ahoj, co si o tom myslite?
narodime sa, vyrastame a zdrazu zistime co je to zivot, ze niektorí ho maju lepsi iní horsi. Mozeme ho nejak ovlyvnit nasim spravanin? konanim? alebo ucenim sa?
a co aj ho mame vopred predurceny...alebo ako to vidite vy?
Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?
anjelik - ja si myslim, ze by si mal(a) rozlisovat medzi pojmami nabozenstvo a cirkev...
pretoze tie idei/myslienky, na ktorych je zalozene nabozenstvo a samotna viera v Boha su ovela hlbsie ako si ich cirkev prisposobuje pre svoje ovecky...
cize neodsudzovat nabozenstvo, ale jednotlivcov, ktory si to zle (po svojom) vysvetluju...
a co sa tyka slobody, tu si clovek musi (mal by) ziskat sam, napr. ako dany clovek vnima seba (vela krat sa clovek obmedzuje sam); no a zaroven ako ho vnimaju ini (to tiez do velkej miery zavisi na tom, ako on na statnych vplyva)...
Igy
Áno, stratila. Pretože, ak sa otvoríš jednému, uzavrieš sa ostatnému. :o) To predsa nie je sloboda. A jasné, že je to vyhrážanie sa, keď sa malé deti na hodinách náboženstva učia o pekle a zlom diablovi, temných silách. Keď sa spovedajú z *hriechov*. Keď tu mladí ľudia vypisujú, či sa smú, či nesmú ukájať. Keď sa rieši otázka antikoncepcie. Kde máš priestor pre slobodu, keď je homosexualita hriech?
Nie ja to vidím čierno-bielo, ja práveže pripúšťam aj odchýlky a úchylky...a tou najväčšou je pre mňa práve náboženstvo. ;o)
anjelik o akom natlaku to rozpravas? keby si bola verieca, stratila by si svoju slobodu, nezavislost? ake vyhrazanie za nedodrzanie desatora? a to kym prosim ta? vidis to len cierno-bielo.
V tomto sa nezhodneme, pretože pre mňa princíp a túžba byť slobodnou, nezávislou bytosťou je to najdôležitejšie a tak akýkoľvek nátlak, aj dobre myslený, zostáva pre mňa nátlakom a tým pádom nezlúčiteľný s tým, čo život predstavuje. Plus túžiť po odplate za zlo..naozaj? :o)))
Ale rozumiem, pokiaľ sa jedná o spoločenstvo zvierat a to ľudská spoločnosť jednoznačne je..inak to nejde. Kultivácia aj za cenu násilia..ale nie náboženstvo...to nie, lebo tam je príliš veľa dogiem a príliš málo priestoru na samostatné rozmýšľanie. Skôr kultivácia podávaním vedomostí, informácií a nie nariadení..Desatoro a podobne. A vyhrážanie sa, ak to neurobíš, skončíš zle. :o)
Mne viera pomaha v klude zit, lebo vidim hromadu spiny, nasilenstva a malokedy za to potrestanie. Takze mi robi velmi dobre myslienka, ze sa to tym zloduchom nebude darit na veky, a predsa len budu potrestani.
Naviac verim v urcite civilizovane spolocenske zasady, ktorych mas v 10 prikazaniach hned osem.
A napriek utokom na cirkve vseobecne, su to dnes uz len jedine institucie dnes vo svete penazi a podvodov este stale tlacia moralitu, lebo komunikacie, politici, lekari advokati a priemysel tlacia presny opak.
Takze by som ich uz len z toho dovodu podporoval, aby sa ludska spolocnost celkom nerozpadla este za mojho zivota, alebo zivota mojho potomstva.
Pán D., ďalším možným vysvetlením je to, že existujú paralelné svety a v určitom okamihu a za určitých okolností je bytosť schopná vidieť ich..proste sa energeticky a frekvenčne dokáže na ne naladiť. Malé deti sú viac otvorené, menej uzavreté v dogmách, takže prečo nie? Možno to bol v tej paralele stĺp pouličného osvetlenia a vy ako deti ste tomu dali tvar kríža. :o) Keby si ovšem nebol už v tom veku ovplyvňovaný náboženstvom, nikdy by si tomu tvar kríža a spojenie s nejakým ukrižovaným nedal. Proste by si videl niečo drevené. :o)
ovecka, ja netusim o akom cykle rozpravas. cyklus v krestanstve? ak hovoris o tom, tam je len taky, ze sa narodis, zomries a zijes posmrtne.
2 xxy takze podla teba je krestanstvo kde je casova linia jedna usecka to iste ako napr reinkarnacia? kde je casova linia cyklicka?
Tvoja teoria je sice pekna, ale my sme sa vtedy o nic nesnazili.
no katka ano, to ma suvis s historiou. preto mame na slovensku krestanstvo. ale tie nabozenstva ked si vezmes, tak su stale o tom istom dookola, ibaze je to trosku inac popisane.