kult materstva - je precenovany?, alebo nie?

Príspevok v téme: kult materstva - je precenovany?, alebo nie?
111monnika

mam pocit, ze materstvo a vychova deti je kultom, a nie normalnym zivotom, a to sme prezili ako ludstvo az do nasho tisicrocia aj bez priruciek,

sama mam dceru, a pohodovy zivot, samozrejme, tiez som si presla nevydarenym vztahom, konecne si mozem uzivat, realizovat sa, splnat si sny, kedze dcera je uz dospela, slobodna, aj ked studujuca, ja jej poskytujem moju podporu, lasku, byvanie, osatenie, stravu, a konecne sa venujem samam sebe, myslim fakt viac na mna ako donedavna, aj ked dcere sa to velmi nepaci, chcela by viac, ale ak chce, nech si zarobi :)

slnovrat

Ked vidím tu našu mladú generáciu ako sedia a cumia do mobilov, na ušiach mp3, hluchí a slepí a starí ľudia stoja, otvára sa mi nožík vo vrecku.

AfterEight

Nikto tu zakladatelku nenúti sediet doma! Nasi cez vikend chodievajú na našu chatu, prejsť sa,na turistiku. Keby chcú ísť na dovolenku sami nebudem im to zazlievať,majú na to plné právo podporujeme ich v tom a chodia sami na dovolenku už pár rokov. Ja ked budem tiež staršia určite našich nedam do domova dôchodcov. Nasi tiež dochovavaju svojich rodičov a ja ich tiež chcem dochovat. Je to moja povinnosť a urobim to aj z vďaky a lásky.

Laara

MultiLevel..ja nemam ten pocit, ze niekto ju tu oznacil za zleho, pripadne sebeckeho cloveka..a uz vonkoncom som sa nikde nedocitala, ze tu niekto vyznava postoj, ze dietatu treba dat VSETKO :)

ja mam z nej ten dojem, ktory som nacrtla..ze na nu bola a je sama a chcela jej vzdy dat to naj zo seba, aby jej nic nechybalo..aj pri svojich obmedzenych moznostiach..lebo lahsie sa vychovava vo dvojici..po vsetkych smeroch..a teraz zalozila temu a samej seba sa pyta, ci je chyba zacat konecne mysliet aj na seba..nie, nie je to chyba..ma na to absolutne pravo..len dcera sa zrjeme zacala ohradzat, lebo uz jej nie je dopriaty taky standard, na aky bola po cely cas zvyknuta..a tu nastava asi bod mrazu..ze zakladatelka ma na zaklade dcerinych vyhrad vycitky..pretoze viac uz nedokaze, nechce plnit jej narocne poziadavky, vid. kupa auta..ale kde nadobudla dcera pocit, ze rodic je jej povinny kupovat taketo veci??? chyba zakladatelky..vo vychove..len ci uz nie je neskoro na prevychovu ;)

slnovrat

Prezývka, ked vidíš staršiu osobu, máš sa automaticky postavit. Tiež si nevychovany a rozmaznany, mozes sa hanbiť.

Aja02

MultiLevel, nikto tu netvrdí, že zakladateľka témy je sebecký a zlý človek len kvôli tomu, že nedá všetko dcére. Sebecká a podľa mňa aj bezcitná je kvôli tým jej ostatným vyjadreniam. Veď ona berie svoju dcéru len ako príťaž a jej príspevky naozaj pôsobia tak, že je frustrovaná a zatrpknutá z toho, že zostala nečakane tehotná a ona si nemohla užívať život. Žena, ktorá má aspoň trochu materinského citu by sa nikdy nevyjadrovala tak ako ona.

MultiLevel

nechapem, preco by mala byt zakladatelka temy zly clovek len preto, ze nechce svoj zivot prezit sposobom, ze VSETKO da dietatu...Prepacte, ale to je podla vas sebeckost? :D Ako co? Ze aj rodic ma pravo zit? Vsetky prachy idu len a len do dietata? Vsetok volny cas zena venuje len dietatu, ktore jej to oplati tym, ze az bude maminka senilna, tak ju supne do domova dochodcov? :D Kolke z vas, ktore ju tu odsudzujete, sa budete starat o svojich rodicov, az budu stari? Presne tak, ako sa oni o vas starali dennodenne, hoci si mohli obcas dovolit ist sami na dovolenku, alebo mat vlastne zaluby? :)
Moji rodicia ma pocas VS financne podporovali. BOla to pre mna obrovska podpora, sama by som to nezvladla. Neskutocne som si to vzdy vazila a to aj ked som bola ovela mladsia. Vzdy sme doma pomahali, varila som, upratovala...kolko raz som rodicov poslala na dovolenku bez nas deti, kolko raz sme im kupili zajazd do kupelov, nech si aj oni konecne uziju trosku zivot...Chodit denne do prace a este aj vsetko davat dietatu, to je zmyslom zivota? Sami sme to doma citili, ze nie je dobre, ak nasi nemaju vlastne zaluby, len sedia doma a jedine co robia, tak zarabaju aby sme sa my mali dobre...
Podla mna to zakladatelka temy mysli dobre, len s takouto vychovou zacala prilis neskoro...dcera je uz dospela a co jej v rannom veku nevstepila, to tazko do nej dostane...
Nuz a co vy mozete urobit pre svojich rodicov? Dochovajte ich...az budu stari, nastahujte si ich k sebe a prezite s nimi posledne roky, tak ako oni na vas dreli cely zivot :)

kafe

ano kult dieťaťa. Všade na svete to v rodine funguje tak, že deculo sa MUSI prispôsobovať rodine - jesť to, čo je, lebo inak bude hladné; keď sa naučí chodiť, musí kráčať po svojich, žiadny kočiarik ako pre invalida; sú dokonca deti, ktoré ak chcú chodiť do školy (na základku), musia si na to zarobiť, rodičia proste nemajú (a decká sa do tej školy fakt derú a okrem školských povinností aj pracujú). Len bohaté krajiny to majú úplne naopak - rodičia skáču okolo zadku dieťaťa, ktorému je prispôsobované ak nie všetko, tak určite aspoň veľa. Preto v "civilizovanom" svete je také divné, ak je už malé dieťa vedené k samostatnosti (mnohí to vnímajú ako zanedbávanie dieťaťa, ktoré sa má IBA hrať a rozvíjať hocičo iné - Angl.j., tanec, výtvarná - len nie základné pracovné návyky), nebodaj žiadať od dávno dospelého "decka", aby sa staralo aspoň o seba (keď si nemôže nájsť brigádu, môže prebrať aspoň väčšinu povinností v domácnosti - nakupovanie, varenie, upratovanie) je považované za sebectvo a lenivosť rodičov. Ja sa tomu vôbec nedivím, ale občas mi ten "civilizovaný" svet pripadá riadne sprostý. Veď práca šľachtí, ak dieťaťu odopierame prácu a možnosť zvyknúť si byť sebestačný/samostatný, oberáme ho o poriadny kus niečoho vzácneho a zužujeme jeho možnost byť šťastný na minimum.

AfterEight

A este by som chcela dodat,kedze ju vychovavate sama,preco nepoziada vasa dcera o socialne stipendium?

Su to pekne peniazky,nie miliony,ale aspon daco.

Ja ho nepoberam,kedze mam oboch rodicov,ale viem od spoluziakov,co nemaju jedneho rodica,ze sa z toho da zaplatit aspon internat.

AfterEight

Suhlasim s Laarou. ;) ...A zakladatelka temy nema male dieta. Ma dceru,kt. je VS studentka.

Ja studujem posledny rok na VS. Studujem velmi tazky vedecky odbor a pracujem na vyskume aj teraz cez leto,doma,kvoli diplomovej praci. Po precitani tejto temy som si povedala VDAKA BOHU ZA MOJICH RODICOV!!! (sice to si hovorim pomaly kazdy den,ale teraz som si to este viac utvrdila)

Moji rodicia mi povedali,ze moja jedina starost je studovat(samozrejme,ze cez leto kazdy den navarim obed,ked pridu nasi z prace,poumyvam riady,upracem im postele,idem do obchodu na chlieb a ine potraviny, ak sa uz doma minu) a toto robim kazdy den,ak nahodou nejdem niekam prec. A ak aj idem,tak rano postiham aspon tie postele upratat a rychlo skocit do potravin.

Ako som uz pisala,studujem,pomaly kazdy den,ked som v skole,travim kazdy den v laboratoriu,niekedy aj do 19hod.Samozrejme,ze chodim na cvika,prednasky,seminare,ked skonci vyucba idem do labaku. Niekedy som taka unavena,ze idem do labaku do 14,15.
Preto mi nasi nikdy nevycitali,ze si nehladam brigadu,lebo vedia,ze v tom meste,co studujem nechodim po kavickach a nakupoch.

Ak nahodou sa pritrafi nejaka 1dnova brigada,idem. Samozrejme,ze mi to je blbe,ze ma nasi zivia,aj o tom vedia,ale povedali,ze od toho su tu,aby som mala vzdelanie a ked dostudujem,uz sa o seba budem musiet starat sama.

Nasi mi vzdy daju na tych 4-5dni 20euro. Pobalim si na intrak nejake potraviny,nechodim na obedy,to len zriedka kedy,ked som fakt hladna,ak som dlho v skole. Inak si na intraku varim kazdy den sama. Do skoly si zoberiem desiatu,bebekekse,alebo nejake fit tycinky.Aby som nemusela vyhadzovat zbytocne peniaze,ked na intraku potraviny mam.
Tych 20euro mam,ked si potrebujem nieco na jedlo dokupit,alebo pojdeme na kofolu,v skole nieco okopirovat a absolutne sa necitim obmedzovana financne.

Kazdy mesiac mi este na ucet pribudne 30euro (20euro su pridavky na dieta,co studuje) z toho si zaplatim mesacne elektricenku na mhd 13euro na mesiac a 10euro na ucet za telefon.

A presne ako pisu aj ostatni, pre nas studentov je neskoro si hladat v juli brigadu,kedze koncime semester koncom juna a ak byvate aj v mensom meste,to je vsetko po znamostia,alebo obsadene uz od maja. Tiez som pisala na vela ponuk a ani neodpisali,ani v tescu nic.

A na ten podnajom by ste jej mali prispievat,si myslite,ze kolko stoji miesto v jednej izbe,kde byvaju dvaja ludia? najmenej 110e. To by musela byt pomaly viac v robote ako v skole. Takze ak chcete,aby brigadovala(ked chodi na nejaku lahsiu skolu,co nema kazdy den vyucovanie) tak aspon 50:50 by ste jej mali prispievat.

Ja od nasich nepytam kazdy den peniaze,ani na oblecenie. Musela som sa uskromnit,kedze ma zivia cez semester. A nikdy mi nic take nepovedali,ze teraz sa chcu oni bavit a kaslu na mna. Ja som ich obraz vychovy,ked k nam pride navsteva,alebo aj ich kolegovia z prace,vzdy mi potom rodicia povedia,ako im zavidia aku maju sikovnu dceru,co im doma navari,uprace,studuje,nefajci,nedroguje.....Nasi su na mna hrdi.