Suhlasim s Laarou. ;) ...A zakladatelka temy nema male dieta. Ma dceru,kt. je VS studentka.
Ja studujem posledny rok na VS. Studujem velmi tazky vedecky odbor a pracujem na vyskume aj teraz cez leto,doma,kvoli diplomovej praci. Po precitani tejto temy som si povedala VDAKA BOHU ZA MOJICH RODICOV!!! (sice to si hovorim pomaly kazdy den,ale teraz som si to este viac utvrdila)
Moji rodicia mi povedali,ze moja jedina starost je studovat(samozrejme,ze cez leto kazdy den navarim obed,ked pridu nasi z prace,poumyvam riady,upracem im postele,idem do obchodu na chlieb a ine potraviny, ak sa uz doma minu) a toto robim kazdy den,ak nahodou nejdem niekam prec. A ak aj idem,tak rano postiham aspon tie postele upratat a rychlo skocit do potravin.
Ako som uz pisala,studujem,pomaly kazdy den,ked som v skole,travim kazdy den v laboratoriu,niekedy aj do 19hod.Samozrejme,ze chodim na cvika,prednasky,seminare,ked skonci vyucba idem do labaku. Niekedy som taka unavena,ze idem do labaku do 14,15.
Preto mi nasi nikdy nevycitali,ze si nehladam brigadu,lebo vedia,ze v tom meste,co studujem nechodim po kavickach a nakupoch.
Ak nahodou sa pritrafi nejaka 1dnova brigada,idem. Samozrejme,ze mi to je blbe,ze ma nasi zivia,aj o tom vedia,ale povedali,ze od toho su tu,aby som mala vzdelanie a ked dostudujem,uz sa o seba budem musiet starat sama.
Nasi mi vzdy daju na tych 4-5dni 20euro. Pobalim si na intrak nejake potraviny,nechodim na obedy,to len zriedka kedy,ked som fakt hladna,ak som dlho v skole. Inak si na intraku varim kazdy den sama. Do skoly si zoberiem desiatu,bebekekse,alebo nejake fit tycinky.Aby som nemusela vyhadzovat zbytocne peniaze,ked na intraku potraviny mam.
Tych 20euro mam,ked si potrebujem nieco na jedlo dokupit,alebo pojdeme na kofolu,v skole nieco okopirovat a absolutne sa necitim obmedzovana financne.
Kazdy mesiac mi este na ucet pribudne 30euro (20euro su pridavky na dieta,co studuje) z toho si zaplatim mesacne elektricenku na mhd 13euro na mesiac a 10euro na ucet za telefon.
A presne ako pisu aj ostatni, pre nas studentov je neskoro si hladat v juli brigadu,kedze koncime semester koncom juna a ak byvate aj v mensom meste,to je vsetko po znamostia,alebo obsadene uz od maja. Tiez som pisala na vela ponuk a ani neodpisali,ani v tescu nic.
A na ten podnajom by ste jej mali prispievat,si myslite,ze kolko stoji miesto v jednej izbe,kde byvaju dvaja ludia? najmenej 110e. To by musela byt pomaly viac v robote ako v skole. Takze ak chcete,aby brigadovala(ked chodi na nejaku lahsiu skolu,co nema kazdy den vyucovanie) tak aspon 50:50 by ste jej mali prispievat.
Ja od nasich nepytam kazdy den peniaze,ani na oblecenie. Musela som sa uskromnit,kedze ma zivia cez semester. A nikdy mi nic take nepovedali,ze teraz sa chcu oni bavit a kaslu na mna. Ja som ich obraz vychovy,ked k nam pride navsteva,alebo aj ich kolegovia z prace,vzdy mi potom rodicia povedia,ako im zavidia aku maju sikovnu dceru,co im doma navari,uprace,studuje,nefajci,nedroguje.....Nasi su na mna hrdi.