Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Dana111, nechavas sa pekne vyciciavat :-D
Simonella...nespomínal som stravu a iné aktivity ( fitko, kino, caffé, oblečenie, výlet atd.) , tam myslím, že by bolo vhodné, aby prispela aj žena. Ale bývanie, rázne má platiť chlap. Nevravím, že som milionár, ale bývanie platím ja. Je to ako "zabezpečenie hniezda pre samičku :D".
Ahoj Boris
ja zase chapem, ze sa spytas, lebo to nie lahke. A dobre je pocut nazory inych.
Vzdy sa pozri na to okom toho druheho. Keby je to opacne, ona by od Teba chcela nieco prispiet, ci nie? A ked citam prispevky druhych dole, tak je dobre sa spytat, ci si niekto nezamiena lasku s charitou ...
Ja Ti poradim z vlastnej skusenosti.
Ked som sa stahovala ku priatelovi do zahranicia. Nasla som si pracu a zarabam rovnako ako on. On ma dom s hypotekou. Dobre pre oboch, nie?
Ked si chces byt/dom prenajat iste to vyjde viac ako vlastna hypoteka a vtedy bez debaty pri rovnakych prijmoch si to musite podelit napoly, ze?
Teda ja som si vedoma, ze NIKDE by som nezila zadarmo ako dospela osoba (ak nechcem byt povazovana za vydrziavanu) a teda patri sa si za byvanie platit.
Sadli sme si pekne spolu hned na zaciatku. S hypotekou ideme 40/60 a zvysok vsetky nakupy do domacnosti a energie napoly. Dane a fondy oprav si plati on, ak by sa nieco stalo, dom ostane jemu bez akehokolvek naroku z mojej strany.
Mam za to, ze toto je pohlad dnesneho mladeho a uvedomeleho cloveka a ked nie je, asi je tam iny zamer.
Drzim palce a dufam, ze sa zariadite, aby ste boli obaja spokojni :)
Keby sa to tykalo mna, tak ja by som ostala byvat doma u nasich, u rodicov. Tam zaplati 150e a ma pokoj cely mesiac..zrejme to nie je len najom ale vsetko,strava atd. Jasne,ze pomoze doma co treba,ci varit prat upratovat. Ale tam su na to aj s mamou a podobne a ziju uz v zabehanych kolajach. Vsak ich pozna cely zivot,je tam doma,je ich dcera ci uz sa pohadaju alebo su zadobre. Takto on ostane vzdy kvazy pre nu cudzim,moze si najst inu,alebo sa pohadaju rozidu a ona skonci "na ulici". A ak jej bude chybat priatel, tak sa s nim stretne,dojde ho navstivit kedykolvek budu chciet,budu si aspon vzacnejsi.
Co mam skusenosti z okolia,tak take pary,co takto spolu zacali zit,tak zili na kope cele roky,nemali sa k svadbe aj ked prisli deti. Zvacsa to bolo v muzoch,vsak naco by sa viazali ked maju vsetko a ziju kvazy uz ako manzelia ale bez papierov
boris
ja by som určite nešla žiť spolu s mužom do jeho bytu, ak by tento "problém" mal potrebu riešiť na internete....je to predsa o dohode dvoch ľudí, ktorí sa rozhodnú spolu žiť a majú to riešiť medzi sebou - preto sa to nazýva súkromie
porozprávajte sa o tom otvorene, povedz si svoj názor, ona nech si povie ten svoj a nájdite nejaký rozumný kompromis...a až po tom nech sa nasťahuje
môj názor je taký, že pokiaľ má muž byt vo vlastníctve a platí si hypotéku, tak ja by som platila iba za energie....do hypotéky by som sa mu určite nestarala, on si ju vybral, tak nech si ju aj spláca - nikdy nevieš čo sa môže stať a treba sa snažiť uvažovať dopredu, aby sa nevyskytli zbytočné problémy (v prípade ak by niekedy došlo k rozchodu)
Agnes989 kauciu 3 mesiace dopredu? v živote by som nedala, ja som bývala tak, že vratnú kauciu 1 mesiac dopredu. To by sa vôbec nevyplatilo ;-) Inak holka by bola hlúpa aby mu platila hypotéku.
lovemetender - tvoj prispevok sa mi paci :D aj tvoja uvazovanie, take gentlemanske :)
ale, napriklad mne by bolo trapne byvat u priatela s tym, ze on vsetko plati zo svojeho. preco by mal? ak som tam aj ja, minam energie, jem. ak by to bol nejaky prachač, tak v poriadku, nech plati, ale na slovenske pomery, by som toto nedopustila aby on platil vsetko sam, jasne ze by som mu prispievala.. a kolko, to by sme sa spolu dohodli, ale za hypoteku by som mu teda neplatila :D
No sakra...máš ju vôbec rád (zakladatel témy)?? Hypotéku si plať sám...sám si byt kupoval. Tak si plať aj inkaso + energie. Tvoj byt. Ja som od priatelky za byt nikdy nič nechcel, hanbil by som sa ako muž pýtať od ženy, ktorú milujem, za bývanie v mojom byte. Kebyže je byt spoločný, je to iné. Nikdy som priatelku nehandrkoval za peniaze. Ty si ako dôchodca. Jasne, píš si šlabikár , kde kolko čo dáš. Viac sa snaž, viac zarábaj. Nastav svoju hlavu na to, že máš zarábať viac, ked ti to tak vadí. Ked vzťah, tak z lásky, nie ekonomicky uvažovať. Makaj vole.
dnesne vztahy su fakt radost, kazdy mysli aj tak len na seba, vycaluj od nej co najviac ved aj tak sa rozidete asi