Dá sa náš osud ovplyvniť, alebo ho máme vopred predurčený?

Vojtoo

osud je relativny.
ak padne jablko na hlavu newtonovi, ktory nasledne "objavi" gravitaciu. resp ju zadefinuje.
je to osud?
pre koho?
newtona?
ludstvo?
alebo je to nahoda?
tj. podla mna, zalezi na to, ako sa na to clovek pozera, napriklad:
mozem postavit krasny domcek za kariet, a bude to take neuverielne unikatne, ze poviem "je to osud"
ale dalsi clovek moze povedat, nie, nie je to osud, je to zhoda okolnosti, ze nefukal vierot, neobl prievan, netriasli sa mi ruky a mala pravdepodobnost ze som neurobil chybicku..
jeden to berie rozpravkovo, tj. osud
a dalsi to berie realne, tj. racionalne
cize podla mna je to len a len uhol pohladu :)
i ked srdce mi hovori, ze je to skor osud :D ale rozum nema na vyber a hovori, ze osud neexistuje..
alebo, narodi sa niekomu chlapec a vyrastie do slusneho cloveka, rodicia si povedia "to je osud"
ale co ak by sa narodilo dievca, enbol by to uz osud? tiez by si povedali "to je osud"
cize jedine co mi napada je, "po vojne je kazdy general"
ale to neodpovie na otazku, ci osud existuje :)
existuju fyzikalne anomalie, ktore nikto nedokaze vysvetlit :D
takze techniky, este nikto nemoze vylucit, ze osud (nadprirodzeno, ktore nas do niecoho tlaci), neexisutje..

pompom

Geneticke dannosti nas predurcuju ze budeme nejaky ALE tieto ovplyni prostredie rodiny kt moze znicit alebo naopak vytiahnut maximum.

anjelik*

Ránko. :o)
Ale kdeže, úúúplne vedľa. Tri dôvody, lebo je to tak v rozprávkach. Jasné, že mám odpovede..na hocičo, čo si sa pýtal. :o) To nebola výhovorka. Vieš, ak chce niekto odpovede..mal by preto niečo urobiť..prinajmenšom porozmýšľať..:o) A zaslúžiť si ich. :oP

igy017494

anjelik, nemusi odpovedat, vsak len diskutujeme...
no mozno jeden z dovodou, preco nechces odpovedat (preco na to chces tri dovody) je, ze by Tvoja odpoved nemusela sediet s tym, co si doteraz napisala...

osud nie je dany, dane su len moznosti a nas slobodny vyber, ktoru z nich si vyberieme - a aj nevybrat si ziadnu je jedna z moznosti :)
aj neverit nikomu a nicomu, do nicoho sa neintegrovat, byt sam so svojou pravdou, aj to je moznost a clovek by za nu nemal byt odsudzovany, no ani takyto clovek by nemal odsudzovat inych zato, ze si vybrali nieco ine :)

Deria

@ ak mame svoj osud dany a nic ho nezmeni, nemas vlastne vobec dovod sa snazit nieco v zivote ovplyvnit alebo zmenit, je tak? takze sa treba iba spoliehat na to, co nam je sudene!? chapem to asi tak, ze cokolvek robim, je zbytocne, aj tak mam osud predurceny.:)
ako som spominala, myslim, ze vsetko so vsetkym suvisi a tak nahody v podstate neexistuju, lebo vzdy nieco niecomu predchadzalo, co sme uz ovplyvnili svojim vedomym, ci podvedomym konanim.

Ratatata

Bude to znieť zvláštne, ale občas cítim akoby všetko čo sa deje bolo predvolené . Že my sami sme si do tohto života zvolili svoje telo, všetky prekážky, zážitky.Všetko pre niečo

igy017494

ozaj - nepoznam pocitac (hardware), ktory by po zapnuti do elektriny nieco dokazal bez prislusneho softwaru :)
cize ked to takto spodobnujeme, co je podla Teba software??