Moje dcéry(8-ročná a 6-ročná)už vyše štyroch rokov navštevújú logop.ambulanciu a do dnes nevedia správne používať písmenko \"r\". Doma s nimi precvičujem určené slová od lekárky, alebo ich občas upozorňujem na nespr.výslovnosť ,aby sa opravili.V našej rodine nemá s račkovaním nikto problémy. Chcela by som len poprosiť iné mamičky, ktoré s týmto majú skúsenosti, či sa im podarilo nejakým iným spôsobom naučiť správ.výslovnosti.Ja mám totižto pocit,že je už aj zbytočné chodenie na logopédiu.
----------------
logopaedia www.zdravie.sk
Afázia (poruchy reči) www.zdravie.sk
Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť
ahoj potrebovala by som poradit moja mala bude mat v marci dva roky a žiadne poridne slovíčko ešte nepovie iba si brble a nikto jej nerozumie ,ukazujem jej obrazky rozpravam snou mam zajst k logopedovy
zdenka, ako ide dalej nacvik R?
Odporucam knihu od Daniela Heviera a Olgy Bajusovej-HOVORNÍČEK.Je ale urcena pre deti v predskolskom veku.
Čakať s dieťaťom do školského veku, že sa samo naučí R nie je správne. Je potrebné navštevovať logopéda alebo špeciálnu MŠ alebo ZŠ. Učím takýchto žiakov, dieťa sa musí najskôr naučiť správne vysloviť L a až potom sa začína s nácvikom R. Postup nácviku: dieťa si dá svoj ukazovák pravej ruky medzi zuby, aby si počas nácviku zafixovalo čeľustný uhol. Pri miernom úsmeve začne vyslovovať najskôr td viackrát za sebou, potom pokračovať precvičovať tdd tdd tdd po každom tdd je 5 sekundová prestávka, opakovať celý týždeň. Ak budete mať záujem, môžem vám napísať, ako treba postupovať ďalej pri nácviku R.
Chcela by som poradit.Moj syn sa zacal zajakavat v tretom roku.navstevovali sme logopedicku,ale nebolo to uspesne.Dnes ma 16 rokou a o navsteve logopedicky nechce pocut.Nieje to vzdy take zle,ale niekedy hlavne ked je nervoznejsi,alebo v strese je to zle.Ako by som mu mohla pomoct?Mozte mi poradit cviky,alebo niejaku literaturu.Dakujem krasne.
ahoj,ako to moze by tvoja chyba,mne to nikdy nepovie.Ake metody pouziva?Mas len zoznam slov a tie precvicujete ak to ide?Mna osobne prekvapilo ,ked sme museli toho logopeda menit,ze klinicky
logoped ma aj ine
postupy.Pouziva rozne pomocky palicku ci spachtlu ako to nazvala ,na R,aj mladsi chodi ma 3 a 1/2 pred rokom nic nehovoril ,tak ze sa na
to pozrie.Ona neuznava take veci ,ze cakat do predskolseho veku.Podla mna je to neskoro.Tak s manzelom doniesli akusi slucku,do nej sa dava jazyk,opiera sa to o zubky pri pismene š.Aj ja som starsieho len drezurovala,ale on si nedava pozor,vcera som ho znova objednala.To L treba
docvicit,lebo vzdy to bude take nijake.A pytala si sa na toho druheho logopeda ,ake skusenosti su s nim?Skusila by som tuto moznost.Ak chces,napis akymi metodami cvicite.U mojich deti to bol problem aj lenivost.Starsi.A neposlusnost.Drzte sa.
ahojte, dcéra keď mala necelé štyri, tiež začala rovno račkovať, chodili sme na logopediu vyše roka, a cvičila som s ňou dosť často , a sústavne som ju opravovala, až sa dostavil želaný účinok a bolo tam to správne r, myslím, že to drezúrovanie (ako to volal môj manžel) malo význam,teraz má 8 a nikto nepríde na to, že račkovla, lebo decká sú navyknuté na ten svoj spôsob vyslovovania, a načo by v tom niečo menili, keď nemusia, takže ja som toho názoru, že ich tým musíš prenasledovať, opraviť zakazdým, nielen niekedy, a cvičiť pravidelne,
držím palce
Premýšlala som nad zmenou logopéda.Sme z Dolného Kubína a na výber máme len dve ambulancie, no je mi akosi trápne po piatich rokoch odýsť od pôvodnej.Tiež si myslím, že tie lekárky,čo vyštudovali logopédiu by mali mať hádam rovnaké postupy v liečbe.Naša mi ale minule vyčítala, že je len moja chyba keď dievčatá ráčkujú,lebo s nimi málo cvičím,čo sa ma veľmi dotklo.Preto by ma tiež zaujímalo či je také dôležité aj pravidelné domáce precvičovanie.Lebo ak je to všetko postavené len na tom, tak načo potom chodiť na logopédiu?