Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?

Príspevok v téme: Oplati sa v dnesnej dobe vobec manzelstvo?
slobodny

Pytam sa lebo vidim vokol seba ako sa lahko rucaju vztahy ktore predtym vyzerali dokonale a trvalo. Kolegovia, susedia, kamarati, rodina, vzdialeni znami vo vsetkych oblastiach zivota sa vztahy rucaju a ja stracam nadej ze manzelstvo je institucia trvaleho vztahu az do smrti. Ludia ktorym som bol na svadbe a tak velmi sa lubili, mali velku a bohatu ci skromnu svadbu ti isti ludia su dnes uz rozvedeni alebo sa idu rozvadzat. Mnohi v manzelstve ostavaju s tzv. otvorenym vztahom kde jeden aj druhy podvadza. Ma dnes este vyznam nieco ako sobas? Ma vyznam investovat tolko penazi do toho? Dnes ako vidim manzelstvo vydrzi maximalne tak 10 ak vobec tolko rokov. Tolko rozvedenych vokol mna az ma to desi. Aky to ma vyznam? Teraz ked je tolko prilezitosti na neveru a mnoho jej podlieha nema podla mna manzelstvo ziadnu ochrannu pecat na trvaly dokonaly vztah. V minulosti ano ale dnes? To by ti dvaja museli odist niekam na samotu aby vydrzali lubit az do smrti jeden druheho. Preco sa tolko ludi zacalo rozvadzat? Prestavam tomu chapat. Aky mate nazor a pohlad nato? Co si otom myslite?

no2

Hodnota sobášneho listu zdegradovala. Štát by mal zasiahnuť a sprísniť prijatie do manželstva. Ak je manželstvo pre srandu králikov, tak nemá zmysel.
Ak muž bije ženu, tak vtedy nikto zasiahnuť nevie, reálne. Ak treba manželstvo rozviesť, tak to trvá 10-15 minút.

stryco

Delete: "Prečo ľudia zlyhávajú? Pretože zlyhávajú ich rodičia!!!" - to je len hadzanie zodpovednosti na niekoho ineho. rodicia za to mozu, nezmysel. kazdy jedneho dna dospeje a sam musi konat a rozhodovat. tak napriklad moji rodicia su zosobasani uz x rokov a aj tak tvrdim, ze manzelstvo nie je potrebne. priznavam, ze nevylucujem, ze raz svoj postoj zmenim, ale nevidim to ako nieco, k comu nutne musi moj zivot smerovat. ked sa tak raz rozhodnem, ze do toho chcem vstupit, tak budis, ale nepovazujem to za nutne.

stryco

vebe: suhlasim, je to vlastne o ludoch. ale odpoved je jasna. instituciu netreba lebo aj ked existuje, tak to nic neriesi. aj sama tvrdis, ze je to o ludoch. takze ak tam ide o tie deti, tak dlhodobe zvazky, ktore ale ludom pochopitelne nikto nemoze nanutit.

Delete

Prečo ľudia zlyhávajú? Pretože zlyhávajú ich rodičia!!! A prečo budú zlyhávať naše deti? Pretože rodičia už ani nebudú mať možnosť zlyhať.

Na otázku odpovedať neviem... Ja verím, že sa ľudia jedného dňa spamätajú...a kľudne aj v noci, hlavne nech to urobia.

Inak máte pravdu všetci :)

vebe

Kazdeho vec ako sa rozhodne. Len taka poznamocka, ze manzelstvo ako institucia dnes zlyhava, je nedostatocna, neplni si funkciu. Nie manzelstvo, ale ludia zlyhavaju, ludia nedokazu potlacat svoj egoizmus a nedokazu dlhodobo niest zodpovednost za niekoho ineho.
No, ale ja som postavila otazku a zatial ziadne odpovede. Ze aku inu isntituciu ci sposob existovania by ste teda navrhli vy?

vebe

Ja som uviedla ze manzelstvto alebo dlhodobe vztahy. Musim povedat, ze je to vec nazoru a postoja k veciam. Ked som sa vydala, necitila som sa nejako inak, necitila som sa v klietke ani neslobodna, nic take. Preco? To, ako sa clovek bude citit a hlavne ako to bude fungovat je vzdy vecou tych dvoch ludi. Ja som mozno taka konzervativnejsia a stale vnimam manzelstvo ako bezpecnejsiu instituciu pre deti. V nom a aj po jeho zaniku su viac chranene. Odkedy mam deti, na vsetko sa pozeram tak, ze co je lepsie pre deti. Bohuzial zivot prinasa aj zle a nepriaznive veci, aj choroby aj umrtia. A to ze su ludia tlaceni aby zostali spolu. Iste rozvod je komplikovanejsi ako zbalit kufre a majte sa, uz ma to tu nebavi. Uz sa opakujem, ale co deti? Tie vsetky vlacenia raz u jedneho raz u druheho rodica,striedave starostlivosti, dalsi partneri, ktorych mau deti prijat? Rozmysla niekto nad tym, ako to velmi zrani citlivu detsku dusicku. A ze zrani, to je na 100%

stryco

vebe: pravdupovediac ja po detoch velmi netuzim, tym je to pre mna vybavene. a keby aj, naco to vobec zastresovat nejakou instituciou, ked institucia, ktora existuje uz aj teraz roky rokuce, tak zlyhava a nie je dostatocna, neplni funckiu, ktoru mala, teda tak sa to prezentuje, ze na to tu je. to nie je o institucii, to je o tom, ze bud mam zaujem o tie deti, teda aj sa o ne starat alebo zaujem nemam. netreba institucie, to je o zaujme a zodpovednosti. to je to co tie deti potrebuju. institucia skor plni ulohu medzi partnermi samotnymi. tam asi mala zohravat nejaku ulohu, ztmelovat ich, navodid nejaky pocit akehosi spolocenstva, timu, jednoty, istoty ze sa o seba postarame, ked bude treba ved na to tu sme a s tym sme do toho isli. vstupom do manzelstva sme sa k tomu zaviazali (a na cely zivot). aspon z mojho pohladu. ale dnes to akosi nestaci. respektive je to velmi silny zavazok pre dnesnych ludi. aj ked ono to mozno vobec nie je o dnesnych ludoch, pretoze by sa dalo polemizovat do akej miery je to prirodzene, vhodne, ci to ma skutocne zmysel, ci nam to manzelstvo nebolo v podstate nanutene.

matka2222: to preto lebo ma irituje to ako muzi za vsetko mozu a aki su neschopni a podobne blabotiny. som uz na to coraz viac alergicky. :)

strunka.

Vebe, manzelstvo ti nezaisti ani vela lasky a ani casu pre deti. Skor to ludi len stresuje pretoze im to ubera zo slobody a rozbija to praveze aj take vztahy ktore by inak mohli vydrzat, keby v nich obaja zucastneni mali pocit vacsej slobody a nemali pocit ze su tlaceni aby zostali spolu aj ked na seba nemaju naladu. A mimochodom deti sa rodili a vychovali aj davno pred tym nez existovali nejake krestanske sobase.

Delete

Nečítal som všetko ale vebe máš super príspevky. :)

Každá akcia má svoju reakciu. Ak sme sa nenaučili nič od svojich rodičov tak neviem čo si myslíte, že by tu malo fungovať? Veľmi by ma zaujímala odpoveď na otázku, ktorú sa vebe pýtala. Ak naše deti nevidia manželstvo na celý život, nevidia príklad. Človek sa učí pozorovaním. Deťom by sme mali venovať všetko čo máme a kto to nedokáže tak nech radšej deti nemá!!! Doba je hektická a času veľmi málo, aby bolo dosť na rozdávanie. Manželstvo je fajn inštitúcia no ako som napísal - času je málo, energie tiež a silu udržať a starať sa o vzťah nemá hocikto. Ani ja nie. verím v manželstvo ako také ale som proti manželstvám , ktoré ľudia uzatvárajú len z povinnosti a ,,že s to patrí,,.

Ak niekto niečo nemá, nemôže to dávať iným...Ak nemám čas, nie som milovaným, nie som zodpovedný a netúžim tak by som nemal mať dieťa. Najskôr musí mať človek navyše, aby mohol rozdať.

vebe

Vcelku zaujimavo sa to tu vyvinulo. Dobre, mnohi ste manzelstvo a dlhodobe vztahy tak povediac zatratili a ze sa to neoplati. Tak aby to bolo trochu konstruktivne pre mladych ludi co sem chodia. Co teda navrhujete? Lebo, aby zivot plynul dalej rodia sa deti. No a ci je doba taka ci onaka, deti v zasade stale potrebuju to iste- vela lasky a casu svojich rodicov, uloha matky a otca je nezastupitelna. Dieta potrebuje oboch, potrebuje domov, pocit istoty, potrebuje vela pozornosti a obety zo strany milujucich rodicov, mat diet, to znamena zobrat definitivne zopovednost za niekoho ineho. Aku inu instituciu ako mnazelstvo ci dlhodoby vztah by ste navrhli, aby sa toto dalo detom zabezpecit. Lebo dieta je kazdy den, cele mesiace, roky, aj v dospelosti vas stale este potrebuje. Vlastnych rodicov ma vzdy len jednych