Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
radsej byvat u rodicov ako sa zadlzit na cely zivot, ci
nemám rada takéto reči že je to trend pretože každý kto len trocha rozmýšľa vidí aké majú mladí slováci platy a koľko stojí byt a podnájom. Mám 25 rokov vysokú školu a pracujem za 410 eur čistého a to som rada že ma vôbec niekde vzali po 300 neúspešných pohovoroch a pohovoroch pre oko aby firmy vykázali činnosť. V Bratislave stoja dvojizbáky okolo 100 000 eur a podnájom posratej garsonky cca 400 eur + energie :) to by v mojom prípade znamenalo že by mi ostalo 10 eur na prežitie . Pokiaľ fakt nemáte bohatých rodičov nezdedíte dom ste v keli . A čo sa hypotéky týka zaviažete sa na 30 rokov aj ked viem že tu na sk neni iná možnosť ale aj tak viete že budete mat po dobu tých 30 rokov stabilnú prácu zdravie že sa nerozídete s partnerom? ono sa to ľahko hovorí ale realita je o inom.
To nie je trend, ale nevyhnutnost.
Media, statistiky, prieskumy, ci stat to nazyvaju trendom, aby sa zbavili zodpovednosti za sucasnu situaciu a priznali chybu, tak radsej z mladych ludi robia neschopnych lenivcov.
Pri nizkych prijmoch, kadejakych sitoch na zivnost, dohodu, brigadu namiesto trvaleho pracovneho pomeru za almuznu zvanu minimalna mzda, alebo kusok nad nou, bez toho, aby ste dopovali stat odvodmi, danami, bankovymi hypotekami, ci pozickami, vam ostava, len jedine. Namiesto toho, aby ste starostlivost rodicom zacinali realne vracat a preklapat na svoje plecia, stavate sa vecnymi detmi odkazanymi na svojich rodicov naivne dufajuc a voliac mensie zlo vo svetlejsiu buducnost. Uz vam nepomaha, ani pravidelny a svojvolny vyplach zaludka nad situaciou a riadenim statu, kde sa robia veci, len na oko, aby sa ludom podhodili omrvinky a zalepili oci. Takze, ked citam o sucasnych TRENDOCH, rybka sa mi vo vrecku otvara.
Na koniec by som podotka, ze ani mladi, ani starsi, uz vobec nie stari, ci chori, socialne istoty statu, uviazat si na krk hypoteku, ak na druhy den mozes prist o pracu, zamestnat cloveka na trvaly pracovny pomer a tu istotu mu dat, ked ho zamestnanec stoji mrte odvodov a dani, kupi si byt, dom, ci si ho, len prenajat od vydriduchov za nehorazne sumy, nedajboze ochoriet, ci prist k urazu, lebo to ta mozu rovno zakopat rodinni prislusnici na zahrade. Ej, ci sa nam zije skvelo, lahko a optimisticky ruka v ruke so socialnymi istotami. Radi by sme menili sucasne trendy a stacilo by jedine, prestat ryzovat na chudobnych, brat im z toho mala, co maju, znizit odvody, dane, poplatky, lebo sme radi, ze statu sa minuly rok darilo a dosiahol zisk, len taky maly dodatok - to su peniaze obcanov statu vdaka ktorym si nemozu dovolit ani prd.
Klara154 napr si zarobit a odstahovat sa? akoze nevravim ze na to kazdy ma ale min tak 50% by s tym nemalo problem
ved co ine v dnesnej dobe maju mladi robit?
na svk nemáš šancu sa osamostatniť bez vzatej pôžičky či pomoci rodičov ak ich máš prachatých. Nemáš šancu ak nepôjdeš pracovať do zahraničia alebo nepodnikáš bez platenia daní či okradania zamestnancov.
veľa mladých má problém sa osamostatniť a bývať sám. Už len platy na svk sú na hovno a nevyzerá žeby to bolo v budúcnosti lepšie. Všade nízke zárobky a minimálna mzda. Ktorý mladý je schopný sa sám uživiť a ešte aj osamostnaniť?
preto veľa uteká do zahraničia alebo čakajú kým im rodičia neumrú aby zdedili dom či byt. Ale ak nemajú prácu tak nevyžijú.
zase vešať si na krk niekoľkoročnú pôžičku tak to radšej to zahraničie aj keď ani tam to nieje med lízať.
autá mnohí tiež len na leazing alebo úver kupujú
Ja si myslim, ze trendom je stale byvat v podnajme, kym si clovek nevezme hypoteku... napr. na www.flatmates.sk si clovek najde izbu kdekolvek v Bratislave do 200 eur, co je stale o dost menej ako hypoteka.
mila slecna, ja si myslim, ze sa s takym priatelom rozides, cize by som s nim neplanovala vobec nic :) a labonita ma perfektny napad :D
vymente si partnerov...
dolezite je aj to, ci to byvanie doma je sprevadzane aj skutocnym setrenim na byvanie, ci proste clovek ma nejaky konkretny plan, ako si to zariadi.
ak ma, tak sa to este da tolerovat.
aj ked podla mna byvat s rodicmi v takom veku narobi viac skody na mentalite cloveka, ako je financny uzitok z usetreneho.
ale takyto ludia vacsinou ziadny plan nemaju, iba sa tak presusaju a v podstate flakaju.