Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?

doubledog

inak, aby sme sa vratili k teme:

realne aj tak neexistuje nikto, kto si naozaj mysli, ze svoj osud nemoze ovplyvnit a ze mu je predurceny.

a fakt by ma zaujimalo, ako ste dosli na to, ze anjelik pise bojovnym stylom :)

Deria

igy, musim sa anjelika zastat. je mi luto ale nikde nevidim u nej aroganciu, bojovnost a pod. naopak, myslim, ze pise racionalne a tak, ako to ona vnima. ved kazdy ma slobodu vyjadrovania sa, pokial nikoho nenapada. ja som nepostrehla, ze by to robila. nechapem teda, preco mas s tym problem.;)

Joo

anjelik
mas moj obdiv za kazdy prispevok v tejto teme ...... je vidiet ,ze nepises bludy, ktore ti niekto natlacil do hlavy ,ale mas vlastny nazor a to je obdivuhodne

Sejla

RNG zoberte si, že každý človek na zemi by bol veriaci...To by bolo akoby vlastne nikto nebol veriaci. Už by v ľuďoch neexistovali žiadne pochybnosti o Bohu a jeho pravidlách, kazdý by to bral automaticky. K čomu by v tom prípade boli kostoly, motlidby a ostatné znaky kresťanstva... Veď predsa každý by vedel o každom, že je veriaci a tým pádom by ani cirkev, ani kostoly neboli potrebné, každý by sa modlil v nejakom regulernom podniku (pochopiteľne kresťanskom, lebo všetko by bolo kresťanské) so svojou rodinou a priateľmi. Takže náboženstvo by vlastne tak nejak paradoxne zaniklo. Moja pointa je v tom, že dnešné náboženstvá vlastne len prežívajú vďaka neveriacim a svojim "nepriateľom" - je to svojim spôsobom len elitárstvo a podvedomá potreba byť nadradený. Alebo to blbo chápem, neviem, vyvrátte mi to:)
Čo spája veriacich? To, že veria v "boha", tj niečo abstraktné, co nikto nevie nejak konkrétne opísať, priblížiť a ak aj áno, názory sa rozchádzajú tam, kde sa začína rysovať nejaký detail. Vytvorili si vlastné domy, kde sa zhrupujú a(kostoly, mešity), nosia viditeľné znaky, na základe ktorých sa rozpoznávaju (kríže, burky, pentagramy, šaty, čiapky), ale to najdôležitejšie, ťažila z toho, že sú vo svojej "skupine" konkrétneho náboženstva, úplne názorný príklad sú židia, ktorí sú dnes vďaka tomu najbohatší ľudia, navzájom sa podporujú cele veky a dnes majú vďaka tomu moc. Čo by asi robili, keby každý na svete bol zrazu žid - no boli by v prideli, lebo to by musela nastať spravodlivosť. Prestali by vojny, nezhody a každý by bol rovnocenný.. A každý by zrazu musel byť sám za seba ako individum, unikát. Tohto sa všetky spolky na svete boja ako certa. Prečo?

Emily opat

Absolutny suhlas s Igy.
Anjelik styl tvojej argumentacie je velmi natlakovy. Ironia a robenie posmechu z nazorov a viery inych.

luciano

Osud je viac menej predurčený, ale silou vôle sa dá korigovať. Každý má nad sebou nejakého strážneho anjela, treba ho len nájsť a komunikovať s ním.

anjelik*

Igy, pozoruhodné, čo si mi napísal. Vieš, ťažko za slovami nájdeš človeka. Prekvapil si ma,keď práve mňa vnímaš ako najbojovejší element tejto diskusie. :o)) Každý to, čo číta, vníma na základe svojho nazerania na svet. Niekto za tým objaví iróniu, skreslenie,zmysel pre humor, niekto výsmech a odsudzovanie. Bola som zvedavá, či sú ľudia naozaj schopní zareagovať na púhe slová a vyzerá, že hej, keď ten milý otcovský príspevok. ;o)
Zvláštne, ja som na nikoho nenadávala, nikoho neodsudzovala, iba sa bavila a ty mi píšeš, že si myslím, že mám patent na rozum a nedoprajem druhým ich názor. :o)
A s tým ublížením si to už len zaklincoval. Na základe čoho si došiel k uzáveru, že by som bola tak inteligenčne a energeticky na dne, že by som sa potrebovala dobíjať cez reakcie druhých ľudí? To snáď nie. ;o)
Čítaj ešte raz tie príspevky a nazeraj na ne pre zmenu ty trošku pokojnejšie a s úsmevom. ;o) Tak ako som ich ja písala.

igy017494

Lulita,
bohuzial, uz ani ti budhisti nie su to, co byvali:
V Barme moslimov zabíjajú "mierumilovní" budhisti
- nadpis clanku v sme... skus si to kuknut, tiez som z nich sklamany :)

igy017494

anielik - a este jedna vec, precital som si vsetky prispevky v tejto diskusii a zda sa mi, ze si jedina, kto svojimi vyjadreniami "tlaci na pilu" pripadne, ze ides do konfliktu...
ublizil Ti niekto, ze si tak bojovna?
totiz podla mna je dolezite, ze aj napriek nezhodam v nazoroch, by clovek mal dokazat akceptovat/tolerovat nazory inych, pretoze naozaj NIKTO nema patent na rozum, cize aj Ty by si mala pripustit, ze sa mozes mylit, rovnako ako sa moze mylit hocikto z nas -vratane tohoto mojho prispevku (cize mozno sa mylim)...
no a ak teda nepripustis, ze sa mylis a pritom to nevies tak racionalne podat, aby Tvoj nazor uznal aj oponent - dalo by sa potom hovorit, ze Ty tiez niecomu VERIS a teda si tiez veriaca :)
viera ako taka nie je zla vec, ma pomoct cloveku ziskat pevnu podu pod nohami - no a to, v co clovek veri, si ma velmi pozorne vyberat, inak sa mu moze stat, ze jeho "piliere" sa navzajom "biju"...

mozno vobec nezalezi na tom, ci reinkarnacia existuje alebo nie, ci existuje Boh alebo nie...
staci, aby kazdy clovek zil tak, aby bol ku koncu svojej cesty na seba hrdy - a ci uz bude dodrziavat desatoro, alebo bude ateista, moslim, ... na tom nezalezi, hlavne, ze pocas svojho pobytu na Zemi nikomu umyselne neublizil - "rob inym len to, co chces aby oni robili Tebe" :)

takze akceptujem Tvoj nazor a Ty skus akceptovat nazor ostatnych, aj ked podla Teba nemaju pravdu :)

Lulita

krestanka - odpoved Boh bol je a bude mi nestaci, ani krestania nemaju odpoved na vsetko :p

a na velmi malo veci...Budhizmus ma odpovedi viac