Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
podla mna slovensko nieje az taky dobry priklad. Ine je to napr v nemecku kde zaplatis za byvanie dajme tomu 1000 EUR a zarobis 3000 a tisic minies ostane ti stale 1000 a tie mozes vrazit do niecoho ineho na SK zarobis 500 tristo das na byvanie a 200 na stravu. Rozdiel je v tom ze ak si nemusis platit byvanie ale len energie tak ti to brutalne pomoze a zrazu si bohac v Nemecku to ale az taky rozdiel nieje.
2 maato.veee ibaze raz sa ta hypoteka zaplati a nehnutelnost zdedia tvoje deti ktore si tiez mozu nasetrit na barak a takto sa majetok rozmnozuje. Pritom pri prenajme ma ta rodina holu rit aj 2000 rokov
podnikavec sa odvolaval na nejaky prieskum europskej unie kde vyslo ze slovaci su bohati lebo vlastnia svoje nehnutelnosti, co napr taky nemec ma mozno auto s hodnotou 15 000 golfove palice atd ale nevlastni dokopy to co ten slovak.
Mne sa ale ten prieskum nezda lebo kto potom vlastni tie byty a domy napr v nemecku? tiez len ludia alebo firmy ale tie firmy tiez niekomu patria takze priemerne nemozeme vlastnit viac ako napr nemci.
Inaq suhlasim ze je pohodlnejsie byvat v prenajatom ako vo vlastnom. Ono je ale rozdiel ci je prenajom 1/10 tvojho platu alebo 2/3.
podnikavec ma pravdu :-). A zit v nehnutelnosti zalozenej kvoli hypo nemoze davat pocit stabilneho byvania...
a pre Cukrikova. Skus si najst podnajom a priatel ta bude chodit navstevovat a postupne travit viac casu u teba a zapaci sa mu to. ak nie tak sa vase cesty asi mierne :-) rozidu...
podnikavec ty mas nejake divne nazory, to ked si niekto zoberie hypoteku na 30 rokov, ma niekolko desat tisic eur dlhy, to je akoze v tvojom vnimani bohaty? prave preto, ze u nas su ludia chudobni a ak chcu byvat, tak im aj tak nic ine neostava. Najom platis uplne cudzim ludom, za hypoteku by si platil cca rovnako a za 20-30 rokov by bol ten byt aspon tvoj, takto tvoj nikdy nebude, vyhadzujes peniaze do luftu. A ze maju vsetci zacat podnikat? Keby zacali vsetci podnikat vratane tvojich zamestnancov, kto by ti tam robil? Dost pochybujem, ze si uspesny podnikatel kedze ani zakladne pocty ti nejdu. Ale keby si bol uspesny, tak si uz davno mozes kupit vlastny byt, takto ledva utiahnes najom u cudzich.
Cukrikova to je hrozny chlap ako ho opisujes, este sa ta snazi aj citovo vydierat? Ze on vam chce obom len dobre a ked to nechapes, tak koniec? Toto su slova milujuceho partnera? Asi tazko! On chce dobre len sebe, ty z takehoto sposobu zivota nic nemas, nevyhovuje ti, jemu to je jedno, mysli len na seba. Mohol by setrit na nejaky spolocny zivot, spolocne byvanie ale on si radsej vyhadzuje peniaze za konicky a veci pre seba. Obavam sa, ze je to take velke decko a ze z tohto tak skoro nevyrastie, ak vobec niekedy. Evidentne kedze ho mama vychovavala sama na neho nezdravo upla, miluje ho opicou laskou, nahradzal jej aj chlapa, robila pre neho prve posledne a robi to doteraz, boji sa, ze jej raz odide a ze o neho pride, preto doma nemusi nic platit, preto ho obskakuje a jedlo mu donesie do postele a keby mu ho mohla pozut a dat do gagora tak urobi aj to. Jemu to maximalne vyhovuje a nemieni na tom nic menit. Vyhovarat sa na nejaky trend je trapne, vela mladych sa dost skoro osamostnatni, za to, ze su aj taki, co byvaju do 50-tky u mamicky vy ich predsa nemusite nasledovat. Poznala som takych ako je tvoj priatel, bohuzial, musim to povedat, ze z nich nikdy nic poriadne nevyrastlo. Bud zostali cely zivot u mamicky, alebo ak sa nahodou nejakym zazrakom aj osamostatnili s partnerkou, tak chodili kazdy vikend k mamicke a tam sa nechali obskakovat. Tvoj by chodil aj kazdy den kedze by ju mal v tom istom meste. Obavam sa, ze tento vztah nema buducnost, ak to neukoncis teraz, tak najblizsie roky aj tak neprezije. On si vybral mamicku a s tebou nema problem urobit koniec. Miluje mamicku, nie teba. Podla mna ten ti ani do zahranicia neodide, darmo to teraz slubuje, preco by mal prichadzat o komfort u mamicky. Ty sa tak o neho starat nebudes, nebudes mu piect tak dobre buchty, nebudes mu nosit kazde jedlo do postele, nebudes mu zbierat po celom byte spinave slipy a ponozky a on to velmi dobre vie. Ja som mala podobneho mamickinho maznacika a ten tiez nasluboval hory doly a ked sa priblizil termin, tak z toho vycuval, este to povedal vzdy tak, ze ja som tomu na vine preco si nemozeme urobit spolocny vikend a musi ist zas za mamickou. Neverim tomu, ze ten tvoj pojde do zahranicia.
podnikavec: neviem v ktorej dymenzii zijes a co za nemozne predstavy mas ty v hlave ale praveze slovaci su najubohejsi narod v eu. ziadny hodnotny majetok ani ziadne cenne papiere.v
dokelu tak som si zaspominal ako mi bolo pred par rokmi dobre ked bolo o mna postarane :( tak mi je za tym smutno...
Ale dostala ma ta veta ze ani hypoteku si nechce zobrat :) ako keby to bola len nejaka mala nutna neprijemnost :)
Ale podla mna to mas tazke vies ak tam on ma pohodlie a paci sa mu doma tak to ze nemate peniaze je len vyhovorka, to budu u vas konflikty stale.
Ja poznam ludi cez 30 v krcme najvecsi sef a doma mu perie mama. Alebo ho aj vyzuva ked pride na drbany domov a rovno to zalomi do postele :). Proste to su take typy.
jeho mama je typ mami, ktoru budes mat za zadkom aj po tom co sa od nej on odstahuje a on je taky chlap ktory bude so svojou mamou travit kopec casu. mozno viac ako s rebou.
chod do toho podnajmu sama ..
neviem kto tu pisal ze 250e za dvoj izbovvy byt ??? to bolo asi myslene 250x2 ?