Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?

igy017494

anjelik - ja si myslim, ze by si mal(a) rozlisovat medzi pojmami nabozenstvo a cirkev...
pretoze tie idei/myslienky, na ktorych je zalozene nabozenstvo a samotna viera v Boha su ovela hlbsie ako si ich cirkev prisposobuje pre svoje ovecky...
cize neodsudzovat nabozenstvo, ale jednotlivcov, ktory si to zle (po svojom) vysvetluju...

a co sa tyka slobody, tu si clovek musi (mal by) ziskat sam, napr. ako dany clovek vnima seba (vela krat sa clovek obmedzuje sam); no a zaroven ako ho vnimaju ini (to tiez do velkej miery zavisi na tom, ako on na statnych vplyva)...

Igy

anjelik*

Áno, stratila. Pretože, ak sa otvoríš jednému, uzavrieš sa ostatnému. :o) To predsa nie je sloboda. A jasné, že je to vyhrážanie sa, keď sa malé deti na hodinách náboženstva učia o pekle a zlom diablovi, temných silách. Keď sa spovedajú z *hriechov*. Keď tu mladí ľudia vypisujú, či sa smú, či nesmú ukájať. Keď sa rieši otázka antikoncepcie. Kde máš priestor pre slobodu, keď je homosexualita hriech?
Nie ja to vidím čierno-bielo, ja práveže pripúšťam aj odchýlky a úchylky...a tou najväčšou je pre mňa práve náboženstvo. ;o)

xxy

anjelik o akom natlaku to rozpravas? keby si bola verieca, stratila by si svoju slobodu, nezavislost? ake vyhrazanie za nedodrzanie desatora? a to kym prosim ta? vidis to len cierno-bielo.

anjelik*

V tomto sa nezhodneme, pretože pre mňa princíp a túžba byť slobodnou, nezávislou bytosťou je to najdôležitejšie a tak akýkoľvek nátlak, aj dobre myslený, zostáva pre mňa nátlakom a tým pádom nezlúčiteľný s tým, čo život predstavuje. Plus túžiť po odplate za zlo..naozaj? :o)))
Ale rozumiem, pokiaľ sa jedná o spoločenstvo zvierat a to ľudská spoločnosť jednoznačne je..inak to nejde. Kultivácia aj za cenu násilia..ale nie náboženstvo...to nie, lebo tam je príliš veľa dogiem a príliš málo priestoru na samostatné rozmýšľanie. Skôr kultivácia podávaním vedomostí, informácií a nie nariadení..Desatoro a podobne. A vyhrážanie sa, ak to neurobíš, skončíš zle. :o)

RNG

Mne viera pomaha v klude zit, lebo vidim hromadu spiny, nasilenstva a malokedy za to potrestanie. Takze mi robi velmi dobre myslienka, ze sa to tym zloduchom nebude darit na veky, a predsa len budu potrestani.
Naviac verim v urcite civilizovane spolocenske zasady, ktorych mas v 10 prikazaniach hned osem.
A napriek utokom na cirkve vseobecne, su to dnes uz len jedine institucie dnes vo svete penazi a podvodov este stale tlacia moralitu, lebo komunikacie, politici, lekari advokati a priemysel tlacia presny opak.
Takze by som ich uz len z toho dovodu podporoval, aby sa ludska spolocnost celkom nerozpadla este za mojho zivota, alebo zivota mojho potomstva.

anjelik*

Pán D., ďalším možným vysvetlením je to, že existujú paralelné svety a v určitom okamihu a za určitých okolností je bytosť schopná vidieť ich..proste sa energeticky a frekvenčne dokáže na ne naladiť. Malé deti sú viac otvorené, menej uzavreté v dogmách, takže prečo nie? Možno to bol v tej paralele stĺp pouličného osvetlenia a vy ako deti ste tomu dali tvar kríža. :o) Keby si ovšem nebol už v tom veku ovplyvňovaný náboženstvom, nikdy by si tomu tvar kríža a spojenie s nejakým ukrižovaným nedal. Proste by si videl niečo drevené. :o)

xxy

ovecka, ja netusim o akom cykle rozpravas. cyklus v krestanstve? ak hovoris o tom, tam je len taky, ze sa narodis, zomries a zijes posmrtne.

0vecka

2 xxy takze podla teba je krestanstvo kde je casova linia jedna usecka to iste ako napr reinkarnacia? kde je casova linia cyklicka?

xxy

no katka ano, to ma suvis s historiou. preto mame na slovensku krestanstvo. ale tie nabozenstva ked si vezmes, tak su stale o tom istom dookola, ibaze je to trosku inac popisane.