte horšie,ale trošku optimizmu skús aj ty vyprodukovať zo seba. Veď isto si mladý chalan, život pred sebou a skús si tie stavy, ktoré ťa chýtajú nejako "prežiť", rozdýchať (najlepšie do papierového vrecka).Na pohotovosti ti aj tak riešia iba momentálny stav, pichnú magnézium, skľudnia ťa a je po tom.Držím ti palce a budem rada, ak napíšeš ako si na tom ďalej.

Sizyfos671

Ahojte všetci!Atra,ďakujem za reakciu!Vidím a viem,že veľa ľudí má v dnešnej uponáhľanej dobe problémy psychického charakteru.Ja ako som už spomínal,tak od prepuknutia tej pliagy menom panická porucha,iné nerobím,len surfujem po nete a hľadám si diagnózy...Proste neverím tomu,že to je "len" o tej psychike.Prečítal som desiatky článkov a diskusných fór,takže už pomaly viem o tej chorobe takmer všetko.A viem,ba dokonca som o tom presvedčený,že cpať do tela chémiu-drogy,nech sa volajú akokoľvek a nech psychoši drístajú čokoľvek,že ako nám pomôžu je blbosť na n-tú!Každá chémia škodí ľudskému telu,ale to Vy (my),predsa vieme!Ale na druhú stranu,sú už také prípady a ťažké stavy,kedy to už bez tej chémie proste nejde!Vieš Atra,ja chápem čo píšeš,že žijeme v 21.storočí,no napriek tomu lekárska veda až tak zasa nepokročila a o liečbe niečo v štýle ako vo filme "Elysium",keď nás strčia do prístroja a ten nájde a hneď lieči všetky naše choroby,môžme len snívať!Mňa totiž zaráža napr.to,že mi jedna psychiatrička povedala,že "My máme pacientov,ktorí ku nám chodia už desať rokov...!"...Prosím?!To je tá "liečba"?!To už musia byť fakt chudáci "Zombie"...Je to na dlho a nebudem tu teraz písať o tom,že vlastne sa len farmaceutické spoločnosti neskutočne "balia",na predaji týchto drog...To si každý nájde cez Google...Mňa ale hlavne štve,laxný prístup väčšiny "lekárov",lebo osobne mám s nimi žiaľ skôr zlé skúsenosti a preto sa snažím zistiť si čo-to ešte svojpomocne na nete,lebo moja stará felčiarka stojí za prd!Povedať niekomu,keď sa sťažuje na obrovské výkyvy krvného tlaku,že to je normálne...je nonsens!A volať o radu psychiatrovi,keď Vám je najhoršie a bojíte sa napr.či nedostávate tzv.serotonínový syndróm,ktorý je mimochodom i smrteľný a sestrička je nastavená na odbíjanie pacienta,slovami teraz nemáme čas...No nech idú niekam!Takže na toto ja narážam.Možno česť výnimkám,no tých je málo a "lekárske kapacity",sú už dávno za hranicami...Nám už ostáva len veriť v zlepšenie,že nám to raz prejde a bojovať!Mne sa to zatiaľ moc nedarí kočky a to i napriek slovám "psycho-mastičkára,že tak po troch-štyroch týždňoch mi už bude lepšie...Tak prečo mi je stále horšie a včera som zasa skončil večer na pohotovosti?!Presne ako Ty Atra,s magnéziovkou v žile a poučením,že to mám z psychiky.Zasa mi tlak vyletel,pri kľudovom stave v posteli a s nohami na stole,pred tv na 185/105...A tvár červená a žily na hlave na prasknutie!Presne ako toho 19 novembra,ako som Vám písal.Tak kedy príde to zlepšenie?Máte niekto z Vás celodenné závraty a neistú chôdzu?A bolesti v hlave a akoby Vám horel-brnel mozog?Dajte mi vedieť...Apropo...kuknite si na nete,niečo o chlamýdiach,kvasinkách a pod.Ja som si robil na to podámacky test a vyšiel mi pozitívne.Lenže týmto sa máloktorý felčiar-údržbár bude zaoberať!Kuknite si to dievčatá...Premnožené kvasinky robia bordel v tele a spôsobujú napr.i silné depresie a triašky,keďže vylučujú do tela (mozgu),neurotoxíny...A na to nám naše antidepresíva nezaberú.Bojujte a zatiaľ sa majte krásne!Pekný slnečný deň bez stresov Vám praje Sizyfos!:-)

BE1804

No presne to robim aj ja, vsetko si moc beriem a iba rozmyslam "co citim, co sa mi deje v hlave". Ja mam tie tabletky aj na spanie a hrozne vela sa mi toho stihne snivat a potom este aj to rozoberam hore dole.
Ked som nevyspata tak to je to najhorsie. Musime chodit spavat so sliepkami :). Ja teda urcite zaspim a dufam, ze sa podari dnes aj vam.

Mne psych. povedal, ze v dnesnej uponahlanej dobe to ma kazdy treti. A najhorsie, ze vela ludi si to nechce priznat. Ja som s tym bojovala najskor dva roky, lebo som nechcela brat lieky. A kedze nic nepomohlo tak uvidim co bude teraz.

atra

BE1804, tak pohotovostný Neurol nosím aj ja všade so sebou a dnes do rána som aj veľmi zle spala, resp.nespala, zaspala som až nad ránom, aj to cítim, som unavená.U mňa je najväčšia chyba to, že ja sa moc pozorujem a sústreďujem na to,čo mi tie lieky robia, možno keby som sa tak moc nekontrolovala a nesústredila na seba, ako to bolo aj cez víkend, tak by som to zvládala ešte lepšie.
Debata je tu riadna a evidentne týmto problémom trpí veľa ľudí. A vyslovene, že trpí.

BE1804

Ahoj Astra, tak ja tiez celkom ok a vikend bol fajn. Boli sme trochu vo wellnese a na prechadzke. Ani neviem ako to ubehlo.
Inak ty tie tabletky dobre zvladas. A neboj, ono by to uz malo byt stale lepsie a lepsie :). Hlavne ked uz zvladas bez neurolu. Ja nejak stale nosim preistotu pri sebe, aj ked posledny som si dala v decembri, ale istota je isto, ak by ma to chytilo :)

Sa nam tu ta debadata trosku rozbehla, to ani nestiham citat.