Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?

Príspevok v téme: Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?
slobodny

Pytam sa lebo vidim vokol seba ako sa lahko rucaju vztahy ktore predtym vyzerali dokonale a trvalo. Kolegovia, susedia, kamarati, rodina, vzdialeni znami vo vsetkych oblastiach zivota sa vztahy rucaju a ja stracam nadej ze manzelstvo je institucia trvaleho vztahu az do smrti. Ludia ktorym som bol na svadbe a tak velmi sa lubili, mali velku a bohatu ci skromnu svadbu ti isti ludia su dnes uz rozvedeni alebo sa idu rozvadzat. Mnohi v manzelstve ostavaju s tzv. otvorenym vztahom kde jeden aj druhy podvadza. Ma dnes este vyznam nieco ako sobas? Ma vyznam investovat tolko penazi do toho? Dnes ako vidim manzelstvo vydrzi maximalne tak 10 ak vobec tolko rokov. Tolko rozvedenych vokol mna az ma to desi. Aky to ma vyznam? Teraz ked je tolko prilezitosti na neveru a mnoho jej podlieha nema podla mna manzelstvo ziadnu ochrannu pecat na trvaly dokonaly vztah. V minulosti ano ale dnes? To by ti dvaja museli odist niekam na samotu aby vydrzali lubit az do smrti jeden druheho. Preco sa tolko ludi zacalo rozvadzat? Prestavam tomu chapat. Aky mate nazor a pohlad nato? Co si otom myslite?

Zuzka.forum

MultiLevel, myslím že si dala slobodnému dokonalú odpoveď: záleží len NA ŇOM či sa nakazí "rozvodovosťou" alebo nie, a pochopiteľne, tak ako píšeš, rozvod je v istých prípadoch nevyhnutný (týranie,alkoholizmus, atď.)..

MultiLevel

Este pre doplnenie, lebo som si vsimla, ze som to celkom nedopisala ako som chcela - ine je, ak sa chce rozvadzat niekto, kto je napriklad tyrany, kto zije s alkoholikom a trpi najma psychicky, ale aj fyzicky...niekto, kto je vydierany atd atd atd...a rozdiel je ak niekto kaslal na vztah a jedneho dna sa zobudil a zistil, ze lezi vedla cudzieho cloveka, pretoze sa s partnerom tak odcudzili... :)

MultiLevel

Ano, podobnu otazku mi dala znama, ked som sa isla pred par rokmi vydavat. Ze naco sa berieme, ked ONA sa ide rozvadzat. A vtedy som sa jej spytala, ze ako preco sa ma moj zivot riadit tym, ze jej vztah nevysiel? :)
A takto to vnimam snad pri vsetkom. Ak nie je niekto schopny pracovat na svojom vztahu a rozvedie sa, preco by to malo byt pre mna/pre teba nieco smerodajne? Nehovorim teraz o pripadoch, kedy sa dvaja vzali a zistili, ze dlhodobo nedokazu spolu existovat a podobne....Ale skor o paroch, ktore sa brali preto, lebo sa milovali a mysleli si, ze im vztah nejakym zazracnym sposobom vydrzi aj po svadbe taky ako doteraz, lebo vztah je nieco, o co sa netreba starat. Omyl a velky....vsetko, o co sa nestarame, casom zanikne, rozpadne sa to, znici sa to. Plati to aj o vztahu. A co mas ty s tym, ze niekto je takyto? Ze niekto ( a tych ludi je teda pozehnane vela) nedokazal svoj vztah uchranit, nedokazal sa on starat? Pokial vies ako na to, nemas sa preco bat, ze aj ty sa zakonite raz rozvedies :) Alebo sa snad tvoj zivot riadi tym, kolko ludi sa rozviedlo okolo teba? Je to len a len ich problem, nie je to chripka, ktora sa prenasa :) Takze bud budes zit tak ako ty chces a k svojmu vztahu ci pred alebo po svadbe pristupovat zodpovedne, alebo sa "nakazis" rozvodovostou :D

Zuzka.forum

vebe - pekne napísaní, súhlasím, OPLATÍ :)
else - vďaka, snažíme sa, na stereotyp sa rozhodne sťažovať nemôžeme :D
stryco 17:05 - hmmm, aj celkom súhlasím, dobre napísané, najmä ten záver o povrchnosti a dokonalosti - nuž áno, skutočný vzťah je o hĺbke a aj o nedokonalostiach :)
Na margo debaty o upratovaní: VŠETCI tí čo žijú v SPOLOČNEJ domácnosti by sa mali určitým spôsobom podieľať na jej udržiavaní a domácich prácach - žena, muž i deti. Rozdelenie a definovanie rozsahu prác je už u každej jednej rodiny individuálne. Funguje to dokonale. :)

stryco

vebe: ano, urcite. len mne vadi, ze tu sa to prezentuje tak, ze muzi su ti co pomaly nic nerobia a zena sa ide zodrat. ze vlastne ona sa obetuje pre rodinu a muz mysli len na seba. ja netvrdim, ze taki muzi nie su, ale nie je to standard a casto vztahy koncia aj pre chyby a nedostatky zien, nie len muzov. vo vztahu a v domacnosti by si to mali naozaj obaja podelit tak aby boli spokojni, s tym ako to funguje a nemusi to byt nutne 50:50.

stryco

k teme: manzelstvo je podla mna precenovana vec, su ludia ktori ziju spolu aj bez toho a su spokojni, ini sa zenia/vydavaju a potom rozvadzaju. dnes ludia myslia omnoho viac na seba, nemaju uz tolko casu na partnera a budovanie vztahu, aj ked to je niekedy sposobene nedostatkom tejto doby, ze ludia kolkokrat pracuju aj viac ako 8 hodin, pripadne pracuju este aj doma. neveru ako problem nevidim, osobne si myslim, ze ludia sa podvadzali vzdy, len dnes sa o tom viac hovori a je asi aj viac prilezitosti ako to zistit, ak si clovek neda pozor. zijeme egoisticke individualisticke zivoty a nie sme ochotni sa prisposobit. casto nas do toho tlaci aj "doba" a mozno sa bojime riskovat a viac odovzdat tomu druhemu. a je pravda, ze dnes sa ludia rozchadzaju aj kvoli malichernostiam, bez ochoty ustupit, byt tolerantny k nedostatkom druheho. a myslim, ze vela ludi casto akoby hlada dokonaleho partnera, casto dokonaleho povrchne.

5.5 elsa

no2 :D titanic prirovnávať k manželstvám ale v určitom zmysle sa dá ....... čo sa týka mužov a domácnosť je to možno aj od výchovy neviem som rada že nepatrím k tým ženám s ktorých si partner robí dajakú slúžku aj keď poznám veľa žien ktoré na tom tak sú....

vebe

Stryco, na tvoj prispevok ti poviem len tolko, ze uz nech je to akokolvek, casto je tazke presne urcit kto v doma ci v praci robi viac. Nema zmysel to rozratavat, rodina funguje ako celok. Podstatne je aby ti dvaja nasli sulad medzi svojimi rozdielnostami a hlavne aby ten sulad chceli najst a aby boli schopni sa navzajom tolerovat. Tam to zlyhava

no2

Súvisí to aj s dobou, v akej žijeme. Keby ľudia žili na vidieku, tak by nebolo toľko rozvodov. Ľudia sa presťahovali do miest, lebo tam je ľahší život, ale keď prídu o prácu, tak je to na figu borovú. Ľudia si o sebe myslia, že už nepotrebujú žiadne trvalé hodnoty.
Dnešné manželstvá sú ako domy postavené na piesku. Titanic na začiatku takisto vyzeral neohrozene.