Moje dcéry(8-ročná a 6-ročná)už vyše štyroch rokov navštevújú logop.ambulanciu a do dnes nevedia správne používať písmenko \"r\". Doma s nimi precvičujem určené slová od lekárky, alebo ich občas upozorňujem na nespr.výslovnosť ,aby sa opravili.V našej rodine nemá s račkovaním nikto problémy. Chcela by som len poprosiť iné mamičky, ktoré s týmto majú skúsenosti, či sa im podarilo nejakým iným spôsobom naučiť správ.výslovnosti.Ja mám totižto pocit,že je už aj zbytočné chodenie na logopédiu.
----------------
logopaedia www.zdravie.sk
Afázia (poruchy reči) www.zdravie.sk
Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť
DObry den.Mam 3,5 rocneho synceka.zacal rozpravat okolo 2 roku,celkom zrozumitelne-primerane k veku.je velmi bystri,rychlo sa uci nove veci,vsetko vidi,vsetko pocuje,aj to co by nemusel,no zo vsetkeho najradsej pozera rozpravky a dokaze si sam zapnut pc aj internet a vyhlada si na nom hry. vobec sa tym nechvalim aj ked je to jeho sikovnost,lebo sme ho to neucili,to si od nas odkukal a po niekolkych pokusoch to zvlada ako profesional.samozrejme mu to zakazujeme,takze uz k tomu nema pristup bez nasho vedomia.no problem sa zacina prave tu...ked zacal prvykrat rozpravat vsetko bolo ok,po case asi 2,5 rocny sa zacal zajakavat,no trvalo to asi 1 mesiac a prestalo to.2az 3 mesiace bolo dobre a potom to zacalo znova.vysvetlovali sme si to tym,ye nabera vacsiu kapacitu slov,tak sme cakali kym to jeho hlavicka spracuje a aj to po case preslo.a takto sa to opakuje dodnes,chvilu dobre,chvilu zle.chcem este podotknut,ze tvori asi 10slovne vety,ako dospeli clovek.ovlada vela slov,komunikuje uplne o vsetkom a velmi vela.a ked nevie vyslovit nejake slovo tak si pomaha tym,ze zmuri ockami,a teraz mu uz dokonca jedno ocko zacalo utekat do vnutra kutika.bola by som velmi rada keby mi niekto,kto s tym uz ma nejake skusenosti poradil ci to prejde samo,alebo ci mam s nim navstivit odbornika.ja som totiz asi pred rokom bola na logopedii a uz sestricka ma poslala prec s tym,ze to prejde a ze na logoped.sa chodi s detmi od 5 rokov.dakujem.
S dcérou som začal chodiť na logopédiu keď mala 2 roky a 7 mesiacov. Používala slová MA=mama, TA=tato, KDE. Predchádzala tomu návšteva foniatra, ktorý nám poradil návštevovanie materskej školy aspoň na pár hodín denne a klinického logopéda.Teraz má o 3 roky viac a výsledok je super, na klinickú logopédku Mgr.Lendvorskú vo Zvolene nedám dopustiť a dcéra sa teší každé 2 týždne.
Ludia neblaznite ak ma dva a polrocne dieta malu slovnu zasobu netreba este panikarit,k logopedovi???Priskoro,moj maly ma 2 a pol a zacal spajat vety kym dve starsie dcery boli v tomto veku jedna na urovni zaciatocnych slabik"ka" bolo kacka "ma" mama,ma-o" maco a druha zasa svojim jazykom mlela vela no co vravi som vsetkym sme starsou dcerou prekladali..."buka" bola bunda "baau" banan...No velmi nezrozumitelne,mne sa osvedcilo rozpravat ked sa obliekame a aj10 x po sebe opakovat to iste ruky do rukavov topanky obujeme na nohy, prava topankana pravu lava na lavu nohu,
a potom sa niekedy jedujem co tolko blabota a to len napodobnuje mna.Hlavne ich nenutte, mne dieta vedelo krasne"r"a odkedy sme ju dali do skolky same"klasne"namieto krasne "mukvicka" namiesto mrkvicka...
Neexistuju dve rovnake deti ,mam dve dcery a tie neboli tak ukecane v tomto veku ako je syn.
Zase susedkin nerozpraval skoro vobec a ked ako 3 rocny zacal islo mu to pekne cisto , az sa cudovali, ako pekne na chlapca rozprava.
Vravi sa ze sa dieta uci komunikaciou v kolektive a to je pravda, akonahle som dievky dala do skolky...stupla ich slava: to boli vyrazy...jaj.
My ludia sme divni, do roka ich trapime aby chodili do dvoch rokov aby rozpravali a potom ked uz vedia jedno aj druhe,stale ich napominame aby si sadli a aby boli ticho:DDD
ahojte všetci aj ja som mala takyto problem .dcera mala 3,5roka ked začala hovorit a do vtedy nič ,rozumela ale povedať ani bohovi.samozrejme zlá vyslovnost tak sme začali chodit na logopediu o rok neskor a tak začal kolotoč cvičení a stalo to zato ,ale pozor -ja som s nou cvičila slovník kde mala slova každy den poctivo a ked ma nahnevala tak aj tri krat za den a naučila sa všetko za rok a z toho vyplyva že treba poctivo cvičiť a cvičiť stoji to zato preto že mam kamaratku ktora chodi na logopediu 4roky a chlapec nevie do kopy nič lebo s nim vôbec necvičia
trapne
Dakujem za Vaše odpovede a povzbudenia. Marko navštevuje škôlku, predtým jasle, podnetov na reč je dosť teraz logopedka 2 krat do týždna a sme na tom istom. Ale mam pre Vás novinku, kupila som mu bycikel a trvalo 5 dni a dokazal sa naučiť, aj napriek tomu že predtým sa bal na nom sedieť. tak aspon taky maly úspech. A reč budeme trenovať aj ked už je teplo a vonku je lepsie ako v byte s knihami v rukách ale nato sme rodičmi aby sme sa obetovali pre svoje ratolesti.