Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
Podnikavec, chapem co svojim prispevkom chces povedat, ale myslim si, ze nepatri do tejto temy...absolutne...
my o voze, ty o koze...
Ja teraz nezacnem s fleku podnikat ako ty, len preto, ze teba sa v tom dari. Ja po tom netuzim, takze nechapem preco by som mala ist podla tvojho vzoru. Ked sa tebe tak dobre zije, okej, to je tvoja vec. Tu sa bavime o niecom uplne inom...
Ludia, vy tu riesite take veci typicke pre slovenske myslenie. Kazdy chce vlastnit. Podla prieskumu EU sme jeden z najbohatsich naraodov, lebo takmer kazdy vlastni nejaku nehnutelnost, ci uz ju ma zaplatenu alebo ma na nu hypoteku. Na zapade je to inak, tam ludia nehnutelnost nevlastnia a nemaju potom problem s pracovnou flexibilitou, co je prave u nas velky cinitel, co sa tyka nezamestnanosti. Jeden ekonom povedal, ze ide prave o tie umrtvene peniaze, co by mal dat clovek radsej na nejake podnikanie a rozvijat ich hodnotu. Kedy sa to uz konecne u nas ludia naucia? Ja to tak robim, ze namiesto domu mam tri prevadzky, kde zamestnavam 15 ludi a byvam v prenajme, i ked by som si z fleku mohol kupit dom. Naco by mi bol, ked viem, ako tie peniaze investovat dalej do rozvoja firiem a snad potom na starobu budem nieco taketo riesit. Teraz nemam najmensi problem s flexibilitou a ak sa nieco pokazi na byvani, tak to oznamim prenajimatelovina nestracam cas hladanim remeselnikov a pod. Pochopte taketo myslenie!
Dakujem doubledog za nazor
Moj priatel dlho nemal ocina, zil len s bratom a mamou v mensom bytiku, akurat pred 3 rokmi si jeho mamina nasla priatela. Takze bol doteraz naozaj zvyknuty vsetko dostat pod nos. Mne je az blbe si od jeho mamy vziat jedlo, ktore mi prinesie rovno pod nos kolko raz aj do postele, aby som sa nahodou nenachodila...lenze ako pisem nizsie aj ked som jej povedala, ze mi to vadi a ze by sme sa radi starali sami o seba,no je to ich byt a nemozem si tam ja len tak rozkazovat.
Zaraza ma, kolko mladych ludi je ochotnych takto zit! Zaraza ma, ze aj ked byvaju doma, nepomahaju, neprispievaju, nerobia vlastne nic, len zadarmo zeru a spia....hrozne
v najblizsom obdobi budu velmi vyhodne hypoteky, teraz je super prilezitost
zoberte si uver a zacnite riesit vlastne byvanie
chalani si velmi lahko zvyknu na full service doma, ale neznamena to, ze taki budu aj vo vlastnom.
to je skor prejav ich matiek a domacich zvyklosti, ze su tak pohodlni.
Dakujem Lulu za rady!!!!
cukrikova - je mlady, musi dozriet, podla toho, co pises, nechcem ta nijako navadzat,a le k tebe by s ahodil nejaky akcnejsi 30tnik, moj tiez nechcel ist do podnajmu, ze su to vyhodene peniaze, tak sa vzala hypoteka, sice aj tu neumerne vela platime, ale raz ten byt bude nas a ostane synovi, kde pri podnajme nesplacas nic, len davas majitelovi a byt nikdy nebude tvoj, ja by som mu dala ultimatum, ze do cojaviem cca roka chces osamostatnenie, ono chlapi, kym zena je ticho, alebo cuvne neriesia, ale ked zacnes riesit, tak sa zlakne ver mi, ak ta ma ozaj rad
Lulu, presne aj mne je z toho vsetkeho zle. Ak sa nezmeni system na SR, bude tu veeelmi vela ludi trpiet, nie zeby ich vela uz netrpelo..Musi to tu cele padnut a obnovit sa to nejakym sposobom, lebo uz sa tu o chvilu nebude dat zit
Nieco podobne som povedala aj ja priatelovi, ze bud sa nejak rozhybeme, alebo koniec. Na to mi povedal, ze ak ho nechapem, moze byt pokojne aj koniec...pretoze on to vraj nemysli zle, chce nam obom len a len dobre. No zatial co ja minam veselo z vyplaty peniaze, hoci byvam doma, on nemina na domacnost nic, len na svoje zaluby...Ach, som zvedava dokedy to takto vydrzime.
na Slovensku si na vlastne byvanie nasetrite tak mozno v 60tke aj to niekto z vas bude musiet byt brutalny manazer, itak, politik, alebo zlodej
bez hypoteky sa nepohnete, mne je na grc z celeho toho debilneho systemu, neunosnych urokovych sadzieb, nizkych platov, zivorenia, my sice mame vlastne byvanie, (byvali sme rok a pol u svokrovcov) ale povedala som dost, bud sa osamostatnime, a lebo je koniec, tak hned vzal hypoteku, ale do zahranicia nechce ani za svet, takze trpime...
lilyiankaa, samozrejme, ze by sme to dvaja utiahli. Lenze...Napriklad teraz mame obaja pracu v meste, kde byva jeho mama a surodenci. A prenho je totalne odveci a nezmysel davat peniaze na podnajom, ked moze v tom istom meste byvat doma.
Ked som mu povedala, ze ja si najdem podnajom aj sama, tak povedal, ze super aspon ma bude moct navstevovat a budem blizsie...Je to hrozne...
Na jednej strane naozaj chapem, ze mladi sa musia velmi uskromnovat, ze napriklad dieta v nasej situacii neprichadza absolutne do uvahy, ze budeme musiet dlho setrit, kym si kupime vlastne byvanie. Lenze on s radostou mina na vlastne "hracky", na vlastne zaluby, ale k nejakej zodpovednosti asi este nedospel, alebo co...ach..dakujem aj tak vsetkym za nazory
tak spolu choďte do podnájmu do iného mesta, aj keď nechápem dôvod, prečo by mu vadilo byť v tom istom meste ako jeho mama .. my napr s priateľom bývame v bytovke, ktorá sa nachádz oproti domu, v kt. býva jeho mama a sme spokojní..máme svoj pokoj, ona tiež ..... neviem ako by si ho presvedčila, aby ste to aspoň skúsili, on je asi tvrdý oriešok a vidno, že sa mu nič nechce riešiť a páči sa mu pri maminej sukni ..... podnájom by ste iste utiahli, veď obaja pracujete, ty aj tak platíš polovicu doma mame a on by si teda musel zo svojich peňazí ukrojiť, a to by mu možno prekážalo ..neviem, len sa tak nad tým zamýšľam