Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?

anjelik*

Tak najskôr si snáď oddelíme pojem existencia a život. :o)
A z každého rožku trošku...vezmi zákony vesmíru plus zákony neoddeliteľnosti živej a neživej hmoty, k tomu si pridaj evolúciu, primiešaj tam kvantum gravitácie a hups, som tu. ;o) Potom už len stačilo, aby sa moji rodičia rozhodli pomilovať a už je tu niekto, kto ti píše niečo, čomu a to sa môžem staviť, nerozumieš ani slovo. :o)

p.d.

Mne diagnostikovali schizofreniu a ani sa tym netajim. Jeden knaz mi povedal, ze schizofrenici nemusia chodit ani na spoved, ze maju vsetko apriori odpustene.

kresťanka

p.d. - Boh sa nezmenil, len sa niekedy tak nehovorilo o najväčšej božej vlastnosti - jeho milosrdenstve. Z detstva sme mnohí nadobudli presvedčenie o prísnom Bohu, ktorí sa teší, kedy nás bude môcť potrestať. Áno, je spravodlivý, ale milosrdný ešte viac. Stačí si len priznať vinu a poprosiť o odpustenie. On odpustí veľmi rád, raz, dvakrát, stokrát, miliónkrát, miliardykrát, nikdy sa neunaví odpúšťať. V očistci duše zomrelých dočasne splácajú dlh božej spravodlivosti za svoje spáchané viny, ale už majú istotu, že tento čas pominie a potom nastane šťastie v nebi naveky.

Deria

p.d. velmi stare prislovie: "pomoz si clovece, aj pan boh ti pomoze." uz kedysi vedeli ludia, ze to nefunguje tak ze zalozit ruky, nic nerobit, len sa modlit.

p.d.

Ja mam na to vsetko taky nazor, ze osud je skutocne vopred dany a nic zmenit nedokazeme, na strane druhej si myslim, ze neexistuje ziaden osud, lebo nasa existencia je len iluzorna.
Neviem, ci taky nazor suvisi len s mojou diagnozou, alebo aj s tym, ze v tych mudrych knihach je tolko protireceni, ze je to ako kniha pre dusevne chorych:)

anjelik*

Pán D., tá poznámka o večnej existencii ma skutočne pobavila. :o)))
Kresťanka, k tvojim názorom ani niet čo dodať. :o) Snáď len to, že ja som svoj život a nikto iný. Nebola som nikým stvorená a k nikomu sa nevrátim na nejaké podivné zúčtovanie. Vieš, mala by si sa snažiť cítiť šťastie, pokoj s lásku tu a teraz, nespoliehať sa na to, že tento stav dosiahneš po smrti. Neexistuje ani nebo, ani peklo, ale očividne existuje ľudská hlúposť. Ale tá sa dá pripísať mladosti a neskúsenosti. :o)

kresťanka

keďže teraz žijeme v hmotnom svete a v čase, je nám ťažké až nemožné predstaviť si večnosť
trestať? Boh nechce nikoho trestať, naopak pozýva k sebe; v nebi nebudú len tí, ktorí tam sami nebudú chcieť byť, bude to ich slobodné rozhodnutie a takto sa sami potrestajú