ahoj, co si o tom myslite?
narodime sa, vyrastame a zdrazu zistime co je to zivot, ze niektorí ho maju lepsi iní horsi. Mozeme ho nejak ovlyvnit nasim spravanin? konanim? alebo ucenim sa?
a co aj ho mame vopred predurceny...alebo ako to vidite vy?
Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?
ok, cize sa zhodneme, ze dusa a telo su dva rozne pojmy :)
kedze sa nepamatam, ci som uz bol niekedy mrtvy (verim, ze ani Ty), tak si asi ani jeden z nas nemoze byt na 100% isty vyjadreniami, ci je nieco po smrti a v akom stave je vtedy dusa... nemame exaktny dokaz :)
ja som presvedceny (nie je to viera), ze existencia duse po smrti existuje a teda moje prave JA je prave ta dusa... telo je len realizacny mechanizmus...
tiez si myslim, ze dusa ma taku moc/silu, ze ak sa jedinec este v tele rozhodne, ze po smrti proste nic nie je, tak dusa po smrti dobrovolne zanikne - aby bolo tak, ako si vlastne zelala... ma na to pravo...
osud z Tvojho popisu vyznie ako nieco minulé, no podla mna sa skor tyka toho, co bude a teda stale tvrdim, ze nielen ze je zivy, ale sa da aj zmenit...
to co Ty popisujes ako osud sice neviem pomenovat jednym slovom, no je to nieco ako subor dispozicii/udalosti/minulosti, ktore boli platne do zrodu bytosti... chapem spravne?
brutalny potencial :) :) mas pravo na svoj nazor ako kazdy, no mylis sa, ak si myslis, ze si to neviem predstavit... ano, mas potencial, no tiez si myslim, ze casom pozmenis svoj pohlad na svet :)
a este ak 'je potenciál nesmrteľnú dušu vytvoriť' - tak, kde? kym? kedy? (pri zrode duse, alebo uz existujucu dusu je mozne takto pozdvyhnut/vylepsit?
- aj tymto vlastne hovoris, ze osud je mozne zmenit
- a tiez, ze existuje Boh, pripadne ina megabytost, ktora dokaze vytvorit nesmrtelnu dusu :)
ci? zle Ta chapem? :)
Aby sme my dvaja *hodili reč*, museli by sme obaja za tými istými pojmami vidieť to isté. Pre mňa telo plus osobnosť je hardvér, duša je elektrina. Čo majú spoločné? No nič. To ako prvé. To, čo ty hodnotíš ako nesmrteľná duša..je pre mňa iba to, vďaka čomu sa my prejavujeme. Ale my sme myseľ..život, forma života...to, čo po smrti tela sa mení na existenciu. po smrti existujeme, ale nevnímame, nemáme prejav, fakticky nežijeme. Pokiaľ o niečom nevieš, tak to pre teba nie je.
Osud som ti vydefinovala už párkrát, no ale nevadí, opakovanie je matkou nádeje, že to raz aj ty uvidíš. Osud je nemenný, ako sieť raz a navždy stvorených spomienok..čo je raz stvorené sa už nezmení na iné. Dá sa to pozmeniť, prerobiť, ale to pôvodné je statické, preto mŕtve. neoslovíš predsa svoju spomienku. Iba z nej vyvoláš predstavu a to už je iné. Duša neobsahuje žiadne zápisy, duša je elektrina, keď vyhasína, zaspávaš, vyhasne celkom, zomieraš..je to elektrina, nie zápisný priestor pre spomienky. Pre človeka je mozog dokonalý, ale iné formy života by asi horko zaplakali, keby im mal stačiť. Veď to sám musíš cítiť, ten brutálny potenciál, keď si nevieš ani len predstaviť, že by existovalo niečo, o čom píšem. :o)
Duša nič nezvažuje, zvažuje myseľ, vyhľadá vhodnú spomienku v osobnosti, vytvorí predstavu a ty sa rozhodneš. Duša toto zastrešuje. A nie je nesmrteľná, ale je potenciál nesmrteľnú dušu vytvoriť..potom by si nikdy nezomrel, aj keby ti telo zomrelo. :o) Bežne sa to spomína ako osvietenie...vzplanutie nesmrteľnej duše.
raz pohar pretecie aj v Europe :)
Tak čo som čítala, ti Moslimovia v Barme majú riadne za ušami. Nedivim sa. Tu by sa tiež zišlo riešiť problémové obyvateľstvo. Tolerancia odtiaľ potiaľ.
inak, nenasiel som nazor od autora(ky) diskusie, celkom by ma zaujimalo, co si o tom celom mysli prave pariswomen :)
ozaj a zato, ze hodit rec nemozes ani s predpovedou pocasia, ci zajtrajsim dnom, tak to neznamena, ze je to mrtve...
osud nemoze byt mrtvy :)
anielik, nesuhlasim, ze dusu "tvorí ju práve toto telo" - dusa je predsa nieco uplne ine, cistejsie, trvalejsie ako telo...
zaujimave tiez je, ze tvrdis, ze sme nedostali dusu darom, no spojis ju s telom a "S telom sme dostali aj svoj osud" - cize sme nieco predsa len dostali... od koho? :)
tiez nesuhlasim, ze by niekde v genoch bolo zapisane, kolko budeme zit... zrejme by si sa odvolavala na genetiku a konecny pocet deleni buniek, ci postupne skracovanie dna retazca, no treba si uvedomit, ze to su len poznatky dnesnej vedy... a ak veda o napr. 100 rokov zisti, ako toto vsetko proste upravit, aby sa bunky mohli delit ovela castejsie a bez degeneracie, tak potom uz bude normalne, ze sa clovek dozije viac ako 100, 200 rokov... a teda keby sa tato vedomost ziskala uz 'vcera', uz dnes by mohlo platit, ze sa dozivame ovela viac rokov ako nasi predkovia...
neocakavam vrodene zakony, no bolo by to lepsie pre vsetkych... napisal som to ako uvahu...
suhlasim, ze sme program, no urcite nie obycany :)
alebo poznas nieco zlozitejsie ako ludsky mozog, pripadne cele ludske telo? a ak hovorime o tom, ze sme program, tak ten nie je zapisany len v tele... prave dusa obsahuje cely kod programu aj s podprogramami, ktore mozno telo nikdy nevyuzije, alebo na to ani nema prostriedky...
a otrokmi vlastnej chemie sme len do tej miery, ako dokazeme svoje nizsie ja - to zvieracie - drzat na uzde rozumovo... nie chemiou sa rozhodujes, ci mi na prispevok odpovies nahnevane alebo pobavene...
najprv si reakciu dusa zváži a az potom vyda povel do mozgu ako ma telo reagovat a nasledne mozog vysle povely pre zvysok tela (elmag. alebo chemia)...
iny priklad...
ako vznikne cokolvek - zjednodusme si to - predmet, ktory clovek chce vyrobit...
najprv existuje len ako idea, este to nie je nikde ani nakreslene, no v duchovnom svete to uz existuje, da sa o tom hovorit, o vlastnostiach toho buduceho predmetu...
az neskor sa tato predstava/informacia/program zrealizuje...
inak osud je velmi siroky pojem a pre nasu diskusiu sme si ho este ani nezadefinovali, mozno aj preto sa na tom nezhodneme...
je totiz rozdiel, co dostane bytost pri zrode do vienka (dispozicie ako vlastnosti, ci geny) a ine je osud v zmysle tzv. osudovych udalosti...
suhlasim vsak, ze je na kazdom z nas, ako sa so svojimi dispoziciami popasuje, ci to vzda pri prvom míľniku (osudovej udalosti) alebo ide dalej aj keby ohen z neba padal :)
ale inak mas zaujimave myslienky... :)
len je skoda, ze si si ista, ze po smrti nic nie je, ci? dobre to chapem, neveris na posmrtnu existenciu vo vorme duse bez hmotneho tela?
Toto telo, ktoré máme, je telo človeka. Máme ho preto, lebo to jediné sme schopní vlastnou dušou ovládať. Tú dušu nemáme darom, tvorí ju práve toto telo a my vďaka nej vnímame a vieme že sme to my, kto vníma. S telom sme dostali aj svoj osud..vpísaný do buniek tohoto tela..genóm, to, koľko budeme žiť, kedy zomrieme. Zase nič darované..iba stvorené pri akte párenia sa muža a ženy. Koľko do toho vložili, toľko máme k dobru..ak sa jednalo o silný orgazmistický zážitok...dostali sme do vienka viac energie. Sme tu rôzne bytosti, na rôznom stupni vývoja a tak očakávať nejaké vrodené zákony a cit pre spravodlivosť je naivné. Proti nám stojí okrem iného aj toto telo zvieraťa, základný pud sebazáchovy, plus sexuálny pud. Sme obyčajný program...tým programom je naša osobnosť, ktorá nám presne určuje, čo a kedy máme robiť. Sme absolútni otroci vlastnej chémie, naša duša je skoro na 100% zvieracia... Len niektorí sú trochu viac kultivované zvieratá, ale stále zvieratá, pokiaľ sa nenaučia ovládať to jediné, čo sme schopní ovládať a to je naša duša, vlastné emócie, nálady a city. Osud nedokážeme zmeniť, pretože je statický a mŕtvy..s tým sa nedá hodiť reč. Živí sme len a len my. A tak my by sme mali vložiť do tohoto už vopred napísaného osudu prvok skutočnej slobody, nie v činoch, ale v chápaní a pocitovej slobode. Aby ten osud, ktorý tvoríme pre budúcnosť bol lepší a nie osud trpiacich a trápiacich sa bytostí. To vieme urobiť. Nič iné. :o)
o Barme som to cital na webe, dam link, dufam, ze ho admin necha :)
stojizato.sme.sk
este k tym nehodam a osudu:
teoreticky sa uplne cokolvek, co sa tyka cloveka da popisat ako jeho dispozicie - cize dispozicie ako subor talentov, ci netalentov, disps ako to, ci sa cloveku v zivote dari, alebo ma smolu, atd.
cize takto by sa mohlo povedat, ze existuju aj dispozicie k tomu, ci v konkretnom case bude dany clovek vystaveny riziku nehody - cize ci si to tou dispoziciou pritiahne...
zaroven si treba uvedomit, ze dispozicie sa mozu v case menit - podla aktualneho stavu cloveka a tiez prostredia, v ktorom sa nachadza...
a este - daju sa menit - vyplyva to aj z toho, ze su zavisle na stave cloveka, cize ak si clovek uvedomuje, ze je prave teraz unaveny, ma nejake disps, no ak si da napr. kavu, alebo silny caj, vzpruzi ho to a uz sa zmenili dispozicie...
cize ak bol niekto ucastnikom nejakej nehody, tak mal na to dispozicie - pritiahol si tu nehodu... uz cim konkretne (myslenim, konanim, ...) to je druha otazka...
Igy, to s tou Barmou bol fake...naozaj to bolo v SME ?