Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?

Príspevok v téme: Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?
slobodny

Pytam sa lebo vidim vokol seba ako sa lahko rucaju vztahy ktore predtym vyzerali dokonale a trvalo. Kolegovia, susedia, kamarati, rodina, vzdialeni znami vo vsetkych oblastiach zivota sa vztahy rucaju a ja stracam nadej ze manzelstvo je institucia trvaleho vztahu az do smrti. Ludia ktorym som bol na svadbe a tak velmi sa lubili, mali velku a bohatu ci skromnu svadbu ti isti ludia su dnes uz rozvedeni alebo sa idu rozvadzat. Mnohi v manzelstve ostavaju s tzv. otvorenym vztahom kde jeden aj druhy podvadza. Ma dnes este vyznam nieco ako sobas? Ma vyznam investovat tolko penazi do toho? Dnes ako vidim manzelstvo vydrzi maximalne tak 10 ak vobec tolko rokov. Tolko rozvedenych vokol mna az ma to desi. Aky to ma vyznam? Teraz ked je tolko prilezitosti na neveru a mnoho jej podlieha nema podla mna manzelstvo ziadnu ochrannu pecat na trvaly dokonaly vztah. V minulosti ano ale dnes? To by ti dvaja museli odist niekam na samotu aby vydrzali lubit az do smrti jeden druheho. Preco sa tolko ludi zacalo rozvadzat? Prestavam tomu chapat. Aky mate nazor a pohlad nato? Co si otom myslite?

stryco

matka2222 ono dost zalezi aj na generacii. podla mna u tych starsich to skor fungovalo, tak ze zena mala domacnost a chlap fungoval okolo domu. ak dom nebol tak chlap kolkokrat aj nefungoval. ale u dnesnych mladych, generacia do cca 30 rokov, mozno 35, je to naozaj velmi individualne. ked to vidim, tak mnoho mladych muzov sa o seba postarat vie a mnoho mladych zien si pomaly ani caj nevie urobit. a vseobecne si myslim, ze je to individualne. ja ked sa pozriem napriklad aj do nasej rodiny, tak nemam pocit, ze by sa tam isli zodrat len zeny a muzi maju na salame. ak sa pozriem na mojich rodicov, tak mama sa mozno naozaj stara viac, lenze tam je to casto aj o tom, ze napriklad muz neuprace lebo to nepovazuje za dolezite a nechce sa mu to upratat, ci povazuje poriadok za dostatocny a ak sa na danej veci nic nezmeni je mu to jedno lebo podla neho je to vporiadku. zena uprace lebo jej to vadi. a to uz podla mna ale nie je o lenivosti, ale o rozdielnom pohlade na vec....ja sa v zasade o seba postarat viem lebo nechcem byt na nikom zavisli a tym muzom, ktori to nevedia sa osobne cudujem. ale na druhej strane je aj dost zien, ktorym zavislost na muzoch nevadi. cize je to velmi individualne.

vebe

Este ma tak napada, otazka autora prispevku stale ze Oplati sa v dnesnej dobre vobec zenit/vydavat? To nie je ako nieco co si kupujem, ze ci sa mi to oplati. Ale vo veku 46 rokov mozem povedat jednoznacne ze OPLATI. Kym je clovek mlady, je pekny, zdravy, vsetko sa toci okolo neho, ma pocit ze mu nic nechyba, naco by sa hrnul do takeho zavazku ako je rodina a deti, preco by mal obetovat slobodu. Lenze to netrva vecne, zaklope 40tka ci 50tka a vsetko je inak. Teraz keby som nemala svoju rodnu, svoje deti, tak si neviem predstavit, co by bolo zmyslom mojho zivota, ako by som prekonavala krizy, ktore kazdeho z nas postretnu. Moje dospele deti mi ukazuju, ze vsetko co som robila malo zmysel. A keby sa cokolvek dialo, keby som ochorela, mam svoju rodinu, urcite nebudem sama. Mat 50-60 rokov a byt osamely, to je na slucku. Teda tak to citim ja

5.5 elsa

zuzka forum veľmi pekne napísané:)tak opravujte,udržujte a hlavne nevymieňajte ak nie je ozaj vážny dôvod,držím palce :)

stryco

stryco ,ja nepišem že mam takho chlapa doma a ani nevravim že všetci chlapi su takí .Aj ja prave poznam aj takych chlpapov ktory su neskutočne oddany pre rodinu,vedia varit ,prat ,piect :)Jednoducho sa nestratia. A toto maš svätu pravdu že malde dievčence nevedia varit a najhoriše že o to nemaju ani zaujem naučit sa niečo nove. Samozrejme že su aj ženy ktore sa nestaraju o rodiny a viac menej to tam taha chlap. Ale povačšine je vela chlapov "pohodlnych" :)

Zuzka.forum

čítam, čítam, v každom príspevku kus pravdy, takže sa nechcem opakovať.. slobodný, či svadbu alebo nie - to je rozhodnutie tvoje a tvojej budúcej vyvolenej (nepíšeš, či máš priateľku). A prečo je toľko rozvodov? Na túto otázku mi odpovedal jeden 75 ročný pánko, ženatý takmer 50 rokov: lebo kedysi sa všetko opravovalo, teraz sa vymieňa. Podobne ako spotrebiče: pokazí sa nejaký spotrebič, šup nový, načo sa zapodievať nejakou opravou,, že nábytok je ošúchaný? šup nový, načo sa trápiť lakovaním, farbením a pod., alebo že mnoho ľudí sa viac stará o svoje auto ako svojho partnera.. Pochopiteľne, nedajú sa porovnávať hmotné veci so vzťahom a emóciami, berte z toho len tú hlavnú ideológiu a návod, že ak chceme aby niečo fungovalo, tak sa o to treba starať, vzťah treba neustále zveľaďovať, mazať, dopĺňať palivo, udržiavať ho vo funkčnom a prevádzky schopnom stave, kde miesto egoizmu nastupuje kompromis, pochopenie, láska.. Som vydatá 23 rokov, 2 deti, prešli sme rôznymi štádiami i krízami, no nevzdávame to, bojujeme a "opravujeme". :)

stryco

matka2222 ja som chlap a viem varit, prat, zehlit, atd a poznam x-chlapov, ktori by s tym problem takisto nemali. za to dnes je coraz viac mladych zien, ktore to nevedia. nielen ty dnesnym muzom krivdis. existuje x-vztahov, kde sa zena flaka a muz pracuje a stara sa aj doma, aj o deti. to, ze ty mas vztah, kde tvoj manzel nic nerobi, tak to neznamena ze to tak maju vsetci muzi a ze je to uplne bezne.

vebe

Ni-ka sa pytala, kolki su tu zenati, vydate a ako dlho. Ja som sa vydala ako 22rocna, teraz je to uz 24 rokov, moje deti maju 22 a 20 rokov. Netvrdim, ze vsetko je ako volakedy a vzdy bolo uplne supre Ale fungujeme ako rodina doposial, s detmi problemy nie su. Ako sa to da? Vzdy ked je problem a rozmyslate nad tym, ze by ste sa rozviedli a zacali novy zivot, najprv si predstavte co tym sposobite tym, ktori vas maju radi a najma svojim detom. Nie je pravda, ze deti si zvyknu a vydrzia vsetko. Niekedy to mozno tak vyzera, lenze ucet za vsetko co sme vo vztahoch pokaslali prichadza ovela neskor, a ze pride to si mozete byt isti. Sobasom sa nemusi vela zmenit, ale z hladiska deti je to najbezpecnejsia institucia, ktora ich chrani, ked pridu problemy, umrtia a podobne. Ono, aj problemy, aj choroby a aj umrtia prichadzaju. Uz som napisala, ze manzelstvo a deti, to je hlavne obrovska zodpovednost, ked nieco robim, musim mysliet na to ake dosledky to bude mat pre mna, partnera a moje deti. Ked si zlomim nohu, lebo som neodolala rychlej jazde na lyziach, znamena to PNku, pokles prijmu a velke prevadzkove problemy v rodine. Nuz, tak som vzdy isla radsej pomalsie.

matka2222

ni-ka, ja som vydata ale nemam pocit že mi ten "papier" o niečo uberal ,alebo nejak obmedzoval . Vobec to nevnimam a keby niesom vydata spravam sa uplne rovnako ,mam deti a som za ne zodpovedna a nebudem sa spravat ako male rozmaznane decko ako poniektore pary vačšinou zabudnu na deti ako by to neboli žive tvori :(

matka2222

slobodaaa, ja nehovorim že uživim celu rodinu ked pojdem prcovat,momentalne som na MD .Nehovorim že chlap to ma lahke a zvlašt v dnešnej dobe zarobit a uživit rodinu ale zase povedzme si pravdu niektory robia 8 hodin denne a potom pride domov lahne pred TV a tam jeho rola otca a manžela konči. Bohužial toto neni chlap pre rodinu.Ja mam dvoch chlapcov a snažim sa ich vychovavat tak aby som sa za nich za par rokov nemusela pred ich manželkami hanbit že si nevie odpratat tanier zo stola alebo upratovat špinave pradlo a aby sa vedeli sa postarat sami o seba. Aby nemali zo ženy služku ale rovnocennu partnerku a važili si jeden druheho.Nehovorim že to tak aj bude ale viem že som do toho dala všetko .