Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť

Príspevok v téme: Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť
matka

Moje dcéry(8-ročná a 6-ročná)už vyše štyroch rokov navštevújú logop.ambulanciu a do dnes nevedia správne používať písmenko \"r\". Doma s nimi precvičujem určené slová od lekárky, alebo ich občas upozorňujem na nespr.výslovnosť ,aby sa opravili.V našej rodine nemá s račkovaním nikto problémy. Chcela by som len poprosiť iné mamičky, ktoré s týmto majú skúsenosti, či sa im podarilo nejakým iným spôsobom naučiť správ.výslovnosti.Ja mám totižto pocit,že je už aj zbytočné chodenie na logopédiu.
----------------
logopaedia www.zdravie.sk
Afázia (poruchy reči) www.zdravie.sk

miaa

maja to ti verím že si zúfalá ja to už teraz vidím ,moj syn má len 16mes povie mama tata bac a samé nezrozumitelnosti,má kamaráta o dva dni staršieho ten ked uvidí auto aj pekne povie "auto" ,"ocinovo auto",že chce ist z kolien "dole""papat"a vymenuje 10zvieratiek a moj ani za nič,pred 2mesiacmi vedel 7zvieratiek povedat ako robia(mú,bé,hav..)a teraz akoby utalo,tiež sa trápime aj ked všetci vravia že je ešte malý,takže ty to musíš brat zhladom k jeho veku ešte dramatickejšie.radu neviem dat,my skúšame čítat stále na neho hovorit,zatial nezaberá.

[zruseny12]

maja,ja som pochopila,ze na svoj vek malo rozprava...ale ja som mala kamaratku,a jej syn zacal rozpravat pomaly az v 5-6rokov a nic sa nestalo...mozno sa mu nechce rozpravat,a chodi aj do skolky, alebo je doma?skuste mu kupovat rozpravky kde sa vela a zrozumitelne rozprava a pustajte mu ich castejsie...mozno tak sa zacne sam ucit...este neznamena,ze ked nerozprava vela,nemusi vediet vela slov deti niektore ako som pocula,su sikovne,a maju to v hlave len sa im nechce...

maja-sečovce

Dobrý den
Môj problem spočíva v tom, že môj syn 4,2 ročný ma slovnu zasobu zo 5-6 slov. navstevuje nas logopedkauž 6 mes. bez zmien.Jeho pozornosť je minimalne na 6 sekund.Potom si robi čo chce.Použili sme metodu zosita slov ale neda sa uputať jeho pozornost ničim.Sluch, zrak a ostatné vysetrenia su v poriadku.Potrebujem pomoc odborníka.Dakujem. Zufala mama.

miminaaa

ema123-moj maly mal tiez podobny slovnik.Prasiatko bolo kapkopko,kvtinka bola kipkapka...Nikto mu nerozumel.Urcite nemaj obavy.Mala jak sa dostane do kolektivu deticiek sa to bude stale zlepsovat. :)

ivkaivka

je tu nejaky odbornik (pripadne laik), ktory by aj na dialku dokazal naucit/vysvetlit spravnu vyslovnost sykaviek? ci na to treba pomocky alebo staci nejako spravne ulozit jazyk, naspulit usta atd... vdaka

ema123

miminaaa,ona praveze stale pocuva rozpravky z cd a aj pesnicky.samozrejme jej aj hovorim,a ked sa zastavim,ona presne vie co nasleduje a povie nasledujuce slovo,ale vo svojom slovniku-napr.ciapocka-tapopa vlk-pap

miminaaa

ema123 ked ti mozem poradit,citaj malej vela rozpravok,snaz sa co najzrozumitelnejsie a pomaly a potom sa o tej rozpravke podla obrazkov spolu porozpravajte.Nemusia to byt dlhe rozpravky,stacia kratucke s obrazkami a viac krat za den,aby vedela mala udrzat pozornost.Pripadne nejake kratucke recnovanky.A co sa tyka toho rozpravania,mala ked bude chodit do skolky,ta rec sa jej urcite medzi detmi zlepsi.Mala ked bude pocut ostatne deticky,bude sa aj ona snazit hovorit zrozumitelnejsie. :)

ema123

ahoj lenka,tiez mam 2,5r.dceru a moc sa jej nechce hovorit.ma svoj slovnik a pouziva len hlasky t,p,b,m a potom vsetky slova vyznievaju velmi podobne.nikto nerozumie.a v septembri pojde do skolky,tak mam strach-este je aj taky moj cecacik:D