Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Podľa vašej logiky by mal potom s ňou podpísať zmluvu aj o tom, že keď mu dôjde nedoplatok za energie (čo mu určite dôjde, ak by tam žili dve osoby namiesto jednej), tak by to mala zaplatiť aj jeho priateľka, lebo môže sa stať ja to, že ona od neho odíde a nebude sa chcieť podieľať na zaplatení preplatku. Ona by tam rok bývala v podstate zadarmo, pretože bývanie v dvojizbovom byte na osobu za 75 eur - tak to nezoženieš nikde.
„inak ma ide rozdrapiť, keď toto počujem, že dnes má žena robiť rovnako ako chlap, ale veď o domácnosť sa musí starať rovnako ako 30 rokov dozadu...to je hrozné, žena má robiť všetko a chlap už ani nemusí rodinu finančne zabezpečiť...si myslíte, že ste tu len na okrasu? :D“ – A kde som ja takéto niečo napísal? Si prečítaj ešte raz poriadne čo som ja napísal o práci v domácnosti, ako má byť rozdelená.
„bohužiaľ nie je pravda, čo píšeš, aj dnes má byť chlap živiteľom rodiny..“ – To už nie je pravda, lebo v rámci rodovej rovnosti sa vydávajú rôzne zákony, ktoré majú ženám zabezpečiť rovnaké podmienky v práci ako mužovi. Pokiaľ viem, tak práve nedávno vláda schválila stratégiu rodovej rovnosti. To sme si nevymysleli my muži, ale vy ženy, takže sa podľa toho aj riaďte! Navyše, myslím, že o otm by mala rozhodnúť jeho priateľka či chce mať muža, ktorý síce zarába oveľa viac ako ona, ale takmer nikdy nie je doma, lebo je celý deň v práci, vôbec jej nepomôže v domácnosti atď. Áno, tradíciou bolo, že muž zarobil viac ako žena, ale tradíciou bolo aj to, že muž strávil niekedy v krčme viac času ako pri rodine, svoju ženu a deti týral, podvádzal ju s inou ženou – skrátka, že bol v rodine diktátor a žena bola jeho poddanná, chcete aj takéto tradície? On jasne píše, „Ale ak sa tí dvaja poznajú dlhšie, t.j. niekoľko rokov a on chce od nej, aby mu pomáhala splácať hypotéku, tak naozaj len pod podmienkou nejakej zmluvy, kde on garantuje, že v prípade rozchodu má oná na tú alikvotnú časť nárok..“ – a čo opotrebovanie bytu – aj to by malo byť potom v zmluve.
„to by bola ona dost hlupa, keby na to pristupila bez nejakej zaruky.“ – Načo záruka? Veď vravím, žeby platila iba toľko čo by platila, keby bola v podnájme? Neprišla by v podstate ani o cent! On si to chce vyskúšať ako by to bolo s platením výdavkov v domácnosti, ak by spolu žili – teda s platením všetkých výdavkov.
lev86: to, či píšeš by bolo možno vhodné, ak by sa tí dvaja dlho nepoznali a len to idú spolu skúsiť, oukej, nech idú fifty fifty, aj keď mne to príde veľmi divné, splácať niekomu úver len tak..keď už, nech to nazve teda tým nájmom a nech jej dá aj nájomnú zmluvu a nech si pekne platí aj dane :D
Ale ak sa tí dvaja poznajú dlhšie, t.j. niekoľko rokov a on chce od nej, aby mu pomáhala splácať hypotéku, tak naozaj len pod podmienkou nejakej zmluvy, kde on garantuje, že v prípade rozchodu má oná na tú alikvotnú časť nárok...aj keď chlap, ktorý má priateľku dlhšie obdobie a myslí to s ňou vážne, by podľa mňa toto nemal vôbec riešiť...bohužiaľ nie je pravda, čo píšeš, aj dnes má byť chlap živiteľom rodiny...tak nech si to chlap nacvičí :)
inak ma ide rozdrapiť, keď toto počujem, že dnes má žena robiť rovnako ako chlap, ale veď o domácnosť sa musí starať rovnako ako 30 rokov dozadu...to je hrozné, žena má robiť všetko a chlap už ani nemusí rodinu finančne zabezpečiť...si myslíte, že ste tu len na okrasu? :D
Neviem či ti moja rada bude ešte platná, keďže tvoj príspevok je z 30. septembra, neviem či nenapíšem veci, ktoré tu už niekto iný napísal (nemám čas čítať 14 strán komentov, prečítal som si iba strany 11-14), ale mám proste veľké nutkanie sa tu vyjadriť a podporiť ťa Boris. Ten byt ešte nie je tvoj, ten bude až vtedy, keď ho splatíš, ale to sa vôbec nemusí stať a ty prídeš o všetky peniaze, ktoré si do toho vložil. Vtedy by si mal podľa logiky niektorých tu prítomných pýtať nazad peniaze od tvojej priateľky, rovnako ako v prípade, žeby si mal jej vyplatiť peniaze, ktoré ti zaplatila, ak by ste sa rozišli. Myslím, že väčšina žien žije ešte niekde v roku 1900, kedy bolo finančné zabezpečenie rodiny na mužoch, lebo ženy nemali také možnosti na zamestnanie ako dnes. Dnes je už iná doba - keďže tvoja priateľka zarába rovnako ako ty, tak by sa mala rovnako podieľať aj nákladmi na domácnosť. A medzi tie náklady patrí aj hypotéka, pretože ako to tu aj niektorí napísali - keby ste bývali v podnájme, tak by určite neplatila iba za energie. Pýtaj ju toľko peňazí, ktoré by dala za nájomné. Vtedy nemôže nič namietať, a ak áno, tak nech kľudne býva ešte s rodičmi. Aj keby ste sa rozišli po roku-dvoch – tie peniaze, ktoré by tebe dala na hypotéku, by predsa dala aj na nájomné, nebola by vôbec stratová. Ak by ste zostali dlhšie, tak predpokladám, žeby ste sa už asi zobrali, a vtedy by si mohol byt prepísať aj na ňu. Škoda, že si nenapísal, či plánuješ aj svadbu, alebo chcete žiť na divoko (v kohabitácii ako sa tomu hovorí odborne). Ak plánuješ svadbu, tak sa dohodni s priateľkou takto: „Kým sa nezoberieme, budeš mi prispievať na hypotéku, rovnako aj keď sa zoberieme, ale vtedy by som už byt prepísal aj na teba – a ak by sa aj rozviedli, tak by som ti musel vyplatiť tvoju polovičku.“ Veď ty chceš dobré pre oboch. To by bolo iné, ak by ste obaja zarábali cez 1000 eur – vtedy by si tých 100 eur čo ti dala na hypotéku tak nepocítil, ale predpokladám, že tvoj príjem sa pohybuje na úrovni 500-600 eur. A tie reči ostatných – že ty si tú hypotéku brať nemusel – veď ani tvoja priateľka sa tam nasťahovať nemusí, môže sa nasťahovať až keď budete manželia a vtedy môžeš byt prepísať aj na ňu. A ako to tu niekto písal – po čas aj tak budeš musieť vymaľovať, možno vymeniť podlahy či okná, dvere atď. To tiež povedia ostatné ženy, že si to máš zaplatiť sám, keď sa na opotrebovaní týchto vecí podieľala aj tvoja priateľka? A tie reči – že domácnosť bude pravdepodobne na pleciach priateľky – jedine vtedy by to malo význam – ty by si platil hypotéku a ona by ti doma varila, prala, upratovala. Ale ak nie, ak sa tiež budeš podieľať na prácach v domácnosti, tak by ti mala prispievať aj na hypotéku. Vo väčšine domácnosti je to tak, že práce domáce práce majú na starosti ženy, ale väčšinou je to tak, že muži aj viac zarábajú ako ženy a trávia v práci aj viac času, takže jasne, že domáce práce zostanú na pleciach ženy. Boris, napíš prosím ťa ako si sa rozhodol, aj za cenu, že ťa tu niektorí virtuálne ukameňujú.
Boris sa s ňou chudák podľa mňa radšej rozišiel keď si to tu prečítal :))
dalsi ale ja s tebou súhlasím, tak na mňa neštekaj :) na iné môžeš :))
V 99% súhlasím s názormi mužov, jednoducho preto, že sú logickejšie a teda správnejšie.
zda sa, ze je tazke pochopit, ze sa jedna o princip spravodlivosti a nie o nejake "nabalenie" na niekom.
Partnerstvo beriem za rovnopravnost a spolu s vyhodami rovnosti, prichadzaju aj nevyhody. Nie, sa tvarit, ze chceme vyhody, len ked nam to vyhovuje.
ozaj by bolo vtipne, keby rovnaku temu zalozila zena, akoby sa reakcie zien obratili...
dalsi,2.10.14 si napisal:
"a preco by nemala platit polovicu nakladov typickeho najomneho v danej oblasti /pripadne zlavneneho najomneho/, ked muz plati hypoteku sam zo svojho a inak, keby sli byvat inde, platili obaja najomne fifty-fifty ?
Nie je jedno ako tu platbu nazves ? Vsetkym nad polovicou realnych prevadzkoch nakladov (kurenie, elekrtina, voda, kabel, jedlo, cistiace prostriedky, ..), co by partner tomu druhemu platil, sa cela vec dostava niekam inam. Najomne medzi buducimi manzelmi ... uffff.
Ten milenec, ktory by tomu druhemu platil najomne (hypoteku), by podla mna musel byt nejaky chudak. Normalne sebavedomy clovek by vytrestil oci a rozlucil by sa.
Som rada, ze nemam tvoje videnie financnej spravodlivosti.