Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
Este ma napadlo s tym, ze nic neusetrite. Teraz nie, ale vsetko vzdy zavisi od situacie. Keby ste boli v situacii ze musite, tak by ste dokazali usetrit. Ak neveris, zapisuj si 2 mesiace kazdy vydavok, ktory mas ty aj priatel, aj ten najmensi, kazdu kavu v kaviarni. Potom sa na to pozri, uvidis kolko ma clovek vydavkoch, ktore moze mat ale aj nemusi, ak ma motivaciu davat tie peniaze na nieco uzitocne alebo ak nema inu moznost. Bankomatova karta je svojim sposobom nepriatel setrenia, ovela lepsi prehlad aj kontrolu ma clovek vtedy ak ma hotovost a stanovi si cas, po ktory s danou sumou musi vydrzat. Urcite to vyznieva smiesne, ale zazila som, tak viem o com hovorim
jedine komu vyhovuje taky pristup je tvoj priatel a jeho mama.mama nechce aby od nej odisiel,priatelovi naopak vyhovuje mamin servis.odpoved typu neprispievat cudziemu na najom neplati.nechce zobrat zodpovednost na seba.ved ked obaja zarabate nie je problem trebars platit prenajom 2 izb.bytu 250 eur ci? nedas na najomne das doma na zbytocnosti.tvojmu priatelovi sa nechce viazat prebrat zodpovednost za seba za teba.je jedno kolko ma rokov ,a este co sa tyka ze teraz nemate peniaze,ze ak ich budete mat nasetrene kedy??pri slovenskych prijmoch ,o 20 rokov.?ved sama hovoris ze nic neodlozite!!!
Cukrikova, ked je nieco trendy, neznamena to ze je to aj dobre. Naopak, je to uplne nanic. Mate 25 rokov, skolu ukoncenu je cas sa osamaostatnit.Citis to spravne. Nikdy sa vo vasom vztaju neposuniete dalej, ked neurobite tento krok. Nepoznam tvojho priatela a nechcem sucidt podla par riadkov, ale u neho moze ist o niekolko veci, ktore sa akosicastejsie vyskytuju u ludi, ktori su uz dospeli. 25 rocny clovek je uz dospoly, uz moze byt aj rodicom. K dospelosti patri aj samostatnost a tiez zodpovednost za veci v zivote. Mozno je pohodlny a neche sa vzdat pohodlia mama-hotelu, ale mozno sa brani vziat veci do svojich ruk a byt zodpovedny za svoj a aj tvoj zivot. Osamostatnenie casto prinasa nepohodlie- provizorny nabytok polozariadeny byt ci prenajom, clovek musi riesit nakupy, financie, vsetku administrativu okolo byvania, musi sa uskromnit, mnohe veci si uz nemoze dovolit tak ako pred tym, ale je samostatny, moze zit svoj zivot podla svojho modelu. Len tak sa moze on sam a tiez vas vztah posunut dalej. Inak budete preslapovat na mieste a tvoja frustracia bude narastat. Spravne to citis a chod si za tym. Ked ludia chcu, riesenie sa vzdy najde.
Dakujem za nazory
lilyiankaa, prave to som chcela...ist este na ten rok, dva do podnajmu, nech VIDIM ci je to vobec schopny chlap. Darmo chodime spolu 4 roky, ked sme boli spolu nanajvys dva tyzdne v kuse pocas Vianoc. Ja potrebujem vidiet ako to bude fungovat, lenze on do podnajmu nepojde ani za svet. Najma nie v meste, kde byva jeho mama.
Phoe, mame tu urcite pracovne zavazky, kvoli ktorym sa neda odist. Navyse, az sa posunie on o rok na vyssiu poziciu v praci, dostane rovnaky flek aj v krajine, kam chceme odist, kedze tam maju pobocku...A samozrejme, ze pri byvani doma sa neda az tak usetrit...to by nemohla moja mama brat odo mna inkaso na polovicu a platila by vsetko, totalne vsetko sama, aby som ja z vyplaty usetrila
Poznate niekoho v podobnej situacii aj vy? Pisem tu hlavne preto, aby som pokecala s takymi ludmi. Moj znamy ma napriklad 30, byva v podnajme s frajerkou (25) a rodicmi, a mieni takto zit este velmi dlho, podla jeho vlastnych slov...no des
25 rocny a chce byt doma pri mame? To sa mi nezda :/
na tvojom mieste by som do zahraničia odišla hneď, prečo čakať rok, dva? nerozumiem ... nuž k tvojmu priateľovi, tiež by som si na tvojom mieste s ním najprv skúsila bývanie v podnájme a až potom brala nejakú hypotéku ..uvidíš, ako si budete spolunažívať, uvidíš ako sa bude k tebe správať, ak už spolu budete bývať ...teba úplne chápem, že chceš bývať sama .. ja už by som tiež ten kľud v našom byte nevymenila za nič .. keď prídem sem tam k rodičom na pár dní, som rada, že odchádzam do pokoja, že ma nikto neruší, urobím si kedy chcem čo chcem .... niet nad súkromie ...
tak to vobec nieje dobre ze tak premyslas ze hypoteka sak ten chlap nevie co je drezura nemal vojnu nemal nic mal sluzku ktora sa onho postarala sak ty sama uz teraz tusis ze nic zneho a ty cches brat hypoteku ???????? citas po sebe? ti hovorim nahovor ho na spolocny podnajom ze bdue fasa sex bludy a uvidis a ked bude taky ako cakas jedneho penkeho dna si snim sadni povedz to a to a ak sa to nezmeni koncis ...
Vypadnite za hranice hneď, načo čakať? Ked nepôjdete teraz , ťažko pôjdete neskôr. Za druhé, myslíš že doma si nasetrite na bývanie? Haha. Nie, on bude u mamičky, necha sa rozmaznavat, nevyrastie z neho chlap, ak budete mať náhodou vlastnu domácnosť, doma nič nespravi. A o pár rokov ťa nechá, alebo ty jeho, ked to pochopis. A on sú nájde nejakú inú, ktora s ním bude...kým to tiež pochopí a odíde. Nie, choďte za samostatnostou. Treba žiť a nie čakať na budúcnosť.
TinaM, praveze ked sme u nas, kde nas mama az tak velmi neobskakuje, tak mi pomaha s varenim, lebo ho bavi robit veci spolocne. Aj pomoze cokolvek ked treba. Ale ako nahle sme u neho, tak mame vsetko vzdy tip top prichystane, na co som sa uz vela raz ozvala, lenze vies ako to je...nie je to moj dom, nemozem si tam rozkazovat.
Stve ma postoj mojho priatela, ale toto nie je len o nom. Mam mnoho znamych, su v nasom veku a vyssie a uplne v pohode takto doma ziju, stretavaju sa z casu na cas s partnermi a absolutne neriesia co bude....doma maju vsetko prichystane, oprate, jedlo na stole kazdy den a absolutne to nemaju chut zmenit. Lebo ved, ktory idiot by siel z takeho full servisu prec a minal si vlastne peniaze, vsakze
No sama si to vystihla...nechce sa vzdat mamickinho full servisu..a proti tomu sa tazko bojuje. Predpokladam, ze ked ste spolu, on nepohne ani prstom, neuprace, nenavari, nenakupi...alebo sa mylim?