Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?

Vojtoo

no cas neexistuje, to je fakt, kedze su teorie, ze sme "film" a ideme policko po policku a buducnost uz je "nafotena" len sme sa tam "nedostali" :)
to je vskutku zaujimava teoria :D

inac, ak osud existuje a je nemenny, tak nech robim cokolvek, pristanem alebo usadim sa so zenou "zivota" ??? :)_

inac, prave volala babka, ze ma redkovky :D a ja som ani nestihol zjest moju polievku :D osud volaaa :D

anjelik*

Tvoje pravé ja sa prostredníctvom duše prejavuje, nie je dušou , ale ju využíva. Nazvime to myseľ, tou si ty. Myseľ rovná sa život. Čo raz žije, nikdy nezomrie, nikdy, neexistuje žiadna voľba po smrti..zomiera telo, rozplynie sa duša, ale ty zostávaš a znovu sa narodíš. Na základe fyzikálnych zákonitosti, pritiahne ťa myseľ ženy..ty sa staneš súčasťou jej tela, ona ti to telo stvorí a ty sa narodíš a pokračuješ znovu. Nič si nepamätáš, lebo nie si schopný vlastnou duchovnou silou dosvietiť na všetky spomienky svojich predchádzajúcich životov. Možno si spomenúť, to sa deje počas regresných terapií. Nesmrteľnú dušu si tvorí bytosť sama...za miliardy rokov vývoja, poznávaním predmetnej i nepredmetnej skutočnosti. Každá bytosť, ktorá robí veci, ktoré my nechápeme, automaticky sa pre nás stáva božskou, viď Ježiš. Prečo je osud mŕtvy? Lebo sú to spomienky..tie sú nemenné a môžu, aj nemusia ťa strhnúť...ale ísť nad líniou osudu? Prakticky nemožné, lebo nemáš čím posúdiť, čo robíš dobrovoľne, čo nie.
Ten brutálny potenciál som neprisudzovala tebe, ale evidentne máš pocit, že som niekto, kto sa vyžíva v odsudzovaní iných. No jo, by som si fakt pomohla.
Opakujem, osud sa meniť nedá, dá sa meniť myslenie, dá sa meniť chápanie, vieš sa zmeniť ty..ale nie osud. A áno, bol tu už, keď si sa narodil. V podstate neexistuje čas, je stála prítomnosť, keďže uvažuješ o minulosti a budúcnosti teraz. Problém osudovosti je v tom, že čím viac ľudí uvažuje negatívne, tým silnejšie sa práve táto negativita zapisuje a tak *budúcnosť* je jasná a Orange to nebude. :o)
A zle som to napísala..telo je hardvér, osobnosť je softvér a duša je elektrina.Osobnosť ako program, ktorý určuje tvoje správanie. Každý, kto dokáže vytvoriť nesmrteľnú dušu, je pre človeka Bohom, ale iba človek si môže myslieť, že bohovia majú čo len najmenší záujem sa o ľudí starať. Asi taký, ako ty máš túžbu starať sa o vši. Pre ne si tiež Bohom...veď žiješ nepredstaviteľne dlho, myslíš a máš určite aj skvelé auto a dokonca občas žiješ aj v oblakoch. Ktorá voš by toto nechcela?? Po smrti určite. ;o)
Teoreticky sa dá osud považovať aj za matrix..hráš hru a ani len netušíš, že si obyčajná figúrka, že ťahy už dávno boli predurčené. Iba keď toto pochopíš, zmieriš sa s tým, potom sa vymaníš. Zostaneš nezasiahnutý, v osude, ale nad osudom.
Ak nie si už schopný hrať sa, nemáš v sebe tú čistú radosť dieťaťa, si už mŕtvy, len to ešte netušíš. To sa občas stáva. ;o) Najmä tým, čo presne šlapú nejaký ten program..vzorný manžel, vzorný otec, pracovník, katolík..atď. Neoživujú seba, ale tento program. (to je iba uvažovanie, nie výčitka, nie odsudzovanie..konštatovanie nejakej skutočnosti...tak zase aby si nemal pocit, že sa tu na tebe odbavujem.. ;o) )

Vojtoo

napriklad, ja som mal brutalne stastie na temu na maturite :) ucil som sa 1 z 30 (slovom jednu z tridsat) a hadaj ktoru som si vytiahol :D
bez toho, aby som robil trik v style:
na 1krat vytiahnem otazku 25 a poviem ze "13?" o nechcem.. a taham znovu a vytiahnem 15 a poviem "13? nee to je nestatne" a potom mi povie porota ze "odpovedaj na 13!"
ale proste, stastny vyber.
davam na vase povedomie, ze som bol jeden z poslednych, tj. Vojtoo, po mne bolo uz malo ludi :) i ked myslim ze to nebolo abecedne :D takze to je jedno, lenze - mohol si tu moju statnu otazku vytiahnut niekto iny.
pre tych co su zvedavi, otazka bola cislo "2"
osud, ci gemblerske stastie ?

Vojtoo

Deria, lenze obcas ma clovek hold stastie :)
priklad:
ides cez priechod pre chodcov, a dodavka ta ma zrazit, lenze ta nezrazi, lebo:
A) vsimes si ze sofer pozera na nahatu zensku na billboarde a tak zastavis v strede priechodu riskujuc, ze ta sunda ten z druhej strany ( :D )
B) niekto iny zatrubi na uplne offtopic udalost, par metrov dalej, a sofera co pozera na ten billboard to prebudi a vyhne sa ti
C) dostane defekt a zabije sam seba :D

Myslis, ze toto je nieco, co mozem opvplyvnit? :) (toto sa mi stalo, u mna vyhrala moznost "A" - pArAnojA :D

Ale su veci, ked cloveka olizne smrt, a nic preto podla mna neurobil :) jedine, ze mal "stastie" vo forme, ze sa omeskal o par sekund, alebo isiel o par sekund skor.. na youtube je milion takych videi :)

a teraz si vezmi, ze takto zlizol smrt napr Bill Gates, ci Steve Jobs (tj. spoluzakladatel Microsoftu na com bezi vacsina PC, alebo z(spolu?)zakladatel Applu na kotrom fici vacsina mladikov..

A ako ovplyvnili svet :)

Ako by vyzeral, svet, keby nemali stastie, na tom priechode? :)

I ked, stale to nic nedokazuje :) A mozno je to fakt len tak, ze "akosi navaris, tak mas" (co mi pripomina ze o pol hodinu sa mi dovari slepaci vyvar :D obeeed )

Lebo je pravda (racionalna ale aj logicka), ze ten kto sa snazi, dosihane hocico

LENZE !!!

podla mna MUSI byt splnena PODMIENKA, ze ma stastie, tj. je v psravny cas na spravnom miete..

Inak by sme tu mali samych gates a jobsov.. lebo neverim ze 6,5 miliard ludi sa nesnazi :)

ten kto sa narodi v afrike, logicky, ma vacsi handicap, ako ten, co sa narodi v amerike napriklad (ci v bohatej rodine, ktora mu da vzdialnie a ine zazemie..)

cize kus osudu tam byt moze (musi? to neviem, ale.. je to divne :D )

igy017494

Deria, suhlasim :)
bolo by to super, keby vacsina ludi dokazala fungovat nielen bez prejavov negativnych emocii ale aj bez ich prezivania, keby ludia proste vedome dokazali prezivat len pozitivne emocie, alebo tzv. normal...
nikto by ich nenahneval, neziarlili by, nezavideli...

a myslim si, ze keby si v poslednej vete slova 'svoj osud' nahradila 'svoju buducnost' tak sa s tym zhodne aj anielik :)

anjelik, necitim sa ako princ a diskutovanie nepovazujem za hru, takze sa s Tebou nehram :)
(páni, ze by to spolu boli tie tri dovody?)

Deria

isteze je to vec pohladu ale polozme si otazku, napr. kolko neprijemnosti, ci nestasti si privodime v zivote VLASTNOU ZASLUHOU? ze by to malo zanedbatelny vyznam na to, co bude nasledovat? ze nie, je dufam iste. neformujeme si teda svoju buducnost/osud sami? ano, mnohi povedia, len z casti. ale preco len z casti? my mame v sebe totiz neuveritelny potencial ovplyvnovat svoju buducnost, ibaze zatial to nevieme vyuzit. a pravdupovediac sa tym ani moc nezaoberame. kolki z vas skusali ovladat svoje podvedomie natolko, ze sa dostavil ziadany efekt? mozno jeden-dvaja? az budeme tak daleko, ze budeme svoje myslienky a podvedomie lepsie ovladat, budeme si aj lepsie vediet svoj osud formovat.

anjelik*

Vidíš,taká nepodstatná záležitosť a už nevidíš to, čo ja. Ja vidím hru a zábavu a ty vidíš vyhýbanie sa odpovedi na otázky. :oP Dosť hlúpa dedukcia, pretože keby som nechcela odpovedať, tak by som sa už neozvala.
Takže teraz..3 dôvody, milý princ. Potom môže debata pokračovať. :o)

igy017494

Vojtoo podla mna mas pravdu :)
len vetu 'existuju fyzikalne anomalie, ktore nikto nedokaze vysvetlit' by som doplnil o 'dnes' alebo 'pri dnesnom stupni poznania'...

anielik - ok porozmyslam :) potom napis, kedy staci :) rad by som poznal Tvoje odpovede na tie moje otazky :)
- predpokladam, ze si uvedomujes, ze z mojho pohladu (mozno aj z pohladu inych) to vyzera tak, ze sa stale vyhybas odpovedi? :)