Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť

Príspevok v téme: Logopédia - ako naučiť dieťa správne hovoriť
matka

Moje dcéry(8-ročná a 6-ročná)už vyše štyroch rokov navštevújú logop.ambulanciu a do dnes nevedia správne používať písmenko \"r\". Doma s nimi precvičujem určené slová od lekárky, alebo ich občas upozorňujem na nespr.výslovnosť ,aby sa opravili.V našej rodine nemá s račkovaním nikto problémy. Chcela by som len poprosiť iné mamičky, ktoré s týmto majú skúsenosti, či sa im podarilo nejakým iným spôsobom naučiť správ.výslovnosti.Ja mám totižto pocit,že je už aj zbytočné chodenie na logopédiu.
----------------
logopaedia www.zdravie.sk
Afázia (poruchy reči) www.zdravie.sk

denka20

Chcela by som sa opýtať.Môj syn bude mať v máji 2roky a vôbec sa mu nechce rozprávať.Vie povedať Kde je,baba,papa a občas povie daj.Počula som,vraj by sa malo ísť k logopédovi.Ďakujem.

lenka duricova

Dobrý večer,mám dva a pol ročnú dcérku,ona rozumie všetkému čo hovoríme mama,tato,preč atď. nemá problém povedať ale ked povie napr.ďakujem tak povie len ďa,alebo princezná povie len pli.Chcem sa spýtať či s nou mám ísť k doktorovi alebo ma čas a či sa do toho dostane sama.Ďakujem

ariell

Ahojte, viete mi poradit? Mam dvojicky ktore zacali rozpravat neskoro az po 3.roku. Vtedy sme odisli do zahranicia a prve vety tvorili v anglictine. A teraz mame problem s "r". Obidvaja ho vedia povedat ale ak hovoria ho nepouzivaju. Ked ich zacnem opravovat a zopakuju slovo po mne, povedia to dobre. Neviem ako ich to mam naucit. A este jeden problem. Syn kokta, dobre 2 roky, potom to preslo na par mesiacov a teraz natahuje slova a spieva pri rozpravani alebo opakuje slova. Napr. ale, ale, ale
Dakujem za pomoc.

problemova

chcem povzbudit vsetky znepokojene mamicky,aby sa dalej venovali svojim detickam,aj ked mozno nevidia vysledok.A ak sa predsa len ich recove schopnosti nezlepsuju,este to neznamena koniec sveta.
Ja som tiez chodila ako dieta k logopedovi a velmi mi to pomohla,ale dodnes mam recove problemy,ako napr.ked rychlo rozpravam,vela rozpravam alebo v dlhych vetach.Napriek tomu som ako jedina v nasej rodine,zatial,vystudovala VS a bola som vzdy medzi najlepsimi.Praveze mna to hnalo dopredu.
Momentalne som v UK a ucim sa intenzivne AJ a tiez mam problemy,ale pomaly to ide.

m31

ahojte, chcem sa opytat na nejaku fintu pri nacvicku R /doteraz pouzivaju dcery miesto J miesto R/ a za sest tyzdnov cvicenia sme sa nepohli ani o milimeter.

logoped

Mila Mihokova mrzi ma, ze uz mate zle skusenosti s logopedom, ale zial stava sa to. Ak sa vas syn neda "nahovorit" na logopedicke stretnutia skuste aspon knizku Malcom Fraser: Svojpomocny program pri zajakavosti Ako motivacia pre neho by vsak mohol byt fakt, ze cim dlhsie to bude odkladat tym sa bude zajakavost viac fixovat a o to tazsie moze byt "zbavit sa" jej. Skuste si pozriet stranku www.dysfluencie.szm.sk Pre vas je velmi dolezite, aby ste navstivili logopeda, ktory vyuziva nove trendy v terapii zajakavosti, aby sa neopakovala situacia z minuleho pokusu. Ak napisete odkial ste, odporucim vam niekoho konkretneho, drzim paste

logoped

zdravim vsetkych na tejto diskusii, zda sa, ze je tu vela otazok pre logopeda, ale dost malo odpovedi. Viete s logopedmi je to rozne. Nie je pravda, ze ked vystudovali rovnaku skolu, maju aj rovnakue postupy, zdaleka nie. Postupy by mali ale vychadzat z rovnakeho principu. Ak si nie ste isty vysledkom a pribehom logopedickych sedeni, nebojte sa o tom s logopedom porozpravat. Ak je odbornik namieste, neurazi sa, ale vam vysvetli, ze ked sa nedari, preco sa nedari a podobne. Ak si stale nebudete isti tak ho zmente, na to mate pravo! Vobec sa nemusite citit neprijemne, lebo uz k nemu chodite dlho. Pokladam ale za slusne, ak mu to dopredu oznamite a obajsnite mu svoje dovody. Zial domace trenovanie, ked je hlaska problematicka je nevyhnutne, k logopedovi treba vsak chodit nie preto, aby to s dietatom dotrenoval, ale preto, aby poradil ako spravne trenovat, inak mozete trenovat trenovat a vysledok sa nemusi dostavit. Pepo, pri trenovani hlasok nie su dolezite len spravne slova na trenovanie ale v prvom rade priprava svalov jazyka a podobne, nie je to vobec jednoduche, ak neviete ako nato, akym postupom, v spravnom poradi a podobne....preto vam radim nebrat to uplne do valstnych ruk, ale naozaj sa poradit s kompetentnym odbornikom. Karkulka logoped neriesi nespravnu vyslovnost len u deti, ale aj u dospelych, nevidim dovod, preco by ste to nemohli skusit. Aj ked u dopsleych je to zvycajne trosku tazsie, ani nie tak naucit sa hlasku spravne ako ju pouzivat v beznom rozrpavani (predsa len uz ju pouzivate nespravne pomerne dlho) ale je to individualne a zavisi to do znacnej miery od odhodlania (to vam zda sa nechyba) tak len smelo dotoho, kontaktujte nejakeho logopeda. vsetkym vam tu drzim paste a snad som aspon trosku pomohla.

babulatko13

Ahoj,ako dieťa som chodila na logopédiu kvôli zajakávaniu.Teraz mám trojročného syna, ktorý sa začal tiež zajakávať.Mohli by ste mi prosím poradiť?Ďakujem.

karkulka

Ja mam vyse 30rokov a stale neviem povedat \\\"R\\\".Preto som dost uzavreta a mam problem v komunikacii pred viacerymi ludmi a najma neznamymi. Robim v UK, tak tu sa to strati a citim sa tu dobre, som uvolnena, nikto si to nevsima,som sama sebou a uzivam si to, ale jedneho dna sa vraciam na SK a kedze si chcem najst dobru pracu, chcela by som sa naucit \\\"R\\\".Prosim pomozte