Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte

Príspevok v téme: Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Boris26

Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?

Sejla

jasné, že bude mať ušlý zisk, keby platila hypotéku, tak nadobúda nehnuteľnosť, ktorá jej patrí, ak platí podnájom, tak vyhadzuje peniaze do vzduchu.

dalsi

ona bude mat usly zisk, ze bude byvat lacnejsie ako u rodicov a lacnejsie, nez by si ona vybavila najom, ci hypoteku. To je uplne logicke.... :-DDD Hlavne, ze on na tom "zarobi" par susnov. Hnusak jeden, vsetko by mal zaplatit, na rukach ju nosit, do pozadia jej fukat, vlastne co - platit by jej mal za to, ze to tam bude osviecovat svojou existenciou... :-DDD

Veru chapem. To uz je pre docenta Chocholouska :)
------------------
Nechajme to radsej tak, zda sa, ze kazdy hovorime inou recou.

Sejla

dalsi, ty sa tu hráš na jediného príčetného a racionálneho človeka a pritom vychádzaš z tvojho chorého mizogynného presvedčenia, že žena je neschopná vybaviť si vlastnú hypotéku, neschopná šetriť peniaze pre budúcnosť, neschopná pozerať sa na veci z viacerých uhlov, z dlhodobého hľadiska, že zákonite chce využívať chlapa, aby mohla bývať zadarmo, že ju treba vychovávať ako malé dieťa, že ju treba naučiť, aby si vážila peniaze a živobytie, pretože je odkázaná na mužovu pomoc. A mimochodom, tvoj návrh ju výrazne znevýhodňuje po finančnej stránke, lebo ak mu bude platiť nájomné ako podnájomníčka, tak v prípade rozchodu to bude ONA, kto bude mať "UŠLÝ ZISK"... ale na to si akosi pozabudol.

dalsi

hm..Dnes 08:17.... vies, to je otazka pohladu. Vidim to inak, pretoze domacnost taham na oboch koncoch, nie len za jeden. Viem o com tu hovorite, chapem vas pohlad na vec, ale je to kratkozraky pohlad, obmedzneny iba na nejaku fobiu z financii. Je lahsie vzdy rozhadzovat, hrat sa na bohema, ako robit nepopularne, no potrebne patrenia. Lenze prave v zlej situacii sa potom ukaze to podstatne a dolezite. Nie len pocity - chcem, inak nemozem atd.

Nema zmysel tu uz argumentovat, Boris to zrejme uz ani necita, rezignoval. Taky muz, pripadne mne podobny, sa moze okoliu javit, ako nejaky kalkulator. Lenze druha strana to vidi inak. Mate skresleny pohlad na vec, lebo nevidite to ostatne, co je za tym. Naviac vyjadrit to v par slovach pisomne je tazke. Mozno sa vam to bude zdat divne, ale ked si muzi precitaju prispevky zien, co tu pisali o kalkulacii Borisa, tak im sa bude zdat, ze tie zeny kalkuluju. A ze takych zien, je v dnesnej dobe hodne, vidim vo svojom okoli, ako tahaju z muzov peniaze a na vlastnych sedia, chlp nepustia.

To ako niekto naraba s financiami, ci kalkuluje, ako hovorite, nema nic spolocne s tym, aky je. Niekto vie narabat s fianciami a niekto sa riadi iba pocitmi. Ked vsak dojdu problemy, tak z tych pocitov dieta nenakrmite. Je sebecke, ze niekto chce spravodlive delenie financii ? Je kalkul, ze niekto plati za zivotnu uroven druheho, ci je kalkulom syslit si financie, ved nech to plati niekto iny, napr. muzicek ? Kto potom z nich kalkuluje ? Kalkuluje ten, co nechce minat peniaze, alebo kalkuluje ten, co chce hento, tamto, vela, ihned, musi mat atd...? Komu ide o peniaze ? Ten, co nerozhadzuje, byva casto skromny na rozdiel od toho, co plytva peniazmi. Ten ich potrebuje vela, aby mohol rozhadzovat.

Asi som hrozny kalkulator, ked viem vyjadrit obycajne percenta, ktore zvladne rozpisat aj ziak zakladnej skoly a ked popri kalkulaciach, moja zienka plati do spolocneho minimalne odvody. Zato bezne dostava darceky len tak napr. v hodnote 150EUR, na sviatok darcek v hodnote cca 250EUR a ja na sviatok dostanem tak pusu a potrasenie rukou: vsetko najlepsie. Alebo dostanem darcek a o par mesiacov mi ho zoberie a preda si ho, ze sa jej nepaci /a peniaze si necha/.

ad stavebko a buduci rok..... ano viem, o tom. Zatial to nic nemeni. Ak to takto pojde dalej, tak sa im ludia na stavebko aj vykaslu.

ad pocit krivdy.... vzdy ma niekto pocit krivdy. Inak to ani nebude.

hm..

dalsi, a aky kalkul tej zeny tu vidis? ta inkriminovana zena sa tu ani raz nevyjadrila, ci je/nie je ochotna platit to a v takej vyske..riesi to tu len on a miesto toho, aby si sadol a hodil rec s nou tu vypocitavo kalkuluje a preratuva s ludmi na fore, co ma spravit, aby sa necitil zdierany..byt ta zena a toto si precitam, kaslem na neho aj s jeho bytom..ja tu vidim jedine nechutny kalkul muza

btw. nezabudni, ze zenuske budes musiet buduci rok nasetrit o 4 stovky viac, aby dostala statnu premiu..inak, mat tak prespekulovane financie a percentualne vycislenie na desatinne miesto, kolko do domacnosti dam ja a kolko druhy..je pre mna osobne desive..navyse si tu viac krat spomenul, ze tvoja zena toho ani doma velmi neporobi..tak sa pytam, ci tvoja prilisna angazovanost v tejto teme a sympatizovanie so zakladatelom nesuvisi s problemom akceptacie skutocnosti, ze ty si ten, co dava ovela viac a ona len sedi na riti..necitis nejaky pocit krivdy???

dalsi

enriqa37 Dnes 14:11 - ty vidis kalkul muza, ja vidim kalkul zeny. On si polozil len otazku o nepomere.

ewelin2828 Dnes 14:26 - ako kedy. To sa neda takto povedat, zeby uplne nic nerobila.

ewelin2828 Dnes 14:32 - uz mame dieta.

A kto hovoril, ZE JA DELIM rozpocet domacnosti NA POLOVICU ??? Pomer nakladov delime inak.

Momentalne je domaci rozpocet hradeny z 11,5% mojou drahou polovickou a 88,5% hradim ja. Okrem toho jej NAVIAC, ZO SVOJHO mimo rozpoctu - platim stavebko, aby dostala plnu statnu premiu a detto plati aj pre malicke. Tak isto vsetky bytove upravy, opravy, nabytok, zariadenie, platim ja mimo rozpoctu.

ewelin2828

inak neviem, nepoznám ani jedného z vás, nechcem (nemôžem) súdiť, ale...
čo budete robiť, ak sa vezmete a budete mať deti? to aj potom pôjdete vo všetkom na polovicu??? no možno, že všetci, čo sme na teba "vybehli" ti krivdíme a len si opatrný, lebo poznáš svoju partnerku a bojíš sa, aby ťa nezneužívala...ak je to tak, sa divím, že si s ňou stále...ale ak to tak nie je a proste ty si strašný "držgroš" alebo ako to nazvať, potom sa zas divím jej.....a ak ste obaja rovnaký a pre jeden cent by ste si dali koleno prevŕtať, tak sa obávam, že sa budete večne len hádať...
ale to ja len tak nahlas uvažujem, že ktovie ako to je v skutočnosti medzi vami dvoma (nikoho som tým nechcela uraziť, nepoznám teba ani tvoju partnerku, neže sa nahneváš :D )...veď vy najlepšie viete aká je realita ;)

enriqa37

...kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. ...
tak z tohoto mi vychádza že jeho štve že bude mať vyššie výdavky ako ona?!?!?!......nechápem však byt je jeho majetok...ona možno meačne na tom bude lepšie o pár eur ale byt ostane vždy jeho majetkom...príde mi to ako by sa bál aby si dievčina náhodou neušetrila nejaké to euro navyše......to je to čo mi na ňom vadí ten závistlivý vypočítavý kalkul....takého chlapa by som nechcela ani zadarmo....a skôr ako sa do mna pustíte...bývam s priateľom v mojom byte a neberiem od neho žiadne fifity fifty nájomné ani energie ...skrátka platby idú všetky z môjho účtu tak ako doteraz...ale zas dovolenky a podobné veci ...posedenia výlety strojčeky na zuby pre deti platí on...nákupy riešime tak že kto je práve v blízkosti obchodu ten nakúpi ale nikdy sme sa spolu neúčtovali....sme predsa partneri a žijeme spolu...