Mlieko..piť či nepiť?

Príspevok v téme: Mlieko..piť či nepiť?
kikaa12

Tak piť ho alebo nie? Je milion clánkov o tom ako mlieko zahlienuje, je zlé, škodlivé a najma to krabicové... www.metoo.sk

ale na druhej strane taktiez sa objavuje vela clánkov o tom aké je zdravé, nenahraditelné, obsahuje mnoho vitaminov atd... metabolizmus.sk

Tak comu mam potom verit? Co odborník to iný názor..

Nerada by som ho vyradila z môjho jedálnicka, pretoze mlieko a vlastne vsetko mliecne milujem, ci su to uz jogurty, tvaroh, syr, acidko, puding, krupicová kasa, kakao, do kavy...proste vsetko kde je mlieko...a neviem si predstavit ze by som sa mala toho vsetkého vzdat( niekedy som za den dokazala skonzumovat aj liter mlieka)...ale zase co clovek nespraví pre zdravie, ktoré mi je prednejsie

Tak co aký názor máte na mlieko vy? Pijete ho? v akom mnozstve?

0vecka

2 agartio jj ale ak je krava napr na bio neznamena to ze ma vybeh ale akurat do nej nepcahju antibiotika a podobne alebo ma aj vybeh?

agartio

Vidis to moc negativne. Nemysli si, ze je to zase taky podvod, a u zivocisnej vyroby to poznat. U rastlinnej az tak nie.

0vecka

2 agartio vies ty vobec co znamena bio? to s tym ako ta krava zije nema vela spolocneho a tiez ze niektore bio produkty sa nedaju jednoznacne od nebio rozoznat? teda v obchode je normalka ze namiesto bio dostanes klasicky produkt? nehovoriac o tom ze niektore naozaj bioprodukty napr meso su nebio zdravsie kao bio?

eddings

v najvacsej pohode budes ked budes jest co ti chuti, nie co si precitas na nejakej internetovej stranke :)

Ja osobne od skolskeho veku mlieko nepijem, nechuti mi, smrdi mi. Cokolvek uvarene/upecene/vyrobene z mlieka konzumujem ale normalne :) Ziadne zdravotne problemy nepozorujem

sweater.> pochybujem ze by hypermarketove pekarne davali do chleba mlieko, za prve do chleba mlieko nejde, za druhe voda je lacnejsia

agartio

Inak pre tych, co kupuju maslo, tu je test nejakych ceskych masiel.

Na nasom trhu su aj niektore z tych ceskych firiem

www.agriteam.cz

btw madeta robi povacsinou fakt najlepsie mliecne vyrobky, co su v supermarketoch. s vacsinou som spokojny, len je vyssia cena.

tie masla co su naspodu nekupovat! Vidno ich v tescu, i inych a su predrazene. Snad jedine co sa oplati z tych ceskych je to Tatra maslo, maju to v kauflande.
Ani to Pragolaktos nekupovat. Tie masla by som nechcel ani za 4e/kg, ale oni si v pohode stoja 8-9 euro/kg, kym na trhu su vyborne masla za cca 6eur/kg.

Ozaj co hovorite na Maslo Pilos 125g, teraz je to tam z ceskej mliekarne Cejeticky. Maslo Pilos som mal zafixovane ako lacne, ale nic moc. Lenze teraz som ho po dlhsej dobe ochutnal, a pozeram ze ho asi vymenili od ineho vyrobcu, a za tu cenu 6,3eura/kg, chuti az moc dobre. Ci iba sa mi to zdalo?

agartio

mliecne vyrobky sa jedia najma kvoli chuti, nie kvoli zdraviu.
a suhlasim s tym, ze zvierata tam casto trpia a vtedy je aj mlieko nanic.
Prave preto treba kupovat od poctivejsich vyrobcov.
BIO mliecne vyrobky su tiez krokom vpred, celkovo si myslim, ze kravy v BIO produkcii trpia podstatne menej.

V podstate suhlasim s tym, co pise sweater s tym, ze to podava az moc negativne a jednostranne. Zvierata tak ako pise netrpia vsade, a neda sa to jednoznacne takto odsudit. Da sa ist aj tou cestou, ze zistit si vyrobcu, ktory sa ku zvieratam sprava setrne a kupovat vyhradne od neho.
Samozrejme, ze ked sa kupuje naslepo, tak tam hrozi to, ze clovek podporuje tryznitelov zvierat.

Inak suhlasim s tym, ze kravske mlieko je pre telo neprirodzena latka, pasterizovane alebo homogenizovane este viac. Lahsie stravitelne je potom kozie alebo ovcie.
Myslim si, ze ked krava pocituje lasku a pohodu a netrpi, tak dava kvalitne mlieko, aj po energetickej stranke a take mlieko bude pre cloveka ovela menej skodlive, ako mlieko od trpiacej kravy.
Podla mna, ludia by mali jest menej mliecnych vyrobkov, a radsej by sa mala energia premiestnit do kvality. Velkovyroba by mala byt zakazana, radsej by to mali zivit mensi vyrobcovia, ktori by sa k zvieratam spravali lepsie. Taki domaci, proste.
Lenze, to by museli zmudriet ludia... kapitalizmus pritiahne len to, co kupuju ludia. Ludia si sami mozu za to, ako to je. Nikto im nekazal kupovat od velkovyrobcov tie sracky co predavaju.

Napriklad, pri tescu petrzalka je stanok s mliecnymi vyrobkami... majitelka toho stanku kruti hlavami nad ludmi... ma to tam lacnejsie nez v tescu, a neporovnatelne kvalitnejsie. Ale ludia jak taki hotentoti napochoduju do tesca a kupuju polske maslo, nekvalitne mlieko, a mliecne vyrobky, potom okolo nej chodia s plnymi vozikmi toho svinstva... zaplatia viac a za svinstvo. Este aj ked sa im pichne stanok uplne pod nos, tak si chodia za tou svojou hlupostou.
A to, rozumny clovek by presiel kvoli kvalite aj nejaku vzdialenost.
Ludia su jak slepi, jak keby chodili po kolajniciach, pozerali len jednym smerom... zmizol im rozum. Rovnako to opisovala aj ta teta, co to vidi na vlastne oci, kazdy den.
podla definicie kapitalizmu by malo vlastne tesco dorovnat kvalitu a ceny s nou... inak by malo zivat prazdnotou co sa tyka mliecnych vyrobkov. Bohuzial, kapitalizmus funguje len v inteligentnej spolocnosti, a zlepsenie prinasa iba tam. V nerozumnej spolocnosti kapitalizmus prinasa vzdy len zhorsenie. Ziadna konkurencia sa tam nedeje, proste tesco si ide po svojom, jak keby tam ten stanok nebol, a teta ledva preziva.

inak na druhu stranu, i v tescu maju zopar veci dobrych, len je to naprd, ked ludia i tak beru blbosti.
napriklad, bezne vidim, ze slovenske maslo za dobru cenu a v dobrej kvalite, a ludia jak take opice beru o 5% lacnejsie z polska, uplny sajrajt oproti tomu. Vobec nerozmyslaju.

kikaa12

ja tomu chápem... Ja na mlieku nevidím nic zlé, samozrejme myslím len to domáce od kravy o ktorú sa majitel s láskou stará (môj dedko) ale byva daleko takze nemám moznost to mlieko pit casto :(

A také to krabicové "mlieko" alebo biela voda, uz odmietam pit...nebudem podporovat ten hnus ktorý robia na zieratách len aby mali co najvyssí zisk

sweater.

ja nevidim iny sposob ako to ja mozem ovplivnit, jedine tak ze to prestanem konzumovat, takze preto som sa tak rozhodol. ja nemam tu moc nieco viac s tym spravit, aspon teraz nie. vies jak to je, dopyt robi ponuku. a ty mas o dost vacsi rozhlad ovecka ako vacsina tu ludu. pre takych ako ty som nepisal ten prispevok. to bolo skor pre ludi ktory veria len 'oficialnym' vyskumom a veciam zo sprav o 7 kazdy vecer na tv narkoza...