ahoj, co si o tom myslite?
narodime sa, vyrastame a zdrazu zistime co je to zivot, ze niektorí ho maju lepsi iní horsi. Mozeme ho nejak ovlyvnit nasim spravanin? konanim? alebo ucenim sa?
a co aj ho mame vopred predurceny...alebo ako to vidite vy?
Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?
xxy ..... a co aj keby filozofovala ? aspon je vidiet ,ze si nepotrebuje zapamatat odstavce z knih ,aby ich mohla interpretovat tu na fore ma svoju hlavu a patricne inteligentne vie svoj nazor podat ,neutoci ,neosocuje ,nepoucuje ,nemoralizuje ..... len s kludom vyjadruje svoj nazor a na to ma pravo kazdy ;)
anjelik, ak sa otvoris jednemu, uzavries sa ostatnemu?? to je co za blbost? no.. ine je rozpravat o krestanstve a jeho podstate a ine je rozoberat katechetku na hodine nabozenstva alebo to, ze niekto vkuse robi bu bu bu ak sa nepomodlis otcenas. a pletie sa ti cirkev a nabozenstvo dokopy. mam dojem, ze z nabozenstiev toho vela nastudovaneho ani nemas, skor filozofujes a to, co nie je v sulade s tvojim chapanim interpretujes ako zly umysel.
abcEF, no prečo asi? :o))) Šak tu nie je matriarchát, keby bol, bola by Bohom nejaká sexica. ;o))) Na tejto Zemi je viac vážený a silnejší muž, logicky Bohom nebude slabá žena. :o)
prečo sa o kresťanskom Bohu vždy hovorí v mužskom rode ? to fakt nechápem
doubledog, platí to len sčasti. Na to, aby človek žiadal Boha o odpustenie, musí sa pokoriť, a to plno ľudí vo svojej pýche neurobí. A je tu ešte niečo. Pri reinkarnácii veríš, že sám môžeš svoje viny odčiniť. Kresťanský Boh však človeku hovorí, že aj keby prežil 1000 životov (čo nemôže, lebo reinkarnáciu Boh popiera), sám vlastnými silami nie je schopný odčiniť ani ten najmenší hriech, aby mu bolo odpustené potrebuje Božiu milosť.
Ja, za našu bojovú frakciu, si dovolím spomenúť také, že odpustky. :o)))
Reinkarnácia je pre mňa ani nie tak trest, ale skôr spôsob, ako ten život nanovo nejakým iným spôsobom d... :o))
ADP,vyborne, to si presne trafil, potreba vyhnut sa trestu (alebo skor zodpovednosti) je uplne typicka pre moderneho cloveka.
akurat si neodpustim poznamku:
reinkarnacia neposkytuje moznost vyhnut sa zodpovednosti, prave naopak - je to proces, v ktorom sa zodpovednosti nevyhnes.
na rozdiel od krestanstva, kde priestupky Boh odpusta, dosledky svojich cinov niest nemusis.
toto vedie ludi k lahostajnosti, ved nech spravim cokolvek, Jezis alebo Boh mi to aj tak odpusti, staci ked olutujem.
bolo to prave krestanstvo (a jeho nespravny koncept jedneho zivota) ktore umoznilo ludom zbavit sa zodpovednosti za svoje ciny.
co pekne vidno na dejinach krestanskej civilizacie a jej neskorom dietati - modernej spolocnosti.
Šejla, čím viac ľudí pokope s rovnakým názorom, s rovnakými postojmi, tým silnejší obraz, ktorý spätne oživuje dušu..z toho potom prameniace silné a výrazné pocity. Preto tá kolektivizácia, preto to zgrupovanie. Ak by boli schopní fungovať sami, tak by to nepotrebovali, ten pocit. Jasné, že je za tým aj obrovská túžba po moci, hlad po dušiach mladých, ktorí ich obdivujú, odovzdávajú dobrovoľne svoju pozornosť. Svet oviec a pastierov, ktorí musia chrániť ovečky ..pred kým?? Nuž, ako píšeš, pred ateistickými vlkmi, budhistami, moslimami a podobne. Vyber si už sama. Ten stav bez náboženstva...je možný, ale nie tu a teraz. Teraz je ešte príliš slabé duchovné povedomie a túžba po samostatnosti. Je lepšie byť v stáde, to ťa ochráni. ;o)
Ja si vždy myslím, že ma už ťažko niečo prekvapí..ale milo ma prekvapilo, že niekoho moje príspevky oslovili pozitívne, tak za to ďakujem. Koho nie, za to ja nemôžem. :oP.
anjelik poukázala na dôležitú vec - strach z Boha, pretože sa pred ním ako vyššou autoritou budeme musieť zodpovedať za svoje skutky - a to veruže nie je príjemná predstava. Toto je ten hlavný dôvod, prečo je medzi európanmi toľko sympatizantov východných náboženstiev a teórie prevteľovania. Ak niečo v živote pokašleš, nič sa nedeje, máš ešte x ďalších životov, tam si to odpykáš. Kresťanstvo je zlé, lebo hovorí, že Boh je spravodlivý. Začína sa popierať niečo také ako osobná vina, čiže hriech, lebo každý, už aj malé dieťa podvedome cíti, že VINA SI ZASLÚŽI podľa spravodlivosti TREST.
Zamyslime sa, ako to funguje tu na zemi: ak chcú rodičia dobre vychovať svoje dieťa, musia ho odmeňovať za dobré a trestať za zlé, to vám potvrdí každý psychológ. Ak dieťa zaklame, zbije spolužiaka, niekomu nadáva, bez opýtania si prisvojí cudziu vec atď, je pre nás automaticky jasné, že mama mu musí povedať, ako sa previnil a potrestať ho, aby sa poučil. V jeho očiach by bola super mamou, keby nad tým len mávla rukou a neriešila to. Ale to tak nejde, čo by potom z neho vyrástlo? Hodnotenie ľudského konania a trestania toho zlého bežne funguje medzi dospelými: čo by sa stalo, keby ľudská spoločnosť netrestala tých, čo sa previnia priestupkom alebo trestným činom? Zrušme políciu, prokuratúru, súdy, väznice, lebo tie trestajú a to sa vinníkom nepáči, dokonca tí často tvrdia, že oni nič zlé neurobili. V ich očiach sú nevinní, aj keď ich vina je zjavná, ale to je len ich subjektívny pohľad. Na to sú preto nezávislí sudcovia, ktorí objektívne zhodnotia, či spáchali niečo zlé a či si zaslúžia trest podľa zákona.
Spomeňme si: keď nám niekto ublíži, voláme a kričíme po spravodlivosti, dožadujeme sa potrestania vinníka, lebo ak sa to nestane, ukrivdia nám. Ak je teda spravodlivosť hodnotou v ľudskej spoločnosti, nemala by byť aj jednou zo základných vlastností Boha, ktorý stvoril človeka?