Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
Agnes - tak to je fajn, dobra cena :-)
Lulu - ty kokos, to je strasne, takych je inak coraz viac...
co bude s tymi chlapmi ked sa rodicia pominu neviem
inak to je aj rozmaznanostou a zlou vychovou ja som mala 20 a prestala ma mama zivit ked som mala 50 sk vo vrecku jedla som tresku s rozkom
Mam kamarata ma 36 a buva s rodicmi, platia mu najom, stravu vyberane jedla hocico nezje, kupuju mu oblecenie, vravi, ze radsej bude cely zivot s rodicmi akokeby si nic nemohol dopriat keby platil najom, alebo hypoteky, vstava okolo 15tej popoludni a rovno na net do rana :)) ja som chudak s hypotekou unavena co zarobim ide na seky, ale aspon sa nemusin hanbit sama pred sebou
Je to mensie mesto s nieco cez 20000 obyvatelmi
Agnes -- ak sa smiem opytat, kolko obyvatelov ma dane mesto rsp. lokalita, v ktorej byvate? Inak je to fajn cena za 3i byt na to, ze je este aj v tichej lokalite, gratulujem :-).
Maoam neviem, v Nemecku som nebyvala v podnajme. Ale tu v Rakusku platime 800 eur za trojizbovy byt. Dalo by sa najst aj lacnejsie, ale toto je dobra ticha lokalita.
Cukrikova to mi pripomenulo jedneho chlapa, ktory mal vtedy tiez nejak 25, byval u rodicov a raz isli rodicia sami na dovolenku a on vraj dva dni vobec nic nejedol, lebo bol lenivy si odkrojit chleba. Po tych dvoch dnoch to uz nevydrzal a odkrojil si. Toto co su za "chlapi". Alebo som raz isla na dovolenku s jednym chlapom, s ktorym som vtedy kratko randila. Rodicov uz nemal ale starala sa o neho sestra. Ta mu varila, upratovala, dokonca ho nabalila aj na dovolenku. Prisli sme do hotela, on si vyhadzal veci z kufra na postel a nechal to tak. Vecer si chcel lahnut do postele a mal tam bordel. Zacal vzdychat: "Ach, keby tu bola moja sestra, ta by mi to upratala!" Vedela som kam tym mieri, tak som mu hned povedala, ze ja som si dosla uzit dovolenku a nie jemu upratovat. Zaplatila som si tu dovolenku sama, tak neviem preco by som mala niekomu tam robit sluzku. On potom tie veci zhrnul z postele na zem. Neskor sme isli do druheho hotela, bola to okruzna jazda, museli sme sa zas pobalit. A on zase zacal vdychat: "Ach, keby tu bola moja sestra, ta by mi to pobalila!" A ja som mu zase odvrkla ze nech sa pobali sam. Sedel tam nad tou kopou veci zubozene a vypadal, ze si nevie rady. 36 rocny chlap. Nakoniec to nejak zhrnul do kufra, nahadzal. To mam este ine zazitky s tymto chlapom z tej dovolenky, to keby som tu vsetko popisala by bolo na dlho.
Agnes, nechcem sa ta dotknut, ale uz som ti pisala, ze to ma viacero dovodov, pausalne jednoducho mysliet tu nema vyznam, pretoze tych pricin PRECO je viacero.
Ok, tak aby som bola presna, immobilie vlastni cca. 46% obyvatelov DE, kdezto % napr. u SVK som ti napisala spravne, ako sa mozes sama docitat aj v clanku z aprila 2013, ktory som ti teraz nahodne nasla, kedze vies zaiste vyborne nemecky, nebudes mat problem si ho cely precitat, je pisany jednoducho a jasne.
Fakt, preco Nemci dlhe roky (casto az do vysokeho veku) platia prenajmy tkvie aj v tom, ze tu sa za pracou casto cestuje rsp. sa ludia stahuju za zivot ovela castejsie, ako napr. Slovaci vramci svojej krajiny. Proste vyssia flexibilita, alebo stahovanie za studiom, pracou, zmeny pocas zivota atd. Ale prenajmy vo väcsich mestach zacinaju byt neunosne, to je tiez pravda, kamoska vo velkomeste moze byvat v prenajme iba preto, ze byva s priatelom, platia tusim 1300-1400e za maly byt.
Mne sa nejak nechce verit, ze 60% Nemcov nic nevlastni a ziju v prenajmoch, kto potom vlastni tie byty a domy co si prenajali? Tych zvysnych 40%? Nakolko si vela bytov prenajimaju aj cudzinci, tych 40% Nemcov by muselo mat kazdy po niekolko domov a bytov. To by znamenalo, ze je tam 40% velmi bohatych ludi a 60% chudobnych.
Hej, tiez som mala takeho mamickara. Taky chlap sa nezmeni, treba ho nechat mamicke a poobzerat sa po niecom kvalitnom. V 25-tke si este mlada, nemusis zobrat prveho ktory ti skrizi cestu, treba preberat. Ja som tiez preberala, bola som uz nestastna, uz som myslela ze nenajdem, furt len samych exotov som stretavala, mamickara, chamtivca, chlapa, co ma chcel financne vyuzivat, chlapa, co bol vecne decko, chlapa, co bol extremne naviazany na byvalu a pod. A nakoniec som nasla aj ja kvalitneho chlapa. Oplatilo sa hladat. Neviem si predstavit, zeby som mala prezit cely zivot po boku jedneho zo svojich byvalych. Napriklad toho mamickara co bol zaroven chamtivec a drzgros. Zarabal vela, ale mne neodpustil ani ked som mu obcas zjedla rozok ci syr z chladnicky, ale to, ze on jedol moje potraviny mu uz nevadilo. Znicila by som si zivot pri nom.