Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Trend mladých bývať doma - váš názor

Príspevok v téme: Trend mladých bývať doma - váš názor
Cukrikova

Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem

0vecka

2 Agnes998 teba nenapadlo ze opatrovatelku si moze dovolit len ten co na to ma? Ja zijem v nemecku tri roky a viem ako to tu chodi. O tych co na to nemaju sa stara rodina.

Je vela ludi co zije napr z 1500 EUR v cistom nejaky zmysluplny byt tu stoji od 300 000 tak ako ma na to priemerny nemec zarobit?

Prezývka55

Cukrikova tak to mas zlu mamu ked ta takto kasiruje, ja ked som byval doma tam na nikto nekasiroval. O co lepsie viac som si nasporil.
Podnajom je blbost, platis niekomu za byvanie + profit pre neho a nic z toho nemas, prezivas, za polovicu vyplaty.
To uz radsej tu hypo platis 200 mesacne ale platis do svojho.
Podla mna zoberte hypo a kupte si byt ale k tej hypo pekne napis aj svoje meno nie tak ze on ju bude mat celu na krku. Netreba zabudnut ze vam bude treba minimalne 10litrov na prerobenie ak ste narocnejsi aj 30-40.
V podstate ma tvoj chlap pravdu no druha strana mince je ze za kolko rokov naspori tak 100litrov na to byvanie? Takze tu cesta nie je. Podla mna hypoteka na oboch.

#

Ľudia porovnať nemcov so slovákmi je pekná sprostosť. Ona sú na inej životnej úrovni ako my.
K autorke témy: nečuduj sa ze keď málo zarábate chce ostať doma. Dnes zije kopa mladých ľudí na svk takto. Veľká nezamestnatost, nízke platy, drahé bývanie.
Ľudia ktorí sa chcú osamostatniť majú tieto možností: brať úver čo je ale veľký záväzok na dlhé roky plus úroky k tomu, začať podnikať a neodvádzat dane čo je trend na svk(preto je na svk toľ podnikateľov čo za krátky cas kúpia dom, pekný bytík a drahé fára. Ďalej isť do zahraničia na niekoľko rokov. Alebo kto ma zazobanych rodičov tak ťahať prachy od nich. Posledná možnosť isť do podnájmu čo je tiež drahá možnosť.
Tu niesme niekde v usa kde nema problém sa 16 ročný sopliak osamostatniť sa. Otvor oči realita je sviňa.

Agnes998

Dochodok 2000 eur + k tomu to, co dostaval za prenajom bytu, to neviem kolko bolo. No nezil si zle, nemusel vobec setrit.

Agnes998

Ovecka a ty vies odkial ze Nemec nic nevlastni! Robila som v Nemecku opatrovatelku, dokopy u troch rodin, kazdy z mojich paciantov vlastnil byt ci dom v ktorom byval a casto aj nejake dalsie nehnutelnosti. Ich deti boli uz davno dospele, tiez vlastnili nehnutelnosti v ktorych byvali. Ich vnuci mali okolo 16-20 rokov, nehnutelnosti sice nevlastnili, ale napr. u posledneho pacienta, kazdy z vnukov dostal k 18tym narodeninam auto. Sice ojazdene, ale ziaden crep, dobre auto. Kazde z deti tohto dedka vlastnilo obrovsky dom s dvoma poschodiami, saunou, bazenom. Neboli to ziadne dvojgeneracne domy, v kazdom byvala len jedna rodina, otec mama a dve deti. Samotny dedko vlastnil okrem domu v ktorom byval este jeden pozemok a dalsi byt, ktory prenajimal. Tento dedko pracoval cely zivot ako autoopravar v Mercedese a dochodok mal 2000 eur.

0vecka

2 maato.veee preto lebo primerny plat na SK je tusim 800 EUR medianovi este nizsi takze ti ostane nejakych 500 a ak z toho zaplatis najomne najes sa postaras o deti atd a este ti ostane dost na to aby si zainvestoval tak si sef :)

maato.veee

0vecka -> to je debata asi na inu podu nez toto. neriesi to problem pisatelky.
- neviem preco predpokladas ze ked sa zije v podnajme (v zahranici je to uplne bezna vec) sa musia automaticky "rozjebat" vsetky peniaze.
Urcite by som -ej nedporucal brat hypo len kvoli tomu aby byvala sama, alebo s priatelom tymto alebo buducim.

ghcc

neviem o akom prieskume to hovorite. samozrejme slovensko je na chvoste v EU . to ze sme natom lepsie ako nemci nic nemeni natom ze sme chudobny narod. tak neviem o com tu trepete vkuse. www.aktuality.sk