Dobre den,zaujimalo by ma ,ako je to s cipovani psikov.Mame doma 3rocneho havinka.Niektori mi vravia,ze je to povinne pre kazdeho psa,niekori zas tvrdia,ze to je povinne len pre psov mladsich ako 2 roky.Ako to vlaste je?Dakujem.
Čipovanie psov
ja som proti čipovaniu zvierat, ma to nejaky zmysel okrem toho že to je cudzie teleso v tele a škodi to ?? jedina výhoda je, že sa zvieratko môže nájsť ked sa strati, ale aky význam to bude mať ked mi ho niekto zabije ?? alebo zrazi auto ???
vyhražaju sa tu pokutami alebo tým, že ked si zvieratko nedám zaočkovať tak ho ani neošetria, po prve to nie je ich majetok, veterinári su tu na to, aby sa starali o zvierata tak ako lekári o ľudi a po druhe ak je čipovanie povinne a jeho porušenie bude trestane tak mam potom právo žiadať aby moje zviera bolo hľadane vrtuľníkom alebo nejak inak špecialne.....
Jediný odkaz na čipovanie je v zákone zákone 39/2007, www.svps.sk , § 19 odstavec 5:
Psy, mačky a fretky určené na obchod musia byť nezameniteľne označené tetovaním alebo mikročipom a ich identifikačné údaje sa musia viesť v centrálnom registri spoločenských zvierat podľa odseku 3.
Takže žiadne povinné čipovanie zvierat, iba označenie tých na predaj a čipovanie je iba jedna možnosť.
Koľko ľudí sa dalo oblafnúť nebankovkami, toľko ľudí sa dalo oblafnúť ďalšou mediálnou kampaňou.
Tak napis zakon a paragraf. Je to medialna bublina aby sa nabalili cipovaci. Pocul som ze je to pre psi s ktorymi sa obchoduje ale aj to je somarina. Nemozu ti prikazovat co mas robit so svojim majetkom. Podobne nie je povinne ani ockovanie zvierat, ani prehliadky u veterinara.
je povinne. od konca septembra pre macky, psy, fretky. S vynimkou tych, ktore boli v minulosti tetovane a tetovanie je citatelne.
Cipovanie zvierat nie je povinne. Necipujte.
no, mne ked sa stratila moja macka vazeni...neexistovala suma co by som nebola ochotna dat za jej najdenie. a vdaka zacipovaniu sa aj nasla. jeden pan ju nasiel a zaniesol veterinarovi. ziadnych ubohych 15 € mi nestoji za to aby som riskovala. ked sa zviera, ktore milujeme, strati tak hocico akykolvek zachytny bod pomoze. topiaci sa aj slamky chyta. do smrti by som si vycitala, ze ,,mozno,, keby bola zacipovana...
a ked raz niekto nema na to tych 15 € tak hold nema, ziadne horekovanie nepomoze.
no neviem..ak má niekto malinkú čivavu, sotva 1,5 kg tak ten čip je pre ňu veľký. A je to cudzie teleso v tele. No chudák psík. Však ked na milion precent viem, že mi neutečie, je bojazlivý, neohne sa mi od nohy, načo ho dať čipovať ? Smutné, kam tento svet speje.
od cipovania ludi nie sme fakt daleko. mna to teda dost znepokojuje. budeme kazdy jeden ako pod mikroskopom, pomaly budu o nas vediet aj kedy kto ide na wc! a mam pocit, ze to nie je vsetko, ktovie co je este za tym.
dfg, suhlas.:)
No čaute, ja som nechal mojho psa dnes začipovať a v pohode to zvladol. Trošku zakňučal ale nič hrozné. Spravil mi to za 10€
A cez internet ti zmenia celú identitu a aj život. Ďakujem :DDD