Preco vlastne ludia nemaju pristup k zaisteniu pokojnej, bezbolestnej a rychlej smrti, napriek tomu, ze prostriedky modernej mediciny to bez problemov umoznuju? Preco ludia bezne davaju humanne uspavat svojich stvornohych milacikov, aby zbytocne netrpeli, no pre ludi je to paradoxne nedostupne, aj keby sa pre to sami z vlastnej vole a vedome rozhodli, ci boli by ochotni si to aj sami zaplatit?
Bolo by menej pachtiacich sa otrokov a niekomu hore v systeme by velmi chybali, resp. by mu vadilo, ze nad svojimi otrokmi straca definitivnu kontrolu?
Pokojna smrt - nedostupny tovar?
Tak nazvite túto tému eutanazia, nech je jasné že je reč len o bezvladnych. Inak aj túto tému rozoberat sa mi zdá zbytočne, pretože kazdy ma na to iný názor a nic tu nevyriešite, len bude každý filozofovat o tom svojom.
hanka9
no vidis. a pred 500 rokmi by ta podla vtedajsich zakonov ludia boli schopni aj upalit, ak by si tvrdila, ze zem sa otaca okolo slnka a ze zem je gulata...
je to naozaj nutne sa stritkne drzat nejakych myslienkovych konstrukcii za kazdu cenu? odkial vies ze su vsetky automaticky pravdive a spravne?
"Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu" - a podla teba je pravda, ze kazda zena je povinna odrodit dieta ktore caka a ktore ziskala mozno aj sposobom aky si sama nezelala, napriklad po znasilneni? alebo ze kazda zena ma byt povinna odrodit dieta, aj ked sa vie uz dopredu s istotou, ze je vazne postihnute a po porode aj tak do niekolkych dni, alebo tyzdnov zomrie?
naozaj sa chces na vsetko pozerat uplne generalisticky, a ze nikdy ziadne pravidlo nemoze mat za ziadnych okolnosti ziadne vynimky?
no ja osobne s tym nesuhlasim. ty s tym suhlasit mozes, ok - ale preco to potom vnucovat aj vsetkym ostatnym, ktori tento obmedzeny pohlad nezdielaju? ved riad sa tymto pohladom na svet sama, k tomuto ucelu ale nepotrebujes ho uzakonit pre vsetkych ostatnych, tak ako tomu je v pripade podstaty tejto temy, nie?
Hippokratova prisaha
Lekarska prisaha (kratene)
Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím. Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet. Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu. Svoj život a svoje umenie vždy budem chrániť v čistote a udržím ich bez akejkoľvek viny.
Ak budem túto prísahu dodržiavať a poriadne spĺňať, nech sa mi dožičí žiť navždy šťastne, nech sa dožijem úcty všetkých ľudí a nech sa radujem z plodov svojho umenia. Ak ju však poruším či poškvrním, nech sa mi stane pravý opak.“
lyrica
preco mi ty tu odporucas aby som sa nechal rozstvrtit pod kolesami vlaku alebo si kdesi nelegalne zhanal nejake sedativa (ktore pri potrebnej ucinnosti su prakticky nedostupne) a hral sa na chemika/farmaceuta a nejak odhadoval spravnu letalnu davku a neviem co? vobec nic o tom nevies, nemas o tom ziadne informacie, ale budes tu suverenne pisat taketo hluposti "ze to je niekomu jedno" alebo ze je to predsa velmi "jednoduche", akoby sa jednalo o nejaku kazdodennu trivialnu rutinu. co by si povedala niekomu z rodiny ak by v situacii bez vyhliadok na zlepsenie niekde na lozku chcel dobrovolne a predcasne odist z tohto sveta? aby isiel skocit pod vlak? ani zvierata nenechavame zbytocne trpiet a davame ich uspavat, alebo inak nejakym asistovanym sposobom im zaistime rychly a bezbolestny odchod, ale zrazu ak uz ide o ludi samotnych, tak si musia vypit vsetko do posledneho dusku? naco? preco? co to je za sialeny nezmyselny sadizmus? a nezosobnuj tento problem len na mna, ze sa jedna o nieco marginalne a teda zbytocne sa tym dalej seriozne zaoberat, pretoze realne pre ovela viac ludi je dolezite aby sa cosi v tomto smere pohlo dopredu. ak ta tato tema nezaujima, ok, ale tu aspon neotravuj so svojimi uzasne humannymi odporucaniami...
@Ovecka- no ja osobne praveze nemam vyhradne na mysli ludi priputanych na lozko... ja mam na mysli zakony a spolocenske normy vo vseobecnosti ktore zakazuju a znemoznuju legalnou cestou dobrovolny predcasny a asistovany odchod zo sveta.
2 lyrica nemas pravdu. My sa tu bavime o pacientoch ktori su priputani na lozko. Jasne ze mobilny clovek s tym nema problem.
Zozen si sedativa, to máš bezbolestne, alebo výfuk z auta. Zamrznutie vraj tiež nebolí...neviem čo riesis, ak sa niekto chce zabiť, spôsob si nájde, aj keby to malo bolieť, v tej chvíli je mu to jedno. Guľka do hlavy, vlak, skok z výšky, je to len okamih. Napis konkrétne, co máš za problém. Ten kto sa chce zabiť, sa zabije a nevypisuje o tom na fórum.
jedulka
kukucka1 (00:43) má absolútnu pravdu a vystihla to maximálne presne!
niet čo k tomu dodať,takže tvoje príklady sú relevantné a bezpredmetné moja :)
beskyd
na jednej strane vziať si život je hriech,na druhej strane je vylúčené aby to nedokázal urobiť v skrate hocikto..aj veriaci!
každý má svoju mieru únosnosti ak ju prekročí nastáva skrat alebo ťažká depresia a v tom stave nikto nepremýšľa iba trpí... a spácha samovraždu,pokiaľ mu nikto nepodá pomocnú ruku :(
podla mna je to tiez blbost. Stoji to prachy a je to len trapenie.
Inak co sa tych lekarov tyka som sa s jednym bavil o tom a ten mi vravel ze prvykrat ked mu niekto zomrel tak to bolo strasne. Druhy krat len zle a teraz je mu to uz uplne jedno. Jedna kamaratka co nedavno vystudovala mi tiez vravela ze ju pri pohlade na mrtvolu napinalo a nejedla aj cely den. Dnes Po 5 rokoch s tym uz absolutne nema problem.
A inak co sa tyka lekarov pochybujem ze drzat tych ludi pri zivote je ich rozhodnutie. Podla mna su to jednoducho predpisy.
Asi zrejme pojde o peniaze kedze je to dobry kseft ale faktom je ze katolicka cirkev to len podporuje a nebyt jej tak je slusna sanca ze by sa to uz nerobilo.