Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
ja keď som začala bývať s prvým priateľom , tak som automaticky peniaze brala ako "naše" teda hlavne svoje :)
čo som zarobila , ja som pomohla keď som mala a on tiež na oplátku , nemuseli sme riešiť , akú časť z výplaty mu dám , prišla výplata a automaticky som odpočítala na účty , nákup a podobne , keď zarobil priatel / podnikateľ / tak takisto , takže dievčinu by mohlo trknúť aj samú , že peniaze nerastú na strome :)
ale samozrejme treba sa spoločne o tom porozprávať , lebo ty vieš aká je , možno čaká , že to budeš ťahať ty ja neviem dnes sú rôzne typy žien ...
ivana456:
existuje nieco vo financnom svete - pojem, ako "usly zisk". Kazdy si so svojim majetkom moze robit co chce. Tym, ze tam budu byvat, ho nemoze prenajat. Islo len na poukazanie toho, ze ak startuju na rovnako pri zakladani domacnosti, tak maju zdielat rovanke naklady. V tomto pripade vsak muz plati neporovnatelne viac. Ide o zakladajucu sa domacnost, preto nemozu vediet, ci so sebou ostanu.
Otazka bola o spravodlivom deleni nakladov.... Nie o tom, co by muz mal, ci nemal. Ten muz si moze tie peniaze ako nechat, tak ich moze pouzit - odlozit pre deti, alebo inym sposobom vratit partnerke. Ide tu o to, aby sa jeden necitil, ze druhy zije na jeho ucet.
Keby bol rolnik a vypestoval potraviny, tak tie su tiez zdarma a tak by zena nemusela prispievat ani na tie, nie ?
A kebyze ma na pozemku nasadene v sade dreviny s rychlym rastom + solarne panely si kupil, tak je energeticky samostatny a energie a kurenie maju tiez zdarma a ani na tie mu netreba prispiet ?
Existuje este jeden pojem: PRIZIVNICTVO. A to je, ked jeden zije na ukor druheho.
Naklady na domacnost su smiesne v porovnani s platenim o sumach o ktorych sa tu bavime. A preto je asj smiesne, ze sa niekto chce "nabalit", ked bol ten sikovnejsi a poriesil veci tak, ze nemusi mat domacnost, ine naklady.
Asi najlepsie, co tu padlo za riesenie, je to, scitat vsetky naklady domacnosti, dat o nich vediet zene a nechat na nej, kolko je ochotna sa na nich podielat.
Da sa fungovat aj takto, ze jeden pre druheho robi vsetko, ale potom to dopadne, ze ten druhy robit nic nemusi a nerobi to dobrotu. Vacsinou, to co ma clovek zadarmo, si moc nevie vazit.
A znovu, aj keby platili vsetko pol na pol, nic to nehovori o nakladani muz s financiami, ktore dostane od zeny /moze jej ich vracat inym sposobom spat/. Rieseni je vela a najlepsie, ked sa obaja vedia dohodnut. Je zbytocne sudit niekoho, koho dobre nepoznate na vyrokoch, ktore si naviac zle vysvetlujete a nevidite ine alternativy, ine riesenia a ine pohady.
Verim, ze vela zenam to vyhovuje /urcite by to vyhovovalo kazdemu, aj muzom/, nemusiet nic robit a mat vsetko zdarma...
caute, pozeram, ze diskusia pokracuje ..
dalsi, orsim, aj mne vysvetli, ako by bol Boris stratovy, keby mu ona neprispievala na hypoteku.
Tj, keby mu ona nekupovala castr jeho bytu. (Hypoteka = postupna kupa).
Keby Boris byval sam, tak by platil tu istu sumu. Alebo si myslis, ze ked sa banka dozvie, ze tam byva s priatelkou, ze mu zdvihnu RPMN?
Velmi pochybujem, ze ona u rodicov plati cast nadobudacej ceny ich bytu...
Napad, ze jeden z partnerov da svoj byt do prenajmu a prestahuje sa do prenajateho, len aby ten druhy partner platil viac ... to je spravodlivost ? To je chore. Sori.
Ked clovek niekoho lubi, tesi ho prospech milovaneho a boli ho vsetko zle, co sa deje milovanemu.
Navyse by to bolo za cenu dyskomfortu ich oboch, stahovky neistoty .. Mna by taky chlap udivil a znechutil, velmi by som rozmyslala, ci s nim pokracovat. Cele je to ako o cudzich ludoch.
Oni chcu spolu zit, spavat, ona sa pravdepodobne bude o tu domacnost starat...
&&&&&, o Danu si nerob starosti. Jej pribeh je s najvyssou pravdepodobnostou fiktivny (on si plati fond oprav na vlastny dom..) a Dana bude tiez niekto z tejto diskusie. Najskor chlap.
sejla
stratovy by nebol, len z urciteho pohladu.Ale ty to delis na dvoch samostatnych jedincov. Lenze ak su par, on moze svoj byt prenajat, mozu ist byvat za rovnake, alebo drahsie do podnajmu a ona bude platit viac. On si pokryje vydavky z prenajmu svojho bytu a potom to bude uplne fer. Lenze ona tym padom by platila podstatne viac. Takze on prichadza o prijem z prenajmu, plus ona by platila este viac. Tak co je za problem, zeby mala platit PODIEL na nakladoch, nehovorim aky velky...., akoby si zobrali bezny prenajom ?
Tym, ze on plati hypo, tak ju odbremenuje od najmu. Chapeme sa ? A prosim, neklad mi do ust nieco co som nepovedal....
75e mesacne je max spravodlive, preco by ti mala ona platit hypoteku?:D jedine ze prepisem pol bytu na nu ;)
dalsi, ona ale nie je odkázaná na podnájom. Môže si vybaviť hypotéku, alebo ostať u rodičov. A keby aj bola odkázaná na podnájom, tak aký má význam pre neho robiť si z nej biznis? On si ten byt kúpil pre seba a nežije u neho žiadny podnájomník a tak by to aj ostalo, keby sa k nemu nenasťahovala priateľka. A stále si neodpovedal, ako by bol on stratový, keby sa rozišli a ona neplatila podnájom. A interpohlavné rozdiely nerobím.
sejla:
asi necitas, co pisem. NIKDE SOM NEHOVORIL, ABY MU PLATILA HYPOTEKU. To, ze nejdu do spolocneho bytu, ale on musi platit hypoteku, tym ona zije v byte BEZ NAJMU a jemu prislucha podiel na odmene za to, ze nemusia platit najom.
Dana111 to vystihla presne. Poloz si otazku, zeby zena mala hypoteku a muz by jej prispieval iba na ostatne vydaje. Tiez by to nebolo fer. Netreba sa na to divat, ci to plati muz, ci zena, ale drzat si objektivne hodnotenie. To je vsetko k ich momentalnej situacii, ktoru mozu kedykolvek zmenit a nastavit inak.
Borisko , ty si aj rozumieš s dotyčnou? Ak ťa toto trápi, čo sa tu pýtaš....poradím Ti, nieže si ju vezmeš za ženu niekedy!!!! Keď si budeš v budúcnosti istý nejakou ženou....sem ani nepáchneš a nebudeš riešiť nič s cudzími ludmi....
PS: Ženy treba ľúbiť:), pochopiť láske, pochopiť pravidlu dávať do vzťahu, nie brať....a budeš numero uno casanova la tuti francesco :). ( s rezervou)
Kikarika....podstatný super postreh...čo to rieši Boris na internete. Nech si to vydiskutuje s ňou. Priama komunikácia, na rovinu, taktne. Nabudúce sa príde spýtať, či má s ňou mať dieťa či nie :D.