Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
sejla, klud.
dalsi neprovokoval. Len zle pochopil,ze 75 by zahrnovalo aj jedlo, cistiace prostriedky,... Vyjadril nazor, ok.
Neviem, odklial mate, ze u rodicov platila 120 ? Ale podla mna to ani nie je dolezite.
Samozrejme, maju sa dohodnut. Samozrejme, ze kazdy ma hradit zhruba polovicu nakladov na zivot (energie, sluzby, jedlo, internet, cistenie, ..).
K splatkam hypoteky, ktore zostali temou sporu, si myslim, ze by ich mal platit on sam. Keby obaja vlastnili ten byt (LV), tak obaja. Postavit vec tak, ze jeden by mal druhemu platit za pravo byvat v jeho byte alebo za amortizaciu zariadenia povazujem medzi partnermi za chore.
Na to je v najomnej zmluve medzi cudzimi ludmi najomne - odmena za prenechanie bytu a jeho zariadenia najomnikovi.
Je kvantum nakladov, ktore partnerov cakaju, ktore ani nebude mozne presne delit. Bude mat jeden z nich pocit krivdy?
Je velmi uzitocne o tom hovorit. Vediet, ako ten druhy rozmysla, co povazuje za spravne. A moct sa rozhodnut, ci je toto clovek, ktoremu sa chcem zverit.
Ja som hneď v prvom komente (a dúfala som že poslednom) napísala, že 100 eur je primerane. Tých 25 extra by som nebrala ako výpomoc s hypotékou, ale proste malá hlúpa čiastka za to, že on z tej hypotéky platí úroky, poplatky a somariny, proste mi to príde férové mu tých pár eur prispieť na to. Nehovorím, keby na to fakt nemala, lebo málo zarába, platí školu, či lekárov, či čokolvek. Hotovo.
Po nejakom čase, dajme tomu po pol roku spolužitia by bolo podľa mňa úplne prirodzené, že by sa začali rozprávať o podielovom vlastníctve bytu a ona by začala normálne platiť polku hypotéky a mala by právny nárok to, čo prispela, vymáhať, v prípade, že by sa nebodaj niečo stalo.
Dalsi a ty si jednoznačne len troll provokatér, lebo píšeš nezmysly. Už len to, že do tejto sumy sa nerátajú náklady na jedlo a drogériu, musí fakt dopnúť každému.
Ivana, kurňa, keby si sedele vedľa mňa, už ťa asi prehnem cez koleno ... :)
Pozri všetky moje príspevky, nikde netvrdím, koľko má platiť a že to je len na dohode. Ak sa dohodnú, že ona 5€ a on zbytok, je to OK a je to ich vec.
Ale nič to nemení na tom, že polovica nákladov na bývanie nie sú len energie.
Okrem toho, toto je zlý model fungovania, ak chcú bývať spolu dlhšiu dobu s výhľadom, že budú manželia. So Sejlou sme si o tom včera písali a sme sa na tom zhodli .... pozri diskusiu.
ako, ze by dama platila smiesnych 120EUR vsetky naklady za spolocne byvanie v dvoj izbovom byte /kde sa plati hypoteka alebo najomne, poplatok spravcovskej spolocnosti, energie, internet, strava, osatenie, drogeria, atd.../ a ze sa chce chlap na tom "nabalit" mi dojde vtipne a prave to evokuje, ze nieco take povie zlatokopka. Pritom ak u rodicov platila 150EUR, tak ma zarabat na tom, ak si od nej vypyta 120EUR ?
Mate mile niektore damy vobec realnu predstavu o nakladoch domacnosti ???
Ako som pisal minule, aby to bolo spravodlive, mal by ten byt prenajat a obaja ist do spolocneho najmu. Potom by slecna platila kolko, aby to bolo fifty-fifty spravodlive, ak maju rovnaky plat ?
Urcite nikto nechce zarabat tych par desiatok EUR na blizkej osobe. Tu ide o to, ze maju rovnaky plat a jeden by neaml ist na ukor druheho. Ze bol sikovny a ma hypoteku, OK. Ona mu ju nebude platit. Ale je rozdiel obcasna jazda autom a trvale byvanie v byte. Ak by byt bol uz jeho, nepoviem, ze nebude od nej pytat nic navyse. Ale ze ma platit 75EUR ? Ved to tak pokryje naklady na jej stravu, mozno.
Z mojho pohladu, keby som byval u rodicov a platil nejaku sumu, tak ci byvam s priatelkou a platim rovnaku sumu, alebo o nieco mensiu, mozem byt len rad a ani by ma nenapadlo si mysliet, ze na mne priatelka zaraba.
To je uplne chore zmyslanie - ked sa zene siahne na peniaze, tak je ohen na streche a pritom nema ist o nic viac, len o urcitu spravodlivost, ze to nebude len jeden tahat. Tu vidno ten charakter niektorych zien. A muzi to vidia.... Mile zlate, ked radite niekomu, zeby ste zutekali od takeho muza, z ktoreho robit zbojnika, aby ste neboli prekvapene, ze taky by vas zaskatulkoval hned na zaciatku ako zlatokopku, ktora by si pre euro dala aj koleno vrtat, hlavne ked naklady nebude platit ona, ale niekto iny...
Ziadneho chlapa tych par euro z biedy nevytrhne, ale ide o princip - ze bud to neriesim a kaslem na to, alebo chcem spravdlivost, aby som necitil nespravedlnost, ze niekto sa cely zivot bude viest na mojom chrbte a je to partner na ktoreho sa mozem spolahnut, ako na seba a nie gula na nohe, ktoru za sebou musim vlacit.
Chlap tu napisal normalnu otazku, kde by sa iny chlap nad tym ani nepozastavoval a kopec zien sa tu zbehne, div, ze by ho neutopilo v lyzicke vody :-D
Ako tu pisal Ondrej333, treba si uvedomit, ze naklady su rozne a neplatit hypteku neznamena, ze ten byt je zadarmo - lebo keby nebolo hypoteky, musel by on riesit najom. Takto neni tiez v svojom, kym to nesplati. Su to skryte naklady, ale existuju a neni fer, aby to niekto tahal sam. Nepoviem, keby bol byt uz jeho bez hypoteky, tak ho asi nenapadne, pytat peniaze za najomne, ale len za vzniknute naklady, ktore si vytvoria. Ked to docitate dievcence az sem, tak sa nadychnite a hlavne klud... :)))
ondro, neblbni, to akoze ked mu ona teraz uhradi cast hypoteky na JEHO byt - tak po rochode nastane co?
On na nu byt prepise? alebo jej kupi iny byt? alebo ju tam necha byvat, dej sa co dej? alebo co nastane ?
V com bude ich rozchod zasadne iny v pripade, ze ona teraz bude platit cast hypoteky nez keby platila len za prevadzku?
Ondro, oni su milenci, nie cudzi ludia.
Agnes, nechápeš, čo som napísal? Kde som tvrdil čo mu má, alebo nemá platiť.
Objasňoval som fifty - fifty.
Ak by ti tvoj priateľ povedal, nechcem po tebe nič navyše, za seba si poctivo zaplatím a dá ti polku na benzín. Bude to fifty - fifty?
Nie nebude, pokiaľ nezaplatí polovicu reálnej ceny za kilometer vrátane amortizácie a ostatných nákladov (poistky, servis). Máš auto vieš o čom hovorím.
Teraz sa nebavme o tom, kto koľko. To je vec dohody. Či si po ňom chcela nič, 1Cent, aleb 100€/kilometer nie je dôležité a nijako to neovplyvňuje to reálnu cenu polovice nákladov.
slečna keď sa tam nasťahuje je v cudzom byte!!!!! ten byt jej nepatrí ani nič v ňom tak si má zaplatiť svoje poplatky keď si zbalí v budúcnosti saky paky aby mohla vypadnúť ihneď , do toho bytu nemá ona čo kupovať s právneho hľadiska fešák nemá na nič nárok ona nie je spolumajiteľ musí ju prihlásiť za čo je nejaký poplatok podotýkam ako spolubývajúcu!! ona v tom byte nemá na nič nárok to by sa muselo pripísať do zmluvy inak odíde ako aj príde byť ňou tak sa tam vôbec nehrniem čím ďalej .........
Ondrej na hypoteke vzdy preplatis viacej ako keby si si ten byt kupil za hotove, to je snad kazdemu jasne, napriek tomu je to jeho hypoteka, on si ju bral, tak nech si ju splaca aj s preplatkom. Ja ked som platila leasing na auto tiez som tam mala nejaky preplatok, hoci minimalny, neviem si ani len predstavit, zeby som to teraz vsetko pocitala a priatelovi dala polovicu preplatit, lebo ved aj on sa na nom vozil. Totalne chore zmyslanie toto. Takymto muzom sa je lepsie vyhnut, lebo to su len zlatokopovia.
Emily opat: 45 euro mesacne je predsa za opotrebovanie hajzla! Chlapec bude tie peniazky setrit a za chvilu budu mat v byte tolko hajzlov, ze sa tam nebude dat hybat.
Ivana, stále nechápeš, že som objasňoval, že fifty-fifty nie sú len náklady na energie a správu.
Pozri na zloženie poplatkov za hypotéku. Je tam splátka istiny a platba banke za službu že ti tú hypotéku dala a nie je to málo. U tej 200€ splátke to môže byť aj viac ako 50€ - to platíš banke o to prídeš nenávratne. Je to servisný poplatok, podobne ako je poplatok za správu bytu, o ktorý tiež prídeš nenávratne.
Touto logikou nepatrí do fifty-fifty správa bytu, poplatky do fondov oprav - veď to spravujú a opravujú jeho byt a nie tvoj.
A už neviem, ako mám napísať, aby to pochopil každý, že to bolo vysvetlenie, čo je to reálne fifty - fifty, lebo tým tu mnohé operujete.
Koľko má, kto z toho platiť som nikde nepísal a tvrdil som a tvrdím, že to má byť na !!! dohode !!! partnerov.
Týmto ti odpovedám aj na tvoju hypotetickú otázku - ako sa dohodnú.
Príklad, ktorý si dala generuje ale úplne iný problém a to problém vlastníctva.
Môžete sa milovať ako kone, ale v pozadí ti bude stále vyskakovať taký čertík pochybnosti. Čo ak sa to jedného dňa zmení? Byt patrí jemu? Kam pôjdem?
To by si ako riešila?