Chorá korela

Deria

ak jej das ten caj rano, vecer ho uz daj prec! na druhy den jej mozes urobit cerstvy. a pozor, zelenina a ovocie max. 5-6 hodin a potom vyhodit! ale pri hnacke jej nic take nedavaj! skor jej mozes ponuknut suchar.

Deria

nie som vet, iba mam uz nejake skusenosti. trus moze vela signalizovat a zalezi na tom, aku farbu a konzistenciu ma. ak je riedky a zeleny, moze to byt infekcia alebo ladviny. zeleny riedky trus byva aj po salate alebo ak sa da nico studene z ladnicky a pod., lenze to sa musi behom par hodin upravit. aky je ten trus cisto zeleny alebo este nejako sfarbeny? je celkom riedky? preto je dolezite dat vysetrit trus! zaraza ma, ze ten tvoj vet neurobil ani to najzakladnejsie a hned ti dal spray, to je sila! nepises, ci si sa informovala na tom parrot clube.....zisti si, ktory vet sa vyzna vo vtactve, lebo keby bolo velmi zle, ten, co si bola u neho ti nepomoze. a akoze je nasuchorena? sedi casto schulena a pritom je nasuchorena? vies, tu hraju detaily rolu. a co jej mas davat? tazko povedat, ked nemas diagnozu. ale predpokladam, ze jej bezne davas zeleninu a ovocie, umyte, nestriekane a nie z ladnicky. mozes skusit kamilkovy alebo repikovy caj ale neprezen to. uvareny caj zried vodou, pol na pol. ak by to mali byt ladviny, ci infekt, tak ani to nepomoze, len dobry vet.

Emma123

cast klietky vzdy zatienim. a nevies,ako mam riesit ten trus? co jej mam davat? nezda sa mi ze by bola na tom zle, len je vysklbana ciastocne na kridlach a na brusku...inak speva, krici,beha..ale niekedy az moc, ako keby bola nervozna..a sem tam s nou trase neviem ci je to normalne,ked je stara. to ze je nasuchorena je v pohode?

Deria

to, ze sa preorientovala na sestru, je logicke. teba a mamy sa boji, lebo ste ju sprayovali a kamarata, teda spolocnost velmi potrebuje. nezabudaj, ze papagaje ziju v prirode v krdloch. preto sa nema ziadny druh drzat osamote a to este v klietke! bohuzial sa to tak dost praktizuje, co je smutne.:(

Deria

ahoj emma, nedavajte jej ziadny spray! tak co, nepozrela si na to forum, co som ti radila? neviem, ako sa ma korelka teraz ale zrejme nie moc dobre, ked uvazujes este nad sprayom. ako to vyzeram, nezhorsil sa jej stav?
k oknu sa nema davat klietka hlavne z toho dovodu, ze je vystavena slnku, ci burke a vtacik sa nema kde skryt. slnko sice vtaci (ako kazdy zivy tvor)potrebuju (uz len kvoli D vitaminu)ale vzdy musi mat vtak moznost odist do tiena! ak lieta navolno, nie je problem. ak nie, treba polku prednej strany klietky zatienit. hlavne v lete. nie vsak celu polku klietky, iba vpredu, lebo ked sa klietka prikryje, zhromazduje sa tam nadmerne teplo a strasne dusno.
inac, moji vtaci su stale v okne, ibaze oni su stale navolno, maju celu izbu pre seba.(moj nazor je totiz, ze ziadny vtak nepatri do klietky!) do voliery chodia len jest a spat. tvoj ked je sam, tak mu je urcite smutno, ked vidi vonku inych vtakov. nechces mu kupit kamarata? to by bolo idealne! pravdaze, ak sa vyluci, ze ma parazity alebo nieco pod. nakazlive.

Emma123

ahoj, klietku máme hranatú. oblý je len vrch. a je na okraji miestnosti, ale dávam ju ku oknu,aby videla iné vtáky, čo tam ďobú slnečnicu,ale neviem,či je to dobré,lebo som niekde čítala, že ku oknu nie. prestali sme ju sprejovať,lebo ku mne a k mame už vôbec nejde, ostala úplne závislá na sestre,keď ju vidí,ide zošalieť,behá, škrieka a vkuse jej sadá na hlavu, keď chce odísť z miestnosti, letí za ňou :) neviem,či ju mám ešte sprejovať. zdá sa mi,že v poslednej dobe má asi hnačku,alebo tak, taký zelenkasto sfarbený trus..

Deria

emma, mrkla som na ten parrotclub a skutocne tam mas zoznam veterinarov. sice tiez nemusia byt vsetci super ale mas tam aj odporucania. odkial si?
dobre, mozno to vytrhanie pierok je psychickeho povodu, no vet ho mal aj tak riadne vysetrit, aby mohol ostatne choroby vylucit. kde stoji klietka, v kute alebo niekde v strede izby? lebo v strede izby by to nebolo dobre, z toho alebo aj z okruhlej klietky mozu vtaci tak akurat zmagorit.

Emma123

Vraj je to tym,ze ostal doma sam,ze chodime do prace a jemu sa nikto nevenuje,ze to je psych.pricina.lenze po tom sprejovani sa nas skor boji,uteka,ked ho chceme vybrat z klietky teraz a sam ani neide.mi to prislo,ako keby ho on odpisal,chcel dat mast,makoniec len fram.a ked mi jeho manzelka davala ten vitamin do vody tak sa tvaril,ako keby to bolo zbytocne.a ona ze ved nech si pozije,ze korelky sa dozivaju aj viac ako 20r.a vtacik sa stale skrabe a ma rad skrabkanie na hlave,ale to asi nie tym.aj nove pierka co uz rastli vytrhol,on hlavne take trha.:(

Deria

emma, pekne od teba, ze si sa ozvala.:) spray proti vytrhavaniu?! a to je vsetko?!!:O radsej mal zistit, preco si tie pierka vytrhava. ako prve, co by kazdy vet v takom pripade mal urobit, je vyter z ritky a dat to pod mikroskop, tiez perie. takisto sa sleduje trus. podla potreby sa moze urobit tiez vyter z hrdla ale to moze len naozaj skuseny vet. parazity totiz vobec nemusis vidiet volnym okom, preto sa to musi mikroskopicky. z toho, co pises, som nezistila, ze by mu take vysetrenia robil. potom je to k nicomu a vtacik ma z toho len zbytocny stres a ty lahsiu penazenku. to je to, co stale tvrdim, ze najväcsim problemom je zohnat veta, ktory sa vyzna vo vtacich chorobach. ale rozhodne by som uz k tomu istemu nesla. a naco? ved nic nepodnikol. spray? to je to najlahsie. chudacik vtacik, este horsie, lebo ho to zrejme svrbi dalej, ibaze sa nemoze riadne poskriabat, ba si ani perie ocistit, co patri k dennej potrebe.
skus sa na fore parrotclub.sk alebo exotickevtactvo.sk poinformovat, ktory vet je v tvojej blizkosti dobry na vtactvo.

Emma123

Ahoj. Ospravedlňujem sa, že som sa dlhšie neozvala. Veterinár ostrihal akurát pazúriky a dal mi sprej proti vytrhávaniu, vraj je nejaký horký a jemu to bude vadiť. ale nejak to nezaberá, bojím sa, že má parazity. takže budem musieť zas volať tomu veterinárovi, lebo on sa šklbe tak či tak. A ešte nejaké vitamíny mi navyše dala jeho maželka, ale on to nejak neriešil. a nožičku som len natierala framikoinom a ten pľuzgierik mu zmizol