Štart do nového dňa

Príspevok v téme: Štart do nového dňa
lilliana

Aké potraviny sú vhodné na raňajky s prihliadnutím na to , aby som nebola po nich ospalá ale plná energie?
Čo si dať kedˇma aj potom prepadne hlad? Cukor som už zo stravy dávnejšie vylúčila cítila som potom otrasne.Radšej prírodný v ovocí.
Postupne sa snažím vylučiť aj jedlá z bielej múky´= ako cukor. Viem, že doteraz som sa stravovala nie najzdravšie. S prihliadnutím na to sa snažím prejsť na zdravu stravu postupne. A prečo zdravú?
Nechcem dopadnúť ako ti ľudia v OKINAWE
Som si vedomá toho, že človek sa zo dňa na deň nemôže stať vegetarianom, ak bol doteraz ALL ŽRAVEC I dem na to postupne. Tak poraďte

Alternativa

Ako uz vies, Igriska, tie stavy v brusku nie su moja "parketa" :o). Ale doma to jeme vylucne pri ochoreni typu chripka, angina, priedusky a vtedy zvacsa nema s cim tato vitaminova bombicka kvasit. Alebo sa mylim?

damaxy

alternativa dakujem za recept bola som na minidovolenke a deti prázdninujú tak sa dostanem ku kompu len v noci,cez den nemám priestor a večer sú tu decká.

Alternativa

Ahoj Damaxy,
pouzivam pohare cca 2 dcl typ horcica, dzemy s "twist-off" zakrucajucim sa uzaverom. Nic nesterilizujem. Med sa dava tekuty. Premiesavanim cast bobuliek popukas. Ak budes skladovat mimo chladnicky, prebehne mierne alkoholove kvasenie /pozor na naplnenie objemu cca 2/3, aby si nemala policku potecenu/ a pri konzumacii ribezle budu v tekutine. Nebudes mat pocit, ze je to med. Ale vyzivove zlozky si zachova med aj cierne ribezle. Skladovanim v chlade kvasenie neprebehne.
Uz som rozmyslala, co je s Tebou, Damaxy, nejako som Ta nevidela v jednotlivych temach. No, Anitka odisla, dufam, ze je OK. A Ty tiez. Napisem Ti mailik. Pekny den.

damaxy

dakujem za tip,ale prosím vysvetlit,teraz mám tečúci med aj ríbezle.Lenže med mi "sadne " zhustne a tie ríbezle majú v nom vykvasit alebo nie?Treba to len uzavriet a nič viac?

Alternativa

Pozrime sa dnes na cierne ribezle. Noo, mile damy, ten recept netreba realizovat hned z rana. Ale ak mate zdroj ciernych ribezli, zvazte, naozaj odporucam.

Čierne ríbezle a ich odloženie na zlé časy
Je čas dozrievania ríbezlí – biele, červené, čierne. Väčšina ľudí čierne odmietne pre ich intenzívnu, typickú chuť, zemitú vôňu. A práve čierne ríbezle sú tým najväčším koncentrátom vitamínov a biologicky cenných látok pre nás. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C 200 mg vit.C/100g ovocia, zatiaľ čo červené a biele ríbezle 70 mg vit.C/100g a citróny a pomaranče 30 mg/100g ovocia. Práve C vitamín podporuje vstrebávanie železa, preto by nemali chýbať u vegetariánov. Majú veľa flavonoidov /antioxidanty s protirakovinovým účinkom a podporou činnosti srdca/, vitamíny skupiny B, karotén, ovocné cukry /sú vhodným ovocím aj pre diabetikov/, organické kyseliny, triesloviny, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, pektín. Majú detoxikačný a diuretický účinok s výraznou podporou imunitného systému. Sú veľmi účinné pri zápaloch v ústnej dutine /aj hrdla/, uvoľňujú hlieny. Denná potreba v nich obsiahnutých zložiek je pokrytá 15 ks čiernych ríbezlí.
Kde čierne ríbezle nájsť v zime, v chrípkovom období? Predsa vo svojej špajzi alebo pivnici. Ako na to?
Ríbezle umyť a nechať na sitku odkvapkať. Odstopkované nasypať do čistých a suchých pohárov max. do 2/3 objemu pohára, zaliať tečúcim medom /len do 2/3 pohára/, opakovane premiešať lyžicou /uvoľnenie vzduchových bublín/ a uzavrieť. Odniesť do pivnice. V dňoch, keď Vás navštívi chrípka alebo angína, treba pohárik otvoriť a dať si po lyžičkách. Táto vitamínová bomba chutí ako čučoriedky v jemnom alkohole a urýchli uzdravenie.
Poznámka: ak naplníte poháre medom do vrchu, musíte ríbezle skladovať v chladničke. Prekvasením pri izbovej teplote sa Vám objem „vytlačí“ von z pohára.

Alternativa

Na zaciatok dna hadanka, ktoru s oblubou davalo jedno male dievcatko dospelakom. A vysledok? Nikto jej to neuhadol. Tak skuste aj Vy :D. Ak budete chciet kontrolu Vasej odpovede, chodte do temy o ovocnych a zeleninovych stavach. Pekny den vsetkym.

pišta

Ahojte : )
Karolka, ďakujem krásne, podobne aj tebe : )))
Na stránkach www.zdravie.sk sa veľa píše – o chorobách.
Ľudí sužujú a trápia a je veľmi dobre, keď si môžu navzájom poradiť.
Téma Štart... je poňatá trochu inak. Je to trochu aj o našom nazeraní na „svet“, na seba...
Aj keď sa to vždy nemusí vydariť (uf! :), do tejto témy sa píše (dosť) v optimistickom a pozitívnom duchu.
Nechýba nám práve toto každý deň?

tigi

Uf,tak som sa konečne prebojovala cez všetko to hrkútanie Pištu s Lilianou dúfajúc, že sa niečo dozviem viac o raňajšom stravovaní. Ešte že Alternatíva ostáva (väčšinou)verná téme.Ale pridám niečo do súdka pre tých, čo sa tiež prekúsali zo stránky 26 až sem:mne sa tiež veľmi osvedčila na ráno kombinácia grepovej a citrónovej šťavy s malou obmenou, zapíjam ňou 1 lyžicu Extra Virgin olivového oleja.Raňajky:v cca 1,5dcl horúcej vody rozpustím 1 pol.lyžicu sójového mlieka a 3-4 lyžice pomletých ovsených vločiek (EMCO-Vločky jemné).Pridám malú lyžičku medu a škoricu (kokos...).Môžem potvrdiť, že mám doobeda energie na rozdávanie....