Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte

Príspevok v téme: Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Boris26

Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?

lev86

1karma1 - z toho čo si napísala, tak ty si tá čo nevie o čom je život, nie zakladateľ tejto diskusie. Žiješ si v akejsi romantickej predstave zo stredoveku. Sama píšeš "Zarábam niečo viac ako je minimálna mzda a áno, síce ešte nebývam (asi si myslela sama, bez rodičov), " a chceš tu druhému radiť ako má vyjsť s nákladmi na bývanie. "Nemusím šetriť, pokiaľ viem, že by sme vyžili trebars aj z môjho platu, tak nech...len chcem byť šťastná po boku mojej lásky." Tak ak vyžijete aj z tvojho platu, ktorý je iba o trochu väčší ako min. mzda, tak klobúk dole, ale pochybujem, to by ste museli byť obaja iba o chlebe a vode. Sama tu kritizuješ, že ľudia baštia iba po materiálnych veciach, a pritom ten chlap chce na jednej strane od priateľky, aby mu prispievala na hypotéku, ale na druhej strane jej možno nikdy nezahne, na rozdiel od chlapov, ktorí svojím manželkám všetko platia, kupujú drahé darčeky, ale v práci trtkajú svoju sekretárku. Takže vy ženy by ste sa sami mali rozhodnúť čo je pre vás dôležitejšie - či to, aby vás chlap zarábal 2000 eur alebo aby vám bol verný. Pretože väčšinou chlapi, ktorí sú úspešnejší a dobre zarábajú sú väčšinou aj sebavedomejší, majú na milenky aj viac peňazí, a aj samotné ženy idú skôr po takých chlapoch.

1karma1

doubledog :) keď budeš takto premýšľať, stále ťa bude niečo v živote trápiť. Keď si to o mne myslíš, tak s tým už ja nič nespravím, to je tvoje zmýšľanie a tvoj postoj. Ja viem, aká som a viem, že čím viac peňazí by som mala, tým štedrejšia by som bola, to sa poznám, to ty ma nepoznáš. A ani sa ti nečudujem, že máš takýto názor, lebo ako vidím v dnešnej dobe je veľa sebeckých ľudí, ktorí myslia len na seba. A ty si zrejme nemal ešte šťastie na človeka, ktorý by nebol na peniaze. Nehovorím, že z lásky sa dá vyžiť, ale prosím ťa, všetko sa dá S LÁSKOU. Uvedomte si, že stačí iba prepnúť myslenie iným smerom a pochopíte. Ja naozaj viem, o čom hovorím. :) Pozri, ak s ňou chce bývať a plánuje s ňou budúcnosť, tak preto, že verí, že je pre neho tá pravá a rozumejú si. Tak prečo si robí iné starosti. A, ak je ona inteligentná rozumná žena, tak vie aj sama, čo má robiť. Asi ma nikdy nepochopíš, lebo ty ani nechceš pochopiť pointu lásky. Si zakomplexovaný z dnešnej doby a tým, že všetci, resp. hlavne ženy sú na peniaze a chcú sa priživiť. Ale stačilo, žeby si raz stretol takú, pri ktorej pochopíš, o čom som ti písala. A prajem ti, žeby si takú našiel. :)

doubledog

ste sa dali nachytat tym, co napisala karma :)
nezabudajme na fakt, ze ona ako zena s nizkym prijmom bude z niecoho takého vyrazne profitovat.

nepoznam zenu, ktora ma dost penazi a zaroven nerozmysla nad tym, ako ich spravodlivo podelit.

pekne reci o nehynucej laske vedu vylucne zeny, ktore maju maly prijem.
pre nich je to samozrejme dobra strategia, pripravuju si tak podu na to, aby za nich muz platil.
len co by karma zacala viac zarabat, zacne o peniazoch aj viac rozmyslat a jej pristup sa zmeni.

ludia, nebudte naivni.

to, ze niekoho milujem, neznamena, ze stratim rozum, co sa tyka financii.

Delete

1karma1 - krásne...som naozaj vďačný, že som mohol niečo takéto čítať a že ešte niečo takéto existuje. Velikánska poklona :)

lev86

Žena má prispievať do domácnosti primerane ku svojmu platu - teda ak zarába rovnako ako muž, tak by mala rovnako hradiť náklady na domácnosť. A to isté platí aj o domácich prácach - tu teda záleží ešte aj na tom aký čas strávia v práci, je jasné že ak by jeden z nich pracoval 12 hodín a tn druhý 8, tak by mali domáce práce zostať na tom čo robí 8 hodín, bez ohľadu na pohlavie. No škoda, že tu Boris nenapísal ako by to oblo u nich v domácnosti s domácimi prácami, ale tak nejako si to predstavujem aj u nás doma. To čo som napísal o príjmoch žien a mužov - to bolo kvôli tomu, že tie pravidlá ako muž platí za ženu, muž zabezpečuje finančne rodinu pochádzajú ešte z čias, kedy ženy nemali také možnosti sa zabezpečiť finančne aj sami ako majú dnes, a boli takmer výlučne závislý od mužov. To isté platí aj o domácich prácach - kedysi ic hmuži nerobili, lebo celý deň pracovali na poli a teda ani nemali čas ich robiť. Ale dnes je to už inak, takí chlapi, ktorí trávia v práci rovnaký čas ako ženy a doma nepomôžu sú v podstate lenivci. A s tým jedlom - aj ja mám takú skúsenosť, že síce ja zjem toho viac čo sa týka kvantity ako moja priateľka, ale priateľka zase zje viac sladkostí. A ten chalan napísal, že napoly by šla drogéria aj kozmetika - v čom majú zase väčšie náklady ženy. Niekde som čítal, že to riešia takto: Dajú sa dokopy obidva príjmy a z toho sa platí nájom alebo hypotéka, energie, strava, poistky, sporenie na horšie časy, auto, oblečenie, obuv či krúžky pre deti, dovolenka, a čo sa zvýši, sa rozdelí napoly pre každého manžela, a s tými peniazmi si už každý robí čo chce. Len tu je ten problém, že je rozdiel, keď človek zarába 500 eur a keď zarába 1000 eur, a keď sa na osobu zvýši 20 eur alebo 200 eur. A ten chalan asi zarába bližšie k tým 500.

1karma1

Ja neverím, ľudia. Vy naozaj neviete o čom je láska? Nie len láska k partnerovi, ale celkovo láska k ľuďom a životu? Dávať a nie brať? Nehovorím len o peniazoch, ale aj o tom, že čím viac lásky dáš, tým môžeš byť spokojnejší, že si na tomto svete spravil niečo pekné...niečo, čo spravilo niekoho šťastným...o tom je tento život, nie o hmotných veciach. Veľakrát mi bolo ublížené, ale aj tak budem pomáhať, kde sa len dá. Veď to ma robí šťastnou. Vidieť úsmev na tvári niekoho, komu pomôžem. Nehovoriac o tom, žeby to mal byť úsmev na tvári mojej lásky, vtedy budem šťastná...nie vtedy, keď budem mať ušetrené peniaze, ktoré som mohla radšej "vymeniť" za úsmev na tvári niekoho, koho mám v srdci. Zarábam niečo viac ako je minimálna mzda a áno, síce ešte nebývam, ale takéto veci ma nepoložia, takéto veci nás nepoložia. Nemusím šetriť, pokiaľ viem, že by sme vyžili trebars aj z môjho platu, tak nech...len chcem byť šťastná po boku mojej lásky. Život nie je o peniazoch a úsporách. Ľudia, čo máte z toho? Ak dokážete vyžiť trebárs aj "z huby do huby" ako sa hovorí, resp. radšej v skromnosti ale láske!
Autor témy nie je zlý človek, len nevie o čom je tento život. Berete ho všetci tak vážne a baštíte len po materiálnych veciach. Tiež si rada kúpim niečo na seba, samozrejme, ak nato mám. Ale keby som si mala vybrať, tak radšej tie peniaze investujem do niekoho, koho milujem a viem, že ho poteším a tým pádom budem potešná aj ja, viac ako z vecí, čo si nakúpim. Týmto len chcem povedať, preboha ľudia, nemyslite takto sebecky, bez lásky...ja dávam 1000 eur a ty zato isté budeš dávať iba 100 eur...a kde je láska, ktorú ti ona dá a hlavne, ktorú jej ty chceš dať, ak ste teda preto spolu. Niečo také ťa pri milovanej osobe nemôže ani napadnúť :) a verím, že ona tiež nebude chcieť,a by si bol nešťastný z toho, že nemáš dostatok korún, preto aj ona ti určite bude ponúkať svoju časť zo zárobku. Ale preboha, nepolemizuj koľko to bude a prečo by mala dávať o toľko a toľko menej. Lásku dávajte, láska vám bude daná...karma vám vráti všetko dobré, no bohužiaľ aj všetko zlé...takže si rozmyslite, ako budete konať a aké myšlienky vás vôbec napadajú...:) ja vám všetkým prajem zo srdca, aby ste pochopili o čom tento život je a verte, že nebudete takíto negatívni.

ewelin2828

nechce sa mi tu citovať , proste z toho čo si napísal som pochopila, že žena má do domácnosti prispievať rovnako ako chlap...hmm, spomínaš nejakú rodovú rovnosť...ale zatiaľ sa mi nezdá, žeby sme natom boli platovo rovnako ako chlapi...proste vo všeobecnosti majú muži väčšie príjmy ako ženy...
ja nepoznám jeden jediný pár vo svojom okolí (teda z tých párov, kde viem kto koľko cca zarába), kde by žena zarábala toľko alebo viac ako muž :) síce tuna spomínaný chalan píše, že majú rovnaký príjem, sú asi výnimka :)
akože mne je jedno, nech sa každý delí so svojimi domácimi nákladmi ako chce...ale ak už chce niekto ísť so všetkým napolovicu, tak potom aj s domácimi prácami (to si asi spomínal :) ale to nevidím moc reálne :D, nech si rozpočítajú jedlo...isto chlap viac zje a podobne..podľa mňa o tomto nie je vzťah..aj keď táto téma nie je o tom...
mohol by napísať autor tejto diskusia, že ako sa nakoniec dohodli :)

jaAty

Ja som na tom tak že keď som prišla ku môjmu bývať tak sme sa dohodli tak že on platí nájomné plus plyn a elektrinu ja platím za TV a net, jedlo a preberem niektoré šeky a odvtedy to aj funguje a neni problém...