Moje dcéry(8-ročná a 6-ročná)už vyše štyroch rokov navštevújú logop.ambulanciu a do dnes nevedia správne používať písmenko \"r\". Doma s nimi precvičujem určené slová od lekárky, alebo ich občas upozorňujem na nespr.výslovnosť ,aby sa opravili.V našej rodine nemá s račkovaním nikto problémy. Chcela by som len poprosiť iné mamičky, ktoré s týmto majú skúsenosti, či sa im podarilo nejakým iným spôsobom naučiť správ.výslovnosti.Ja mám totižto pocit,že je už aj zbytočné chodenie na logopédiu.
----------------
logopaedia www.zdravie.sk
Afázia (poruchy reči) www.zdravie.sk
Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť
chapem ta...dnes vedia byt ludia velmi zly...neboj ked sa budes snazit a chciet mal by si sa to naucit...vela stastia...
a hlavne si davaj zo zaciatku pozor kde hovoris R...a nebud nervozny,lebo sa ti to len zhorsuje to vyslovovanie R...ak sa chces posilnit,kup si B-komplex forte v lekarni...upokoji ta,a nebudes sa tak stressovat...nech sa ti dari...
jakub...ano...a citaj potom aj take slova kde je vela R....
hovoril si stale TD TD TD TD....
Ahojte- zopar mojich prispevkov:
- k logopedovi mozete chodit v ktorom kolvek veku, kym je ochotny Vas prijat a nie len do urciteho veku- poznam mnohych aj tridsiatnikov co to obsolvovali a mnohym co sa recnenim zivia- knazi alebo ucitelia by som to dokonca dala ako prikaz! V skolach taky problem nie je castym no nie je nic horsie ako pocuvat pol hodinu farara, ktory susle a rackuje! A najdu sa dokonca aj televizny ci rozhlasovy moderatori.
- za recove vady patri nie len to co si ludia vsimaju ako prve pismenko r, ale bezne je aj suslanie a to je zvycajne pre nizsku aktivitu a pohyblivost jazyka. Zbytocne budete decko nutit do R- ked nevie spravne povedat ani L a to by si ale mali vsimnut hlavne logopedovia, no ti casto len beru peniaze za nic- cest vsak vynimkam. Takze vsimajte si, ci dieta hovori spravne tuto spoluhlasku.
- L sa tvori spravne tak, ze spicka jazyka sa v rychlosti no v lahkosti dotkne vrchnych zubov- to miesto z opacnej strany prednych dvoch zubov, je to len take kmitnutie
- R ma podobny pohyb ako aj T a D. Treba rozcvicit jazyk naskor opakovanim t, t, t...ale jazyk nesmie spomalovat- co ma tendenciu, potom striedat td, td, td a pridame napr. tdi, tdi a ked vieme aky pohyb pri tom s jazykom tvorime, prideme tri alebo R. Co je ale problem aby si toto male deti uvedomili, no ked s nimi cvicite, mali by ste dohladat na ten pohyb jazyka vy. Skuste si to prejst najskor sami a uvedomit si ako to robite. Tiez vsetko musi prebiehat v lahkosti pohybu.
- ak sa dieta alebo aj dospely zajakava a nie je to psychicka pricina, doporucujem navstevovat hlasoveho pedagoga, pretoze sa jedna laicky povedane o pricinu dychu. Hlas totiz vznika rozkmitanim hlasoveho svalstva prudenim dychu. Tu nastal mensi problem a dochadza k zajakavaniu. No nie je to zaruka, lebo len malo pedagogov pozna spravnu dychovu techniku a preto sa najdu aj operni spevaci, ktori sa v beznej reci "zakoktavaju"- ale to je len tym, ze sposobov dychovej techniky je viac. Skusit to vsak mozte.
Vie mi niekto poradiť konkretne ake cviky treba precvičovať na hlasku R
Dobrý den
Môj 4ročný syn nevie správne vysloviť spoluhlásku k .Namiesto nej používa t a c.Prosím ak mate podobný problém poradte mi ako sním nacvičiť správnu výslovnosť tejto spoluhlásky