Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte

Príspevok v téme: Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Boris26

Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?

dalsi

Ci ma lost dieta, to neviem. Nie som lost.

babetta741: sedis si asi na usiach, resp. na ociach - nejaky problem so zrakom ? Lebo celu dobu tu vypisujem, ze mu NEMA PLATIT ZA HYPOTEKU, ale za POMERNU cast bezneho NAJOMNEHO v danej oblasti, ked to ma byt fer !!! Na zdoraznenie vykricniky !!!

babetta741

evelin, mas pravdu.
dalsi, to je neuveritelne: hypoteka nema s nadobudacou cenou bytu nic?
Ved tu cely cas vysvetlujes, preco je spravne aby ona prispievala na hypoteku a teraz ..

ewelin2828

hmm..nečítala som všetky príspevky, ale fakt nemôžeš od priateľky žiadať aby ti prispievala na úver...je to tvoj byt a podľa toho čo píšeš, že len chcete začať spolu bývať, nemôžete vedieť čo s vami bude o pár mesiacov, za nejaký ten rok dva a ak sa rozídete, ty budeš mať byt, na ktorý ti ona prispievala a ona bude mať veľký prd (s prepačením)...
Ak to proste chcete mať podelené do jedného centu, tak nech platí polovicu energií, polovicu na hygienu a aj stravu (áno chalan viac zje, ale myslím, že žena míňa viac vody a hygienických a kozmetických prípravkov, nie? :)
Inak fakt neviem, s priateľom som toto v živote nemusela riešiť...On si spláca úver, náklady na bývanie máme cca na polovicu...alebo možno aj on o niečo viac platí, neviem to presne, neskúmame to....my nikdy neriešime kto čo bude platiť a nikdy sme ani poriadne neprerátavali kto koľko mesačne míňa...síce nezarábame nijako veľa (priateľ zarába o niečo viac ako ja), ale naozaj sme toto nikdy neriešili....my sme radi, že môžeme spolu bývať, ľúbime sa a fakt nám ku šťastiu netreba prerozdeľovať medzi nás dvoch posledný cent :)
A mimochodom, ak to chceš takto deliť, tak sa potom nediv, ak bude priateľka od teba chcieť vyplatiť jej za upratovanie, varenie, pranie, žehlenie..proste za všetky domáce práce, resp. si to budete deliť na PRESNÚ POLOVICU :)

dalsi

ivana456
Dnes 11:12

citujem :

"To co by dalsi povazoval za zneuzivanie (byvanie v byte partnera bez uhradenia casti nadobudacej ceny bytu), ja vidim ako OK."
-------------------
Asi sa mi sniva... Nikde som nepovedal, ze mu ma platit hypoteku ;)

Tak isto som nikde nepovedal nic o hradeni casti NADOBUDACEJ CENY bytu.

Hovoril som o zvazeni POMEROVEJ platby, kolko by platili INDE ZA NAJOM a z tejto sumy vypocitat pomernu cast.

Nedivam sa, kto je chlap a kto zena, ale ze jeden ma tahat vsetko a druhy minimum. Samozrejme, taka materska urobi aj takuto situaciu, ale to uz je ine. Toto je len jeden parameter vypoctu a cielom je, aby mali SPRAVODLIVO rozdelene naklady. Nic viac, nic menej. Emocie do toho netahajte.

A len tak mimochodom, to co sa zda, ze tu radim Borisovi je jedna vec, lebo odpovedam na jeho otazku a ako to mam zariadene so svojho drahou polovickou, je vec druha. V konecnom dosledku by ste asi boli prekvapene, ze plati do spolocnej kasy menej, nez som odporucal Borisovi. Nieco sice plati, ale v konecnom dosledku dostava viac /setrim aj na jej ucet za nu/, ako dava. A aj tie jej platby by sa dali zrusit a nemusela by platit, ale som tej zasady, ze co ma clovek zdarma, tak tym plytva a nevazi si toho.

Dietatku tiez setrim, ale tie peniaze chcem pre neho pre pripad, ze ich bude potrebovat, ale chcem ho vychovavat k samostatnosti tak, ze ich potrebovat ani nebude.

Drzim sa totiz zasady: dajte cloveku chleba a nasytite ho. Naucte ho, ako si ho urobit a uz nikdy nebude hladny.

ivana456

ebi, suhlasim.
Za lasku lasku, za starostlivost o zivobytie starostlivost o domacnost, za tvrdy kalkul tvrdy kalkul.
Mne je milsie mat lasku nez ucet vyssi o par stoviek. Radsej chcem mat lasku nez "pravdu". Nech si to kazdy urobi podla seba. Potom nech sa necuduje.

ebi777

ak by som bola chlap, od ženy by som nepýtala žiadne peniaze za nájom,,, ako chlap by som mala povinnosť sa o ženu postarať, veď som chlap nie :D :D :D a za oplátku žena by mala vytvárať v dome(byte) teplo domova

tak to bolo odjakživa už v praveku

ivana456

Nema vyznam hadat sa o nazor.
Ked dalsi a hocikto iny povazuje za spravne, aby si partneri prispievali na hypoteku, ked spolu byvaju, ok. Nazor. Spravne je deklarovat nazor, ak je pre spoluzitie dolezity. Ved ludi si vyberame aj podla ich nazorov.

dalsi, ved prave. To, ze on by prenajal svoj byt a spolu by sli do podnajmu - aby on nemal usly zisk - to mne pripada ako jednanie medzi cudzimi ludmi. Ty to povazujes za spravne. Ja nie. Ja by som nechcela teba a ty by si nechcel mna. Pohoda. Kazdy sme ini.
Ked niekoho ja milujem, nekalkulujem usly zisk a tesim sa, ked mu mozem urobit dobre. Pritom si ale zlahka strazim nejaku reciprocitu a neparazitovanie, obojstranne. Nechcem sa citit ani ako parazit, ani ako zneuzivany blbecek. Iba mam inde hranicu nez napr. dalsi. To co by dalsi povazoval za zneuzivanie (byvanie v byte partnera bez uhradenia casti nadobudacej ceny bytu), ja vidim ako OK. S dalsim by sme sa k sebe nehodili a to je vsetko.
Boris chcel radu a dostal kvantum rad a nazorov. Je na nom, ako otazku nastoli a na nich oboch, ako sa dohodnu. I tak še da, i tak še da.